Pritisak i prijetnje FETO-a na Turke u Belgiji

0
54

Pritisak i prijetnje FETO-a na Turke u Belgiji

Turska, Benelux – Reakcije upućene na pokušaj puča pristalice FETO-a shvatile lično

Nakon tužbe pristalica FETO protiv 60-člane grupe omladinaca koji su u belgijskom gradu Beringen organizovali proteste protiv pokušaja državnog udara, omladina je pozvata na ispitivanje u policiju.

I dok teroristička organizacija FETO prijeti Turcima u Belgiji, jedan zanatlija, takođe pristalica FETO, prijeti da će Beringen pretvoriti u ¨bojno polje¨.

Svi Turci koji su u noći 15. jula protestovali pokušaja puča ili koji su svoju reakciju iskazali putem društvenih mreža, pozivaju se na ispitivanje u policiju.

ad

Nakon tužbe FETO-a, neki se optužuju da provociraju narod, dok se neki optužuju da su nanijeli štetu institucijama koje su povezane sa FETO-om.

-Jedini cilj ispitivanja je da nas obeshrabe¨

Said Bataray je za AA izjavio da se iza poziva policije na ispitavanje nalazi FETO i dodao:

¨Oko 60-toro omladinaca je pozvato na ispitivanje. Jedini cilj svega ovoga je da nas obeshrabe¨. Bataray je kazao da od zvaničnika i nevladinih organizacija očekuju pravnu pomoć.

 

-Reakcije upućene na pokušaj puča pristalice FETO-a shvatile lično-

¨Policija nas je pozvala na ispitivanje. Kada sam otišao pokazali su mi poruku koju sam tu noć objavio putem društvene mreže koja je sa turskog prevedena na flamanski jezik. No, u mojoj poruci nije bilo reakcije ni Gulenovom džematu, niti njegovim pristalicama u Belgiji¨, kaže Nesim Čiftći, koji je takođe pozvat na ispitivanje.

Istakavši da je reakcija upućena samo pučistima Čiftči dodaje:

¨Sigurno je da su oni umiješani u pokušaj puča čim to shvataju lično. Allahu prepustam sve one koji su pokušali puč, koji su ga pomagali i one koji tako razmišljaju¨.

-Prijetnja zanatlije pristalice FETO-a-

Serkan Ozer, protivnik udara koji je takođe pozvat na saslušanje, kaže da se narod digao na noge nakon pokušaja puča i dodao:

¨Postali smo jedno, zajednica. No, FETO pristalice, koje ovo ne mogu da podnesu, napadaju sa svih strana. Pokušavaju da nas obeshrabre. Stalno nas zovu u policiju na saslušanje¨.

Rekavši da FETO sebe želi prikazati nevinim i potlačenim, Ozver je kazao da je jedan zanatlija, pristalica FETO, uputio prijetnje slijedećim riječima:

¨Ako bankrotiram zbog vaših protesta ili ako mi se ošteti radnja, Beringen ću pretvoriti u bojno polje¨. I sve ovo govori pred belgijskom policijom. Kada je omladina upitala policajce: ¨zar nećete reagirati, on otvoreno prijeti¨, policija je odgovorila: ¨govori turski i mi ne razumijemo.

Nakon prijetnje zanatlije mene zovu na ispitivanje(!)

Prijetnja o ¨bojnom polju¨ ušla u policijski registar

Rekavši da je policiji prenio prijetnju zanatlije, Ozver kaže:

¨Policiju sam upitao zašto mene zovu na ispitivanje. Zovite čovjeka koji je prijetio. Belgijska policija je insistirala da odustanem od tužbe. Sve ovo su napisali u mojoj izjavi. Rekao sam da je ovo moja tužba, no nisu me ispoštovali¨. Ozver kaže da zanatlija koji je uputio prijetnje još uvijek nije pozvat na saslušanje iako je od tog slučaja prošlo dugo vremena.

(trt.net.tr)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.