SAD vojno najviše pomogao Izrael i Egipat

0
24

SAD, Vojna pomoć, Izrael, Egipat

Amerika, Palestina, Egipat – Ukupna ekonomska pomoć koju su Sjedinjene Američke Države dale drugim zemljama za 2014. godinu iznosila je 35 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države su 2014. godine za pomoć drugim zemljama izdvojile ukupno 35 milijardi dolara, od toga je 5,9 milijardi dolara izdvojeno za vojnu pomoć, a tri četvrtine te vojne pomoći dane su Izraelu i Egiptu.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo je godišnji izvještaj o vanjskoj pomoći u kojem se navode svi detalji o zemljama i projektima koje je ta država pomogla prošle godine, javlja Anadolija.

Ukupna ekonomska pomoć koju je SAD dao drugim zemljama za 2014. godinu iznosila je 35 milijardi dolara, ali najveću pažnju privlače izdvajanja za vojnu pomoć stranim državama na koju je izdvojeno 5,9 milijardi dolara.

ad

Četvrtina izraelskog budžeta

U izvještaju se navodi da je najviše vojne pomoći dano Izraelu, i to 3,1 milijarda dolara. Taj iznos čini četvrtinu izraelskog budžeta za sektor odbrane.

Egipat je druga zemlja kada je riječ o vojnoj pomoći SAD-a za prošlu godinu, a ona je iznosila 1,3 milijarde dolara.

To nije ništa novo ako se ima na umu da vlasti SAD-a od 1987. godine Egiptu redovno daju po 1,3 milijarde dolara vojne pomoći.

SAD je najveći donator vojne pomoći Izraelu i Egiptu od 1979. godine, kada je između te dvije zemlje, uz posredovanje Washingtona, potpisan Sporazum u Camp Davidu, kojim je okončani tadašnji bliskoistočni rat.

Osim spomenute dvije zemlje, SAD je prošle godine Jordanu i Iraku dao po 300 miliona dolara vojne pomoći, Pakistanu 280 miliona, Libanu 75 miliona, Filipinima 50 miliona, Kolumbiji 28,5 miliona i po 20 miliona dolara Tunisu i Jemenu.

U junu ove godine je u Kongresu raspravljano o pomoći Izraelu i tada je naglašeno da je to država kojoj SAD daje najveću vanjsku pomoć još od završetka Drugog svjetskog rata.

Bilateralni sporazum

SAD je od nastanka Izraela toj zemlji dodijelio ukupno 124,3 milijarde dolara pomoći, a gotovo cjelokupan taj iznos je izdvojen za vojnu pomoć.

SAD i Izrael su za vrijeme mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha potpisali bilateralni sporazum kojim se SAD obavezuje da će u periodu od 2007. do 2018. godine Izraelu godišnje davati po trideset milijardi dolara vojne pomoći.

Aktuelni američki predsjednik Barack Obama je tokom zvanične posjete Izraelu 2013. godine dao riječ da će se pridržavati tog sporazuma.

Izvor: AgencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.