Šejh Imad el Misri: Moždani udar me zadesio tokom noćnog namaza

0
51

Poznati šejh Imad el Misri, bosanski zet i veliki prijatelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine prolazi kroz teška iskušenja. U proteklom periodu iskušan je moždanim udarom. Šejh Imad se zahvalio svim svojim prijateljima na podršci koju dobija ovih dana.

“Esselamu alejkum, draga moja braćo i sestre!
Nisam imao namjeru da govorim o mom iskušenju iz razloga da ne biste, zajedno sa mnom, nosili teret i brigu istog. Međutim, pošto se vijest o tome uveliko proširila, odlučio sam da na ovaj način podjelim svoju priču sa vama. Naime, unazad tri-četiri sedmice, vaš brat je iskušan nećim što nije bilo prvi put da mi se desi, a da za to nisam znao. Dobio sam još jedan, u nizu, moždanih udara. Subhanallah, insan se sprema za odlazak sa ovog svijeta i gaji nadu da će njegov dunjalučki kraj biti najlakši. Ali, ovaj momenat koji sam doživio je nešto sasvim drugo. Počelo je dok sam bio na noćnom namazu. Nisam bio u stanju da povežem ajet sa ajetom, jezik se počeo zapetljavati, slova (harfovi) nisu mogla da se razumiju. Postao sam potpuno nemoćan. U tom trenutku sam i vid izgubio, sve se oko mene okretalo. Pomislio sam, to je to! Ali ,Uzvišeni Allah, Gospodar smrti i života, nije odredio da to bude to u tom trenutku. Odvežen sam u bolnicu. Nakon izvršenih pretraga saznao da sam imao nekoliko manjih moždanih udara. Subhanallah! Koliko je insan slab… Od tad počinje moja intenzivna borba sa bolešću koju, uz Allahovu pomoć, polahko pobjeđujem putem terapija i uzimanja raznih lijekova.

I evo sad se javljam. Još uvijek se ne osjećam dobro, ali, elhamdulillah, tu sam sa vama i drago mi je da sa vama mogu podijeliti svoju životnu priču. Molim Allaha da vas sviju obilato nagradi, one koji su me, nakon što su saznali, zvali i pitali za moje stanje, i one koji to, iz određenih razloga nisu učinili, one koji su sa mnom od početka mog iskušenja i one koji su se sada uključili i upoznali sa mojim problemima. Ja vašu dobrotu ne mogu i neću nikada zaboraviti. Molim Uzvišenog, da se svi zajedno okupimo u hladu Njegovog Arša, zdravi, radosni i nasmijani, kao veliki pobjednici, Allahovom milošću i dobrotom.

Koristim priliku da kažem sebi, a i vama, mojoj dragoj braći i sestrama. Iskoristimo vrijeme dok smo živi, dok smo zdravi, dok imamo vremena da učimo, da radimo u korist islama, da budemo zauzeti pomaganjem potrebnih muslimana. Jer, Allahi mi, teško je i preteško kada čovjek bude, samo na trenutak, uskračen rada i hizmeta za islam i muslimane. Popravimo našu unutrašnjost dok imamo vremena, dok još koračam ovim prolaznim svijetom, dok još čekamo da budemo pokupljeni sa ove dunjalučke stanice. Popravimo prvo sebe, pa onda druge, jer najteže je kad insan, popravljajući druge, zaboravi na samog sebe.

ad

Draga braćo i sestre, vi imate mnoštvo blagodati, da'va se proširila, knjiga o islamu na bosanskom jeziku je mnogo, kao i daija koji pozivaju u Allahovu vjeru, pa dobro čuvajte te blagodati, i ne dozvolite da nepromišljenošću ili nesporazumima pokvarite ono što su neki, uz Allahovu dozvolu, svojom krvlju izgradili, i vama u amanet ostavili. Mnogo je onih koji vas vole, pa ih čuvajte, a mnogo je i onih koji vas mrze, pa im pokažite pravu sliku islama, vjere poštenja i iskrenosti, vjere međuljudskih odnosa, jer, možda baš vi budete sebeb njihove kasnije ljubavi prema vama i prema islamu.

Drage daije, znajte da je najbitnija vaša iskrenost i jaka veza sa Allahom. Stoga, blago i mudro, sa ispravnim znanjem, prenosite drugima to isto znanje. Čuvajte lijepe odnose međusobno sa drugim daijama, imajte koordinaciju, jer vjera nije za pojedinca nego za džemat. Ovo govorim iz ličnog iskustva. Zaista je Allahova ruka sa džematom. Kad tvoj brat daija ima uspjeha u davi, i pridobije ljubav mnogih, uputi narod na njega, neka ga i drugi poslušaju, jer njegov uspjeh je, ujedno, i uspjeh islama. Pametan daija čuva sebe od zavidnosti prema drugom daiji.Čuvaj se da šejtan ne pokvari tvoj nijet. Tvoja dava mora da bude čista, u ime Allaha, jer Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, na to je posebno upozorio, rekavši: “Dva gladna vuka, koja bi upala u stado, ne bi nanijela više štete (stadu) nego što bi pohlepa za imetkom i želja za slavom nanijela štete čovjekovoj vjeri.”

Završavam kratki nasihat riječima: ‘Život je jedan čas, pa nek bude u pokornosti Allahu, a duša je pohlepna, pa je pouči skromnosti.’ Molim Allaha da oprosti i meni i vama i da naša završnica bude u znaku gledanja u Allahovo plemenito lice. Amin!”

(saff.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.