Prisjećanje na sultana Alp Arslana i veliku pobjedu muslimana nad krstašima kod Manzikerta, 1071. godine

0
105

Alp Arslan - Wikipedia

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

26. augusta, 1071. godine, odigrala se Bitka kod Manzikerta između bizantijske vojske predvođene carem Romanom Diogenom (1068.-1071.) i Seldžuka predvođenih sultan Alp Arslanom u kojoj je muslimanska vojska, koja je brojala svega 10 do 15 hiljada vojnika, porazila bizantijsku vojsku, odnosno krstaški savez, kojeg je činila vojska Grka, Franaka, Rusa, Armena i Gruzijaca, a koja je brojala više od 40 000 vojnika.

Neki zapadni historičari spominju da je krstaška vojska brojala čak 200 000 vojnika i da je to bila najveća vojska koju je Rimsko carstvo, i Istočno i Zapadno, ikada okupilo. Borba se vodila na prostoru između istoimenog grada i jezera Van. Neki muslimanski historičari ovu bitku nazivaju i drugim Jermukom. U toj bici muslimani su zarobili bizantijskog cara Romana Diogena.

Dakle, Bitka kod Manzikerta odigrala se u petom hidžretskom stoljeću, stoga je važno napomenuti da je ovo stoljeće bilo u znaku islamskog buđenja i na istoku i na zapadu, dok je četvrto hidžretsko stoljeće bilo u znaku slabosti i stagnacije islamskog ummeta i sveopće šiijske dominacije.

U petom hidžretskom stoljeću situacija se promijenila. Iako je islamska država Endelus bila ušla u period stvaranja kraljevskih zajednica ili državica (muluku-t-avaif) i oslabila svoju moć, na istoku je nastala muslimanska država Gaznevija koja je osvojila Indiju, zatim država Seldžuka koja je progutala šiitsku državu, a u Magribu je nastala država el-murabituna koja je sprječila pad Endelusa, dok je Fatimijska (šiijska) država u Egiptu bila potpuno oslabila.

Nakon poraza kod Manzikerta postalo je jasno da je bizantijska država započela razdoblje svog zalaska i propast, i iako je Bizantijsko carstvo trajalo još četiri stoljeća nakon ovog događaja, mnogi historičari smatraju da je ova bitka bila uvod u konačnu propast Bizantije. Pogotovo što nije prošlo više od petnaest godina od ovog poraza, a murabituni su postigli odlučujuću pobjedu nad krstašima u Bici Zellaka (1086. godine), kojom je produžen životni vijek islamskoj državi Endelus još četiri stoljeća.

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.