Rast islamofobije u Evropi

0
36

Zapad – Studija otkriva da je selektivni rasizam usmjeren protiv muslimana postao osnovna platforma za rasističke i fašističke snage.

Nova evropska studija upozorava da iskrivljavanje slike o muslimanima i vrijeđanje njihove vjere postaje uobičajena i prihvatljiva praksa širom Evrope.

Rezultat je to kontinuiranih kampanja falsificiranja istine te pojave islamofobije i njenog širenja.

Autor studije Hosam Shaker, specijalista za evropska pitanja, pojašnjava da sve veći rast islamofobije pruža bolju mogućnost za njeno instaliranje u naprednim zajednicama, time što se širi utjecaj ovog fenomena i pretvara se u standardnu i prihvatljivu praksu koju je teško obuzdati ili umanjiti njene ozbiljne posljedice na zajednice i njihove sisteme vrijednosti.

ad

Studija je predstavljena na sesiji ovosedmičnog zasjedanja Evropskog vijeća za fetve i istraživanja u Istanbulu.

Moderator sesije bio je poznati saudijski učenjak dr. Selman al-Ouda, dok su u izlaganju i raspravama učestvovali brojni istaknuti islamski učenjaci, na čelu s predsjednikom Svjetske unije islamskih učenjaka dr. Jusufom al-Qaradawijem.

Studija potvrđuje da se rasistički antimuslimanski pozivi, koji su se pokrenuli u javnosti ili putem društvenih mreža u vidu podstrekačkih i provokativnih parola protiv pojedinih članova zajednice i sugrađana, mogu pretvoriti u različite oblike agresivne i diskriminatorne prakse protiv muslimana i njihovih objekata.

Islamofobija i rasizam

Sheker pojašnjava kako islamofobija predstavlja stanje bolesnog i neopravdanog straha, kao i da mržnja prema islamu i muslimanima raste do te mjere da može postati jedan od obrazaca rasizma. Ona se temelji na neispravnim percepcijama ili neznanju, i hrani se stereotipima i predrasudama.

Kaže kako je historijsko iskustvo pokazalo da „selektivni rasizam“, koji je usmjeren isključivo protiv određene grupe u društvu, može biti opasniji od tradicionalnog rasizma usmjerenog protiv „drugih“ u općenitom smislu.

Pokušava se ekskluzivistički odnositi prema društvu, te inicirati neprijateljstvo i akumulirati srdžbu protiv njih, što se pravda diskursom izmišljenih izgovora za navedeno.

Pod utjecajem razvoja dešavanja na međunarodnoj sceni i novonastalih ili progresivnih pojava, kao što je priliv izbjeglica, dolazi do rasta islamofobije i eskalacije njenog intenziteta u svakom smislu te riječi. Prema tome, postoji vjerovatnoća da će ovaj fenomen i dalje napredovati te uzeti svoj prostor u novim društvenim sredinama.

Studija otkriva da je selektivni rasizam koji je usmjeren protiv muslimana postao osnovna, relativno pogodna platforma za rasističke i fašističke snage. Takva situacija ide na račun tradicionalnih izraza koji su se u prošlosti proklamovali u otvorenim parolama o iluzijama rasne čistoće ili su kampanje generalno usmjeravane protiv onih koji su nazivani „strancima“.

U studiji se ističe da postojanje demokratskog sistema ne isključuje dalju eskalaciju segregacije. Tako se i u pravnoj državi dešavaju kršenja ljudskih prava i ograničavanje osnovnih sloboda, te zanemarivanje vrijednosti kojih bi se u principu javni poredak i društvo trebalo pridržavati.

Jačanje svijesti

Studija se bavi proučavanjem začetaka islamofobije, njenih konteksta i interakcije, te govori detaljno o klasifikacijama njenog diskursa po vrstama. Također, otkriva njene odlike, temelje i metode korištenja, pored analize retorike, slogana i simbola ovog fenomena.

Naglašava se da ranija iskustva, kao i izazovi sadašnjosti i budućnosti, nameću usmjeravanje ka jačanju svijesti o opasnostima i rizicima koje sa sobom nosi sklonost prema mržnji, falsificiranju istine i rasizmu u svim njegovim oblicima, posebno ukoliko se uzme u obzir da postoji vjerovatnoća da će se ovi negativni trendovi nastaviti i povećavati u svjetlu produbljivanja kriza.

Studija pruža opće smjernice u tretiranju problema islamofobije, uključujući i obaveze i uloge koje društvo treba preuzeti na sebe na različitim nivoima u Evropi i svijetu.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.