Razvoj islamskog bankarstva i finansija u Pakistanu

0
21

Razvoj islamskog bankarstva i finansija u Pakistanu

 

Islamski finansijski sektor napredovao je do stadija da bude prepoznat kao održiva rezerva konvencionalnim finansijama…. 

Islamske finansijske fondacije trenutno nude usluge koje mogu koristiti i muslimani i nemuslimani. Jedinstveni razvoj islamske finansijske industrije se može povezati naporom i posvećenosti šerijatskih i akademskih institucija zajedno sa prisustvom ostalih „igrača“ kao što su islamske banke, banke za investicije, garantne (takaful) kompanije, islamske brokerske kompanije itd. Upoznavanje i introdukcija obveznica i indeksi islamske berze su dodatno doprinijeli širini tržišta islamskih finansija. Naročito obveznice; potvrđeno je da su obveznice snažan instrument u privlačenju investitora i u pridobijanju njihovog povjerenja dok se u međuvremenu zadovoljavaju finansijske potrebe javnog i privatnog sektora u skladu sa šerijatom.

Pakistan je ostao na čelu u ohrabrivanju islamskih finansija tako što je bio i ostao ključan član globalne islamske finansijske fondacije koja je uspostavljenja da razvije pravnu, regulativnu, nadzornu i šerijatsku infrastrukturu za islamske finansijske fondacije. Aranžman Pakistana sa komisijom za islamske finansijske usluge (IFSB), organizacijom za računovodstvo i reviziju islamskih finansijskih institucija (AAOIFI), i sa internacionalnim tržištem islamskih finansija (IIFM), uz saradnju sa ostalim centralnim bankama, je pomogao razvoju industrije islamskog bankarstva, kako regionalno tako i internacionalno.

ad

Islamsko bankarstvo u Pakistanu je u zadnjih deset godina doživjelo nevjerovatan razvoj i sada čini 10% državnog bankarskog sistema sa bazom resursa od preko 900 biliona rupija i ogromnom mrežom koju čini 1100 grana. Ako uzmemo u obzir interes dioničara i relativno visok nivo finansijske isključenosti, vjerujemo da će ovaj trend razvoja biti nastavljen, te da će se do 2020 godine industrija udvostručiti. Ovakav uspjeh može biti moguć uz liderstvo centralne banke koja bi postavila smjernice i koja bi pružila pomoć za razvoj industrije. Regulativno i nadzorno okruženje je ostalo važna komponenta državne banke Pakistana (SBP) tako što ohrabruje islamske finansije kao održivu i konkurentnu komponentu finansijskog sistema. Razmišljajući o evolucionarnoj fazi industrije, postoji konstantna uključenost u rafiniranju i razvoju regulativnosti da bi se obezbjedila:

  1. Raktivnost u dinamici razvoja industrije
  2. Efektivnost u specifičnosti da bi se izmjerio i smanjio rizik srodan islamskim finansijama. Izdate su detaljne instrukcije za distribuciju i upravljanje profitom i gubitkom da bi se obezbjedila standardizacija i da bi se razvila transparentnost i zaštita nositeljima računa u zaključenoj fiskalnoj godini.

Na sličan način, da bi razvili sklad sa šerijatom, odjel za islamsko bankarstvo je industriji izdao obavještenje iz modela šerijatske vladavine i uskoro će se baviti tim pitanjem. To će značiti da je još jedan „putokaz“ uspješno izvršen, a to će institucionalizirati funkciju šerijata, te će osvjetlili šerijatski sklad koji se odnosi na uloge i obaveze svih vitalnih organa industrije. Da bi promovisala standardizaciju i harmonizaciju šerijata, centralna banka Pakistana je, za pakistansko tržište, izdala dopuštene islamske načine o finansijskim modelima islamskih finansija koji se prilagođavaju šerijatskim standardima organizacije za računovodstvo i reviziju islamskih finansijskih institucija (AAOIFI).

Nastavak ubrzanog rasta koji je postignut u posljednjih 4-5 godina ovisi o objektivnoj procjeni uspjeha, neuspjeha, budućih sporova, poboljšanju političkih koncenzusa, te od akcijskih planova od kojih će se napraviti uspjeh i koji će pomoći u rješavanju izazova. Zajedno sa vitalnim dioničarima, razvijen je petogodišnji strategijski plan za industriju islamskog bankastva kroz striktne i smislene napomene. U tom planu, koji će uskoro biti izdat, se vodi računa o budućim smjernicama industrije, poljima za pravni razvoj, regulatornom i poreznom okruženju, varijaciji proizvoda i tržištu koje pokrivaju netradicionalni ali strategijsko važni sektori poljoprivrede, te o povećanju dionica na tržištu islamskog bankarstva na preko 15% od ukupnog državnog bankarskog sistema. Centralna banka Pakistana je također odigrala značajnu ulogu u povećanju svjesnosti i izgradnji potencijala industrije. Da bi se bavila pitanjima svjesnosti i pogrešnog razumjevanja, centralna banka Pakistana je poduzela korak koji se sastoji od seminara, konferencija, programa i diskusija o trgovini, društvu, bankarima i kreatorima politike. Trenutni cilj je početak masovne medijske kampanje gdje će se cijela industrija islamskog bankarstva ujediniti pod opsegom centralne banke Pakistana sa ciljem da se suoči sa pogrešnim razumjevanjima koji se odnose na model trgovine islamskog bankarstva. Također, određen broj koraka je poduzet da bi se razvili resursi ljudskog potencijala, te da bi se razvile njihove sposobnosti. U ovom slučaju, podrška globalnih organizacija kao što su institut za islamsko istraživanje i trening (IRTI) i komisija za islamske finansijske usluge (IFSB), je također dobrodošla.

Jedan od profita ohrabrivanja islamskih finansija je njihov potencijal da na nevjerovatan način doprinesu finansijskom učešću tako što će produžiti i proširiti finansijski sistem na mase koje nisu u tipičnom sistemu iz vjerskih razloga. Islamske mikrofinansije mogu biti efikasna komponenta za finansijsko učešće samo ako budu učestvovale u smanjenju siromaštva. Industrija islamskih finansija nije uradila mnogo toga da poveća potencijal islamskih mikrofinansija zato što je osjetila visok rizik u služenju finansijskih zahtjeva vlade i velikih kompanija.

Industriji bi se moglo predložiti da uloži individualne i kolaborativne napore da bi se razvio ovaj sektor, a to bi također razvilo i tržišnu svjesnost pored toga što bi ih ojačalo u varijaciji sa potrošačima.

Također, poljoprivreda i mala i velika preduzeća su polja koja su izgubile i konvencionalne i islamske banke zbog svijesti o visokom riziku uprkos njihovoj važnosti za državnu ekonomiju. Finansijsko učešće je jedna od vitalnih strategija centralne banke Pakistana i kao takva je bliska srcu, a industriji bi se trebalo naglasiti da se počne baviti mitovima o svjesnosti i da poveća potencijal ovih strateško važnih sektora i da ponudi vrijednost dioničarima, depozitorima i državi u cjelini. Centralna banka Pakistana će ponuditi svaki vid podrške i pojednostavljenja industriji da bi se izgradio i ojačao portofolio u ovim sektorima.

Islamska tržišta kapitala, recipročna novčana sredstva, i sektor garantnih kompanija (takaful), su također vrlo važni dijelovi islamskog finansijskog sistema i trebaju se hraniti i razvijati zajedno sa islamskih bankarstvom. Zajedno za komisijom za zaštitu i razmjenu u Pakistanu (SECP), regulatorom za tržište kapitala, se radi na poboljšanju finansijkih fondacija. Koraci koje poduzima komisija za zaštitu i razmjenu u Pakistanu su prepoznati i daje im se podrška. Ti koraci uključuju recenziju na Mudaraba smjernice, izdavanje smjernica za obveznice, uspostavljanje centralne savjetodavne šerijatske komisije itd. Vjeruje se da će ti koraci pomoći u razvoju sektora islamskih finansija.

Također se naglašava strategijska važnost investiranja u istraživanje i razvoj, naročito za sektore islamskih finansija koji su tek u usponu.

Istina je da se ne ulaže dovoljno u te sektore, a to limitira potencijal za razvoj šerijatskih rješenja za trgovinu i ekonomske zahtjeve cjelokupne ekonomije. Istraživanje i razvoj su neophodni da bi se pridonijelo razvoju rješenja za donošenje monetarne i fiskalne politike u skladu sa šerijatskim zakonima. Strategijski plan za narednih pet godina zamišlja nekoliko takvih inicijativa i za nadati se je da će kolektivni napori biti instrument koji će pridonijeti povećanju investicija.

islamiceconomy.net

Autor: Yaseen Anwar

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.