Priča francuskog generala o najhrabrijem dječaku

0
24

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ovo je priča o egipatskom dječaku kojeg je francuski general nazvao najhrabrijim dječakom na svijetu. Njegova priča se odigrala u malom selu Al-Fuqa'i, u egipatskoj pokrajini Beni Suef, tokom francuske invazije, gdje je francuski general Louis Desaix bio stacionirao svoje snage sve dok nije stigla dodatna artiljerijska podrška za dovršetak invazije na Gornji Egipat.

Jedne noći generalovu pažnju je privukao nestanak određene količine oružja iz logora, a onda se stvar ponovila sljedeće noći. Zbog toga je pojačano osiguranje i nadzor u logoru.

Tokom pojačane straže, uočen je dječak, koji se zvao Abdus-Setar Adem, star samo 12 godina, kako se noću ušunjao u logor i skupljao oružje koje je mogao ponijeti da ga preda snagama narodnog otpora, pa ga je jedan francuski vojnik tjerao sve dok ga nije udario sabljom po ruci i zarobio.

ad

General Desaix je čuo za zarobljenog dječaka i pozvao ga je na ispitivanje.

Upitao ga je: ”Zašto kradeš oružje francuske vojske?”

Dječak je odgovorio: ”Zato što je to oružje mojih i neprijatelja moje države.”

General je upitao: ”Ko te je podstakao na ovaj zločin?”

Dječak je rekao: ”Allah me je nadahnuo da uradim ono što sam uradio.”

General je ljutito rekao: ”Znaš li da je kazna za ovo djelo vješanje?”

Dječak je pognuo glavu prema generalu i rekao: ”Evo, odmah mi odsijeci glavu.”

General Desaix je htio da iskuša dječakovu hrabrost, pa je naredio njegovo pogubljenje. A onda je na vidjelo izašla hrabrost i postojanost dječaka. On nije zaplakao, nije vrištao, niti je tražio oprost, već je podigao glavu ka nebu i proučio nekoliko ajeta iz Kur'ana.

Desaix je bio impresioniran dječakovim stavom i čvrstinom, pa je egzekuciju zamijenio sa 30 udaraca bičem, što je dječak bez problema izdržao i nije ni glasa pustio.

Nakon izvršene kazne bičevanja, general Desaix mu je rekao: ”Dječače, danas ću napisati u svom izvještaju da sam upoznao najhrabrijeg dječaka u Gornjem Egiptu, i ne samo u Gornjem Egiptu, već u cijelom svijetu.”

Dječaka Abdus-Setara Adema spomenuo je i francuski historičar Dominique Vivant Denon u svojoj knjizi Basse Egypte et Haute Egypte pendant la guerre du général Bonaparte – Putovanje Donjim i Gornjim Egiptom tokom rata generala Bonaparte, i bio je očevidac događaja.

On je rekao: ”Ponudio sam mu da ga usvojim i odgajam i da mu osiguram sretnu budućnost. Dječak je odgovorio: ‘Zažalićeš što si me odgajao, jer ću ubiti tebe i sa tobom onoliko neprijatelja svoje zemlje koliko budem mogao.”’

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.