Šejh Halid Jasin: “Islam je u djelu, a ne samo u riječima”

1
123

2249271-khalid-yasin

Uzvišeni Allah kaže u Časnome Kur'anu:

O vjernici, bojte se Allaha pravom bogobojaznošću i ne umirite nikako drugačije osim kao muslimani! (Ali Imran, 102)

Ovo ne znači: muslimani na jeziku, niti muslimani u hrani, niti muslimani u običajima, niti muslimani u imenu, niti muslimani u oblačenju, već: svjesni muslimani-praktičari!

U drugom ajetu, Uzvišeni kaže:

ad

O vi koji vjerujete, bojte se Allaha, i govorite samo istinu!

Učinit će lijepim vaša djela i grijehe vam vaše oprostiti. (El-Ahzab, 70-71)

Nemojte lagati i nemojte varati ljude. Nemojte govoriti o vjeri ono što nemate pravo govoriti, niti imate znanje o tome. Riječ sedida, koja se spominje u ajetu, znači: jasno, neposredno, precizno i istinito. Ako tako činite, Allah kaže da će vam dati istislah, učinit će da vam stvari krenu nabolje među vašom djecom, u vašoj okolini, u vašem okruženju i u vašim ličnim poslovima. Allah, subhanehu ve te’ala, će vam dati stabilnost, mir.

Učinit će lijepim vaša djela. I još nešto, što nam jako treba: oprostit će nam grijehe.

A ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu, taj je postigao veliki uspjeh. (El-Ahzab, 71)

Obratite pažnju kad nam se Allah obraća riječima “O vjernici!” Ne kaže: “O, muslimani!” – već: “O vi koji ste potpisali ugovor o imanu!” Iman je emanet, ugovor!

O vi, koji imate ugovor sa Allahom, o vi koji imate sponu sa Allahom, o vi koji imate sporazum sa Allahom, o vi koji imate vezu islama sa Allahom, o vi koji imate dogovor sa Allahom, O vjernici, Allaha se bojte! – Budite svjesni, obratite pažnju, imajte na umu, pogledajte…

…i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio. – Pogledajte u budućnost, pogledajte ispred sebe, pogledajte u svoju djecu, pogledajte u sadašnjost, pogledajte u prošlost, gledajte u budućnost.

Uspavani muslimani

Ako vas zadesi dobro, budite zahvalni Allahu, a ako vas zadesi zlo, samo sebe krivite.  Jer, imali ste sve što vam je bilo potrebno. Allah je čovjeku dao zemlju, dao mu je sjeme, dao mu je oruđe, dao mu pogodnu klimu, dao mu vodu, dao mu sve – ali taj čovjek nije htio obrađivati zemlju. Samo se zabavljao, sjedio i pušio habli-babli. Čovjek je igrao i pjevao, odlazio u klub, gledao TV, uživao je, jeo kuskus i baklavu. Dok su mu djeca odrastala i dok se primicao smrti, nije se osvrtao oko sebe, niti se spremao za “sutra”. Klanjao je džumu petkom, ali to je sve…  Čim bi izašao iz džamije, vratio bi se svemu lošem što je činio. Džamija je ostala mrtva iza takvih ljudi.

Eto, takvi su muslimani danas. Mrtvi ljudi. Bolesni i lijeni ljudi. Kriminalci… Allah nas je učinio najprezrenijim ljudima na Zemlji! SubhanAllah! Učinio nas je lahkim plijenom svim grabljivicama. Allah nas je počastio dini-islamom, ali sada nas je ponizio. Zašto? Zato što nismo slušali! Allah kaže: Neka svako pogleda sta je za sutra pripremio! Kakva je to priprema za sutra? I oni koji čine dobra djela… Dobra djela su priprema.

 

Nastavit će se…

(“Poruka gradskoj omladini”, Od korijena do ploda, El-Kelimeh, 2015.)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.