Pucali na palestinsku učenicu nakon lažnih optužbi

0
6

Izrael, Palestina, Palestinka, Vojksa

U istražnom centru u Al-Maskubahi, izraelska strana pokušala je podmetnuti lažne dokaze, kaže majka učenice.

Dok palestinski stanovnici iz grada Jerusalema pokušavaju zatvoriti oči pred opasnostima koje svakodnevno vrebaju i ugrožavaju njihovu sigurnost kako bi mogli normalno poslati svoju djecu u školu, nadajući se boljoj budućnosti, izraelski okupatori nastoje osujetiti takve želje, te iz svojih zasjeda podmuklo napadaju upravo ove učenike.

Ni đačka kecelja ni školska torba nisu zaustavile napad na devetnaestogodišnju Palestinku iz Jerusalema. Štaviše, izvjesnije joj je bilo hladnokrvno ubistvo od toga da stigne kući na ručak sa svojom porodicom.

Onoga dana kada je napadnuta, Marah je, kao i obično, izašla iz svoje škole, koja se nalazi u četvrti Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu, te planirala da autobusom putuje do kuće u mjestu Beit Hanina. Napravila je svega nekoliko koraka kada je jedan izraelski policajac žurno ispalio tri metka u njenu lijevu ruku te je oborio na zemlju, ostavivši je tu da krvari, sve dok nije prebačena u bolnicu gdje je operisana.

ad

Navodi policije

Prema navodima izraelske policije, Marah je nosila nož u ruci, namjeravajući izvršiti napad na jednog od policajaca koji se tu nalazio. No, ovakve navode Marah kategorički odbacuje, pored svjedočenja očevidaca koji su bili tu za vrijeme incidenta.

“Primila sam telefonski poziv od djevojke koja ide sa Marah u razred, prilikom čega me obavijestila da je policija pucala na moju Marah. U prvi mah, pomislila sam da se šali sa mnom, zbog čega sam joj ljutito rekla da takva šala uopće nije primjerena. No ona je ponovila iste riječi uplakanim glasom i kazala mi: ‘Da, istina je. Upucali su je. Optužili su je da nosi nož u ruci i namjerava izvršiti napad na policajca'“, kaže Marahina majka, Suzan Bakir.

Ona kaže da je momentalno doživjela nervni slom.

“Istrčala sam vani i počela kucati susjedima na vrata, moleći ih da me odvezu do škole. Na putu do škole, stiže nam vijest da je Marah prebačena u bolnicu. Žurno smo se uputili prema bolnici, ali nisu mi dopustili da vidim svoje dijete. Policajac mi je samo odgovorio kako nema nikakve informacije o mojoj kćerki“ , tvrdi ona.

Odjednom, Marah je optužena, dok njeni otac i majka ostaju u pritvoru nekoliko sati radi provođenja istrage. U istražnom centru u Al-Maskubahi, izrAelska strana pokušala je podmetnuti lažne dokaze kako bi potvrdili svoju priču da je Marah uistinu pokušala izvršiti napad nožem na policajca. Njena majka kaže da su tom prilikom „donijeli Marahinu školsku torbu u sobu i iz nje izvadili sasvim novu svesku, koja je imala ispisana samo tri lista.“

Na prvom listu je pisalo „Slobodna Palestina“, na drugom „oprosti mi, majko, i nemoj biti ljuta na mene, jer te ja mnogo volim“, dok je na trećem listu stajalo „O majko mučenika, nemoj biti ljuta, da je, Bogdom, moja majka na tvome mjestu!“ Marahina majka osporila je bilo kakvu mogućnost da ova sveska pripada njenoj kćerki i odmah je rekla istražitelju: „Ovo nije sveska moje kćerke, jer je ovo sasvim nova sveska. Marah, također, ima najljepši rukopis koji sam u životu vidjela, a ove riječi su veoma loše napisane, čak sadrže i pravopisne greške, po čemu se može zaključiti da je ovo napisao neko ko nije Arap.“

Majka je dodala da je Marah nedužna za ono što joj se želi staviti na teret, jer, kako je kazala, ”moja kćerka nikada nije pokazivala političko interesovanje, niti je pratila vijesti. Još od početka ove školske godine ulagala je dvostruko više truda i bila fokusirana na učenje u namjeri da postigne što bolji uspjeh u srednjoj školi, koju trenutno pohađa, jer se želi obrazovati kako bi radila posao računovođe ili medicinske sekretarice”.

Odbacila optužbe

Porodica mlade Marah, prema riječima njenog ujaka Tariqa al-Mubayyada, pokušava prikupiti sve dokaze i iskaze očevidaca kako bi joj pomogli da izađe iz ovog iskušenja, budući da je njena porodica uvjerena u to da je Marah potpuno nedužna u pogledu svih optužbi.

Prema riječima Sanae Doak, njene advokatice zadužene za vođenje ovog slučaja, Marah Bakir odbacuje sve optužbe i ističe da je policija ta koja je nju napala. Za vrijeme suđenja, koje je održano u odsutnosti optužene, nisu izneseni nikakvi dokazi o napadu nožem, za koji vlasti terete Marah. Na svaki zahtjev advokatice Doak da dobije uvid u te dokaze, dobijala je odgovor da slučaj nosi oznaku tajnosti, kao i dokazi koji se tiču istog.

Marah Bakir još je prikovana za bolesnički krevet u bolnici Hadassah Ein Karem u okupiranom Jerusalemu. Iako je njenoj porodici i dalje zabranjena posjeta, Marah je preko advokatice uspjela poslati pismo svojoj majci, u kojem je napisala sljedeće riječi: „Reci mojoj majci da sam dobro i poljubi je za mene.“

Marah je prošle godine imala težak prijelom desnog ramena zbog čega je provela duži vremenski period hospitalizirana, kada joj je ugrađen implantat, a sada trpi bolove frakture ramena i lijeve ruke nakon što je na nju otvorena vatra. Prisiljena je, uprkos činjenici da je samo djevojka, sama podnositi bolove bez podrške porodice. Također, njena sudbina je nepoznata – puštanje na slobodu ili zatvorska kazna, što jedino ovisi o tome kakvu će odluku donijeti okupacijske snage.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.