Priča čovjeka koji je rekao Mubaraku ‘Boj se Allaha’ i proveo 15 godina u zatvoru

0
42

Egipćanin koji je bivšem egipatskom predsjedniku Husni Mubaraku rekao da ‘Boj se Allaha’ proveo je 15 godina u zatvoru gdje se nalazio u samici i izgubio lijevo oko.

Šejh Ali el-Kattan je egipatski državljanin koji je živio i radio u Medini a onda je tokom mjeseca ramazana 1993. godine sreo bivšeg predsjednika Egipta, Husni Mubaraka.

„Bio je to spontani incident, nisam to planirao“, navodi el-Kattan.

On kaže da se to dogodilo 27. marta 1993. godine u Poslanikovoj džamiji u Medini. Šejh el-Kattan je otišao do uzme abdest kako bi klanjao i kada se vratio vidio je veliku gužvu i veliki broj fotografa. Kada je upitao stražare zbog čega je gužva odgovorili su mu da je Mubarak ušao sa tjelohraniteljima.

ad

„Njegovi tjelohranitelji su se nalazili oko njega pod punim naoružanjem, sve je izgledalo vrlo neprijateljski  te je atmosfera u džamiji bila neugodna“.

El-Kattan je prišao bliže bivšem predsjedniku države i rekao mu ‘Boj se Allaha, sudi po Alahovim zakonima i ne proljevaj krv Egipćana’, kako bi pokazao svoju ljutnju zbog načina na koji je Mubarak vodio zemlju.

U to vrijeme, el-Kattan objašnjava: „Sigurnosne snage su lutale ulicama po cijelom zemlji i nasumice pucale na Egipćane“.

Nakon što je čuo opasku, el-Kattan navodi da se Mubarak uznemirio.

„Okrenuo se oko sebe kako bi pozvao tjelohranitelje. Oni su me odmah zgrabili i okružili Mubaraka, gurajući ga brzo van molitvenog prostora. Onda sam shvatio da su se vjerovatno plašili da će uslijediti neki nasilni napada na njega“.

„Stražari su mi zatim stavili svoje ruke preko usta, kao da su htjeli da me spriječe da kažem još nešto, ali to nisam namjeravao. Odveli su me iz mesdžida, da nisu mi dozvolili ni da obujem cipele“.

„Pretražili su mi tijelo tražeći bombu ili oružje. Kada ga nisu pronašli, jedan od policajaca mi je rekao: “Osramotio si nas. Trebao si to reći Mubaraku u Egiptu“. Kod šejha su pronašli samo tespih, misvak i bočicu parfema.

Na tu opasku El-Kattan je odgovorio: „Mi smo u džamiji, ona je namijenjena za sve muslimane svijeta i osjećao sam da trebam uputiti takav, vjerski, savjet u džamiji“.

Onda su šejh el-Kattanu odveli iz Medine u Džiddu na dalje ispitivanje. On se prisjeća da je hodao sa ’10 kg lanaca i kuglom’ do aviona.

Nakon ispitivanja u Saudijskoj Arabiji, grupa iz Nacionalne sigurnosti Egipta ga je vratila u Egipat.

„Bilo je to kao da sam terorista. Vezali su me s nekoliko lanaca i lisicama. Čak su htjeli da me uspavaju, prisiljavajući me da popijem sedativ, ali rekao sam ih da postim i da neću ništa popiti“, kazao je on.

Kada je el-Kattan stigao u Egipat, istražitelji su uvidjeli da nije povezan ni sa jednom navodnom islamskom vojnom ili terorističkom grupom.

Bivši čuvar u zatvoru gdje je el-Kattan bio zatvoren, general-major Ibrahim Abd el-Gaffar, opisuje kako je el-Kattan tretiran u zatvoru.

„Godinama je bio zatvoren u samici, naređenje od ministra unutrašnjih poslova je glasilo da ne smije primati posjete. Odlučio sam da ga izvedem iz prostorije gdje su ga držali i svaki dan bi mu rekao da dođe u moju kancelariju, gdje je mogao sjediti sa mnom i piti čaj. Znao sam da su ga zlostavljali“.

Gaffar je zamolio drugog general majora da podnese zahtjev da el-Kattan bude pušten na slobodu. Međutim, zahtjev je odbio šef kabineta bivšeg predsjednika, Zekerija Azmi, koji je rekao da je Mubarak i dalje ‘uznemiren’ slučajem i da mu se više ne pominje tema oslobađanja. Zahjev je podnošen još nekoliko puta da bi 2007. tadašnje vlasti Egipta pristale da oslobode el-Kattana.

U jednom od televizijskih intervjua, el-Kattan je spomenuo da se u historiji islama, termin Boj se Allaha, govorio halifama.

„Halife su pozivale ljude da ih savjetuju da se boje Allaha. Kada bi to čuli, ne bi se razbjesnili poput Mubaraka, veći bi to smatrali savjetom“.

„Nema većeg primjera demokratije od toga“, dodao je el-Kattan.

Uprkos tome Mubarak je naredio njegov pritvor u trajanju do 15 godina pored čega je još i mučen a uslijed nemara zatvorske administracije izgubio je i lijevo oko a zdravlje mu je narušeno.

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.