Rekordan broj hazifa u Bosni i Hercegovini u 2020. godini

0
63

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini, godinama baštini, podržava i promoviše islamsku vjeru, kulturu i tradiciju u čijem okviru posebno mjesto zauzima čuvanje, pamćenje i izučavanje Časnog Kur’ana. U Bosni i Hercegovini danas imamo 500 hafiza i hafiza, zahvaljujući odličnom pristupu i veoma stručnom kadru kojeg Islamska zajednica posjeduje.

Izučavanje hifza dijeli se na više segmenata, od onog u mektebskim danima, pa sve do diplomskih i postdiplomskih studija.

– Rad Islamske zajednice, u odnosu na izučavanje hifza, vidljiv je u više segmenata. Prije svega s učenjem i izučavanjem Kur’ana počinje se u samom mektebu, gdje djeca uče da vole Kur’an i da se s njim druže. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini održava mektebsku nastavu u 1.843 mekteba. Nakon toga nastavlja se sa izučavanjem Kur’ana u našim srednjim školama – medresama (njih 8) gdje imamo posebne sekcije za hifz Kur’ana: Banja Luka, Mostar, Travnik, Tuzla, Visoko, Cazin, Sarajevo te Novi Pazar. Pored toga, i u dvije islamske gimnazije postoje sekcije za učenje Kur’ana (Sarajevo i Zagreb). Na našim islamskim fakultetima posebna pažnja poklanja se hifzu i izučavanju Kur’ana. U okviru Islamske zajednice djeluju ovakve četiri visokoškolske ustanove. Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu ima i postdiplomski studij iz Kur’anskih studija. Pri većini muftijstava u Islamskoj zajednici u BiH postoje Škole Kur’ana u kojima se omogućava svim zainteresiranim da izučavaju i uče hifz, te da se njihov napredak prati i preslušava. Tamo gdje takve škole ne postoje, tendencija je da se uskoro oforme – kazao je Zijad Suljić, šef Odjela za posebne programe Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Za 10 godina 292 hafiza

Na nivou cijele Islamske zajednice postoji Komisija za polaganje hifza, koja broji osam članova. Organizuju polaganje hifza, svečanosti dodjele prestižnih diploma, godišnje susrete i promocije novih hafiza, kao i takmičenja u hifzu Časnog Kur’ana.

– Nakon dugogodišnjeg spremanja kandidati koji žele steći titulu hafiza Kur’ana Časnog dolaze u Sarajevo i ostaju tu nekoliko sedmica, te u dijelovima uče Kur’an napamet pred navedenom Komisijom, nakon čega stiču titulu hafiza ili hafize. Pravo na zvanje “Hafizu-l-Kur’ani-l-Kerim” može imati osoba koja pravilno nauči Kur’an napamet, prema verziji imama ‘Asima i predaji Hafsa, i uspješno prouči napamet cijeli Kur’an pred Hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice najduže za petnaest dana, tj. učeći dva džuza dnevno, a muhaffiz može biti samo osoba koja je hafiz – dodaje Suljić.

Istakao je da se ovakvim pristupim u posljednjih 10 godina iznjedrilo ukupno 292 hafiza, od čega 180 muškaraca i 112 žena.

hafiska dova 1.jpg - Rekordan broj hazifa u Bosni i Hercegovini u 2020. godini

Popularizacija trenda učenja Kur’ana

Današnje stanje u pogledu hifza i  kiraeta u Bosni i Hercegovini je veoma dobro, ne samo u kvalitetu učenja, nego i u većem broju kandidata koji uče i onih koji stignu do samog hafiskog ispita.

– Da bi se nastavio ovakav trend, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini redovno svake godine radi na popularizaciji ove aktivnosti kroz nekoliko segmenata i to podrška novim hafizima tokom učenja i završetka hifza, zatim organizacija takmičenja u hifzu Kur’ana Časnog na nivou Bosne i Hercegovine, kao i međunarodno takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog – pojašnjava Suljić.

Druženje s Kur’anom je ovosvjetska, ali i ahiretska privilegija. Jaka veza sa Kur’anom će nam podariti iskrene prijatelje, poredati naše životne prioritete i učiniti nas važnim na oba svijeta.

Piše: Maid Dizdarević

Preporod.info

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.