Šejh Ahmed Deedat: “Većina vas zna samo polovicu ovog kur'anskoj ajeta”

0
162

vi_ste_narod_najbolji

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ

Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete. A kad bi sljedbenici Knjige ispravno vjerovali, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih vjernika, ali, većinom su nevjernici. (Ali Imran, 110)

 

“Ostavi ih!”

Navedeni ajet je jedan od najčešće citiranih ajeta! Slušao sam bezbroj predavanja naše učene braće, koji su analizirali ovaj ajet, zaustavljajući se na njegovoj polovini. Nažalost, i ja sam tako postupao u brojnim predavanjima.

Tokom dijela određenog za pitanja i odgovore, nakon održanog predavanja u Njukastlu (Južna Afrika), postavljeno mi je pitanje – zašto se ne okanim jevreja i hrišćana u svojim predavanjima i knjigama. Kao odgovor na to pitanje, proučio sam prvi dio ovog ajeta i upitao prisutne u sali: „Ko zna napamet ovaj kur’anski citat?“ Od tri stotine prisutnih, jedanaest je podiglo ruku. Zatim sam ih zamolio, ako među tih jedanaest ima hafiza Kur’ana, da spuste ruku, jer oni sigurno znaju i drugi dio ajeta, pošto cijeli Kur’an znaju napamet. Trojica su spustili ruku. Od preostale osmerice sam tražio da dovrše ovaj ajet do kraja. Niko nije znao! I ja sam ranije dugo bio u istom stanju, što se tiče ovog ajeta.

U dosadašnjem iskustvu, nikada nisam čuo da neko drži predavanje o drugom dijelu ovog ajeta, niti sam našao njegovo adekvatno tumačenje u bilo kojem tefsiru Kur’ana. Kao da je te ljude neko urekao! Naravno, urok nije razlog…

Prva polovina ajeta je tako prilagodljiva za široko tumačenje, da bilo ko može održati nekoliko govora o najboljoj skupini ljudi, o naređivanju na dobro i odvraćanju od zla. Neko bi pomislio da je to cijeli sadržaj ajeta – dok se islamski predavači osjećaju ugodno, kao da su dobro obavili posao, kao da su protumačili cijeli ajet!

Odgovor na pitanje: „Zašto se ne okaniš priče o jevrejima i hrišćanima?“ – se nalazi u drugom dijelu ovog kur’anskog ajeta:

A kad bi sljedbenici Knjige (tj. jevreji i hrišćani), ispravno vjerovali (u Časni Kur'an), bilo bi bolje za njih (ujedno, to bi bilo bolje i za vas, o muslimani!). Ima ih (jevreja i hrišćana) i pravih vjernika, ali, većinom su nevjernici.

Na samom početku ajeta, Uzvišeni Allah ovom ummetu ukazuje čast i privilegiju da bude narod najbolji od svih koji se ikada pojavio. Ova velika čast i uzvišen položaj sa sobom nose veliku odgovornost: podijeliti ovu čast sa ostatkom čovječanstva i prenijeti im Istinu!

Ehlul-Kitab, sljedbenici Knjige (jevreji i hrišćani), su prvi sa kojima moramo početi, pošto su oni već pripremljeni za Poruku. Oni ne negiraju da posjeduju Svete Spise, hvale se da imaju Tevrat, Zebur i Indžil, koji su objavljeni njihovim cijenjenim poslanicima. Kao takvi, oni su od svih ljudi najspremniji prihvatiti islam, kao posljednju Božiju Objavu. Po pravilu, oni bi trebali biti prvi koji su se pokorili Božijoj volji i primili islam, koji je obnova i potvrda nebeskih objava koje su već u njihovom posjedu. Međutim, oni su prvi koji su odbili Posljednju nebesku objavu! Zašto? Koji su njihovi razlozi?

Ipak, nije sve izgubljeno. Allah nas uvjerava da među jevrejima i hrišćanima ipak ima dobrih i iskrenih, ali, većinom su nevjernici.

 

Dobrom hrišćaninu

Moramo pronaći adekvatnu metodu pomoću koje ćemo Istinu dostaviti i dobroj osobi, ali i oholima i buntovnima. Ovim dobrim otvorite Časni Kur’an i iznesite na svjetlo ove ajete iz sure Ali Imran:

I kada meleki rekoše: ”O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.

O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!”

To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.

A kada meleki rekoše: ”O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bit će viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;

on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i bit će čestit” – ona reče: ”Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?” – ”Eto tako” – reče – ”Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ”Budi!” – i ono bude.”

…I poučit će ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu,

i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: ”Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i bit će, voljom Allahovom, prava ptica. I iscjeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete. (Ali Imran, 42-49)

Kad prilazite hrišćaninu, imajte na umu da je svaki hrišćanin dobar i iskren, osim ako ne dokaže suprotno. Pročitajte im ove ajete, ukoliko ste u mogućnosti – zajedno sa originalnim, arapskim tekstom – jedan po jedan red. Ne možete ni zamisliti kako snažan utjecaj na slušaoce imaju Allahove riječi! Koliko sam puta vidio suze kako teku niz lica onih kojima se citiraju kur’anski ajeti! To je potvrda drugog kur’anskog ajeta:

Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina. (El-Maida, 83)

To je pozitivan pristup. Sa njima raspravljajte na najljepši mogući način. Ipak, ako vam dokažu svoju mrzovolju i iskažu prezir prema časnom Poslaniku islama i Kur’anu, dozvoljeno nam je zauzeti tvrđi stav. Napokon, upozoreni smo na tu situaciju, na kraju ovog kur’askog ajeta:

… ali, većinom su nevjernici.

 

(IslamPRESS)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.