Riječi utjehe majkama tokom ramazana

0
60

Stigao je mjesec ramazan! Nevjerovatni mjesec blagodati, kada je šejtan okovan, mjesec kada se sve nagrade uvećavaju, a grijesi opraštaju.

Ramazan je za većinu težak mjesec- suzdržavanje od hrane, pića, seksualnih poriva, kao i za kontrolisanje naravi i jezika, ali je posebno teško biti mama tokom ramazana. Čak i dok posti ona mora da se pobrine da iftar i sehur bude pripremljen na vrijeme, da mališani koji ne poste dobiju svoj doručak, ručak, večeru i užine, da kuća bude uredna, dječja energija uposlena korisnim stvarima. Njen temperament treba održati pod kontrolom čak iako je neprestano pod iskušenjima dječjih koškanja. Za majke koje doje tokom ramazana čak je još teže jer se one bore sa umorom jer dojenje iscrpi snagu iz njenog tijela koje posti.

Ukoliko ste majka znate međutim da to nije nagore od svega. Najgore je što se osjećate neadekvatno kao muslimanka jer svako oko vas izvuče najbolje iz ovog mjeseca učeći više Kur’ana nego obično, odlaskom na teravije, dodatnim ibadetima, ostajući navečer u budnom stanju kako bi učili zikr i dove te klanjali. Osjećate kao da to propuštate jer niste u stanju da uradite onoliko koliko ste mogli prije braka/djece i vaši ramazanski ciljevi ostaju neostvareni.
Za pojedine majke ramazan je bolji dok je za druge gori. Bez obzira na to, sve majke osjećaju žaljenje kada se ramazan bliži kraju. One se osjećaju izostavljeno, frustrirano i neadekvatno. Vrijeme je da se podsjetite na sljedeće:

Nisi sama

ad

Podsjetite se da niste same- niste jedine kojima se čini da su propustile da ‘uštede’ ibadeta za Ahiret. Ne samo da svaka muslimanka majka zna kako se osjećate, Allah, tvoj Gospodar, Onaj koji te voli 70 puta više nego što ti voliš svoju djecu, zna stanje tvog srca i šta je u tvojoj glavi. On je najpravedniji i On te ne bi postavio u tu situaciju a da te ne nagradi za tvoj težak rad i nevolje.

Neka tvoje majčinstvo bude tvoj ramazanski ibadet

Allah spominje u Kur’anu: Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. (en-Nur, 11) Iako osjećate da ne radite onoliko koliko drugi jer vam djeca i porodica oduzimaju vrijeme za ibadet, majčinstvo može zapravo da bude vaše sredstvo spasa i možda bolje od bilo kojeg drugog ibadeta kojeg biste možda uradili! Sve što uradite za svoju porodicu i djecu ovog ramazana, uradite isključivo u ime Allaha. Obnovite svoj nijjet svaki put kada brišete nos ili čistite prosuto, i znajte da će vas Allah mnogostruko nagraditi.

Dodaj sabura svojim ramazanskim ciljevima

Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!” (el-Bekara, 155-156)
Kad god osjetite da vas neadekvatnost obuzima, kažite inna lillahi ve inna ilejhi radži’un. Nagrada za sabur je ogromna. Zamislite da ćete biti nagrađene 70 puta za ovaj ramazan kada se sve nagrade umnožavaju.

Neka ti jezik bude vlažan od zikra

Ukoliko ne možeš klanjati puno dobrovoljnih namaza i učiti Kur’an onoliko koliko želiš, neka ti jezik bude vlažan od spominjanja Allaha. Zikr ne samo da će ti donijeti mir, već će također biti sredstvo koje će ti donijeti nagrade za ono što si propustila u drugim ibadetima.

Napravi realistične i dosljedne ciljeve

Ne može biti realistično da očekuješ od sebe da dnevno proučiš džuz iz Kur’ana. Napravi ciljeve koji su realistični i lahki da ih uradiš. Čak iako namjeravaš da učiš dnevno po jednu stranicu Kur’ana, što bi značilo da proučiš jedan i po džuz u ramazanu, to je puno bolje nego da namjeravaš da uradiš više nego što možeš i završiš tako što nećeš ništa uraditi. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., kazao: Najdraža djela Allahu su ona dobra djela na kojima se istraje, pa makar ona bila i mala.

Ne žali se drugima

Nemoj se žaliti i plakati drugima zbog toga koliko propuštaš. Kada se osjećaš frustrirano i potreban ti je odušak, potraži odušak kod Allaha, jer On kaže: Ako vas Allah pomogne, niko vas neće moći pobijediti, a ako vas ostavi bez podrške, ko je taj ko vam, osim Njega, može pomoći? I samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici! (Ali-Imran, 160)

Ne dozvoli da te okovani šejtan kontroliše

U hadisu se navodi da je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., kazao: Ako te što neprijatno zadesi, nemoj reći: Da sam uradio drugačije ne bi do ovoga došlo, nego reci Allah je odredio ono što je htio je i uradio, jer riječ “da sam” otvara šejtanu vrata! (Muslim)
Ne prisjećaj se vremena kada si neometano mogla ibadetiti niti nemoj upadati u zamku da kažeš ‘ako’. Šejtan te čini nezadovoljnom navodeći te na takve misli. Umjesto toga prihvati Allahovu odredbu, zahvali Mu na blagodatima koje ti je dao u djeci, usmjeri svoje misli na pozitivno kako bi uradila najbolje što možeš tokom ovog ramazana.

Maksimalno iskoristi ovo vrijeme

Ta, zaista, s mukom je last (el-Inširah, 5)
Majčinstvo i ono što s njim dolazi će uskoro biti gotovo i prije nego što budeš svjesna bit ćeš od onih muslimana koji maksimalno iskoriste ramazan. Ali do tog vremena, uživaj u ovoj poteškoći i stekni nagradu koja je namijenjena samo tebi.

 

 

Napisala: Ruhejfa Adil

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.