Šerijatske granice ne znače ograničavanje ljudske slobode, već garanciju njegove sigurnosti i spasa

0
69

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

– Dr. Muhamed Ratib el-Nabulsi, rekao je: ”Hodate na otvorenom prostoru i odjednom pred sobom ugledate tablu na kojoj piše: Zabranjeno kretanje – minsko polje! U tom trenutku vi ne osjećate nikakav prezir i mržnju prema onome ko je postavio tablu s tim upozorenjem, već mu se zahvaljujete na tome, i ne smatrate da ta tabla ograničava vašu slobodu, već je vidite kao garanciju vaše sigurnosti. Dakle, postoji velika razlika između onoga koji granice Šerijata shvata kao granice svoje slobode i onih koji to shvataju kao garanciju svoje sigurnosti i spasa.”

– Najopasnija šejtanska spletka koju koristi protiv čovjeka, jeste okivanje i sputavanje čovjekovog jezika od spominjanja i veličanja Allaha. Uzvišeni Allah,  rekao je: ”Njima je ovladao šejtan i učinio da zaborave na Allaha.” (El-Mudžadela, 19.)

Ibnul-Kajjim el-Dževzije, rekao je:  ”Najteža kazna na ovome svijetu je da ti jezik bude sputan od zikra i veličanja Allaha. Ako ti jezik bude sputan od zikra i veličanja Allaha, udaljit ćeš se od sigurnog dobitka, a bit ćeš zaokupljen sigurnim gubitkom.”

ad

Rekao je također: ”Nema veće tuge i obmane od toga da čovjek provede vrijeme svoga života u traženju znanja, a zatim ode sa ovoga svijeta a nije razumio kur'anske istine, niti je njegovo srce spoznalo kur'anske tajne i značenja.” (Bedai'ul-fevaid)

– Ibn Hazm je rekao: ”Ko bude zadovoljan s malo imetka koji mu je Allah podario, izjednačit će se sa najvećim bogatašom svoga vremena, makar on bio bogat kao Karun iz Musaovog, alejhi selam, naroda.”

– Ibn Tejmijje je rekao: ”Onaj ko želi da dostigne stepen iskrenih  i čestitih vjernika i da liči na odabrane Allahove robove, neka njegova namjera (nijet), u svakom danu u kojem osvane, bude da će koristiti ljudima i da će im pomoći u ostvarivanju njihovih potreba, da će se pokoravati Allahu uzimajući samo ono što je dozvoljeno (halal), a ostavljajući ono što je zabranjeno (haram), i da će se suzdržavati od sumnjivih stvari koliko god može, jer traženje i zarađivanje halal opskrbe za svoju porodicu predstavlja velika vrata dobra s kojima se ne može izjednačiti ni jedno drugo dobročinstvo.”

– Neki čovjek je, tražeći ispriku, rekao: ”Ne krivite nas. Uzburkani val smutnje se širi i nosi sve pred sobom.” Na to mu je mudrac odgovorio: ”Nismo vidjeli da je neki uzbrukani val preplavio i odnio planinu. On nosi samo mulj i prljavštinu, kao što je uzvišeni Allah rekao: ”I bujica nosi otpatke koji plivaju po površini. I ono što ljudi tope na vatri u želji da dobiju nakit ili oruđe ima također otpatke, slične onima. – Tako Allah navodi primjer za istinu i neistinu; otpaci se odbacuju, dok ono što koristi ljudima ostaje na zemlji.” (Er-Ra'd, 17.)

– Ahmed Didat je govorio: ”Ako vam kažem: ‘Dobro jutro ili dobro veče’, onda dobro ograničavam samo na jutro i večer. Ali ako vam kažem: ‘Es-selamu alejkum ve rahmetullahu ve berekatuhu – Mir, milost i blagoslovi Božji neka su na vas’, onda to znači da molim Allaha da vas stalno, i danju i noću, prati mir i spokoj.”

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.