Savjeti Mufti Ismail Menka kako da odgojite buduće lidere

0
27

 

 1. Hvalite svoje dijete čak i ukoliko dobije najlošije ocjene na testu, hvalite svoje dijete pred drugima.
 2. Nikada nemojte dozvoliti da se vaše dijete osjeća beskorisnim. Nikada nemojte dati prednost jednom djetetu nad drugim.
 3. Svaki put kada razgovarate sa svojom djecom govorite sa poštovanjem, kažite ‘hvala vam’ i slično. Nemojte koristiti nestandardizovan rječnik tj. daj mi umjesto molim te, dodaj mi. Koristite jasne riječi, budite ljubazni i nikada nemojte psovati.
 4. Morate imati u vidu da kada je vaše dijete malo ono je još dijete, nemojte im oduzimati vrijeme za igru ponašanjem prema njima kao da su odrasli. Ako to uradimo, odgojit ćemo buntovnika.
 5. Morate pomoći svojoj djeci da donose odluke. Djeca se moraju naučiti da donose odluke. Dajte im na znanje, uputite ih razgovarajući  s njima, ukoliko nešto žele napravite im plan.
 6. Kad god trebate donijeti neku odluku pitajte svoje dijete za mišljenje. Naprimjer, ukoliko hoćete da kupite automobil, pitajte ih za mišljenje, gdje žele da jedu ili koje boje bi voljeli da bude automobil, na ovaj način ćete razviti kod njih naviku konsultacije.
 7. Ovisno od kuće gdje smo živjeli mi bismo odredili prostor i napisali ime djeteta i to bi bila njegova teritorija. Stavite njihova imena na zid, to će im razviti samopouzdanje.
 8. Naučite vaše dijete da vas oponaša tokom namaza. Predvodite ih umjesto da ih podučavate, to je znatno bolji način. Ono što vaše dijete vidi učinit će da zauvijek zapamti. Počnite ih učiti da klanjaju u dobi od sedam godina, to će im pomoći i olakšati da počnu primjenjivati kada dosegnu pubertet kada im je namaz  obavezan.
 9. Moramo naučiti našu djecu kako da iznose svoje mišljenje. Nemojte koristiti psovke kada se ne slažete po pitanju nečega jer time pokazujete svoju agresivnost djetetu. Djeca znatno bolje upijaju stvari od nas.
 10. Ohrabrite svoje dijete da postavlja pitanja i pokušajte da odgovorite na svako pitanje koje imaju inače će odgovore dobiti od pogrešnog izvora. Pohvalite s vremena na vrijeme njihovo postavljanje pitanja.
 11. Uvijek ispunjavajte svoja obećanja djeci. Nemojte davati velika obećanja koja ne možete ispuniti, to će im razviti naviku davanja lažnih obećanja. Ukoliko ne ispunite bilo koje obećanje, objasnite.
 12. Vrlo je važno da naučite svoje dijete da razvije vještine kao član grupe. Timski rad je veoma važan, ovo ih uči kako da dadnu šansu ljudima u životu umjesto da se uvijek takmiče.
 13. Učite dovu za njih. Čak i ukoliko su zalutali, dovite za njih.
 14. Recite im da možda neće uspjeti odmah, ali da nikada ne gube nadu. Naučite ih kako da reaguju na neuspjeh.
 15. Izvinite se djetetu ukoliko ste pogriješili, time podučavate vaše dijete da se pokaje Allahu. Nemojte pronalaziti sebi opravdanja kada niste u pravu, nema opravdanja kada je u pitanju pokajanje.
 16. Uvijek imajte iznenađenja za svoju djecu, pohvalite ih kada urade dobro djelo, nagradite ih kod kuće- to i to je zbog toga što si dobro uradio to i to.
 17. Moramo se postarati da svakodnevno naučimo svoju djecu nekoliko ajeta iz Kur’ana, shodno njihovim mogućnostima.
 18. Govorite što češće svojoj djeci da ih volite, recite im da su predivna i koliko su vam važna, zagrlite ih, sunnet je da poljubite svoju djecu.

 

Autor: Mufti Ismail Menk

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

ad


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.