Pred džennetskom kapijom ”Rejjan”

0
369

The Gates Of Heaven by MusicLFiles (Royalty free music)

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan od Allahovih sunneta (zakonitosti) jeste i taj da On stvara šta hoće i da odabire šta hoće i koga hoće od Svojih stvorenja. Između ostaloga, Allah je odabrao i odlikovao određeno vrijeme, trenutke, dane i mjesece, a jedan od mjeseci koji je Allah odabrao i odlikovao nad drugim mjesecima jeste svakako mjesec ramazan.

Između ostaloga, ramazan je odlikovan i po tome što je to jedini mjesec koji se po imenu spominje u Kur'anu. Međutim, glavna odlika ramazana je ta što je u njemu Kur'an u cijelosti spušten na zemaljsko nebo, a zatim je, shodno Božanskoj mudrosti i odredbi, sukcesivno objavljivan Muhammedu, s.a.v.s.

Zatim, ramazan je jedini mjesec u kojem je post propisan kao obavezni ibadet. Allah je propisao post u ramazanu, a ne u nekom drugom mjesecu, jer su ciljevi objavljivanja Kur'ana i naređivanja posta podudarni. Cilj Kur'ana i posta je da odgoje čovjeka, da prosvijetle razum i očiste ljudsku dušu i srce, i sasvim je prirodno da se zajedno spominju i da su povezani neraskidivom vezom.

Blagodati ramazana i koristi ramazanskog posta teško je izbrojati, pa ćemo u nastavku spomenuti samo neke od njih.

Post udaljava od džehennemske vatre

Ebu Seid el-Hudri prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Neće ni jedan čovjek postiti jedan dan na Allahovom putu, a da ga Allah neće udaljiti od vatre sedamdeset harifa.” (Buharija, Muslim, Nesai i Tirmizi)

Ovdje je upotrebljen izraz harifa u značenju godine. Islamski učenjak El-Munavi rekao je: ”To znači da će ga Allah spasiti od vatre ili će ubrzati njegov izlazak iz Džehennema prije isteka roka, ako je bio zaslužio Džehennem. Ovaj primjer se uzima kao pojašnjenje, jer onaj ko bude udaljen od neprijatelja sedamdeset godina znači da ga neprijatelj nikada neće stići.”

Post je jedna od staza koja sigurno vodi u Džennet

Prenosi se od Ebu Huzejfe, r.a., da mu je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Ko kaže – la ilahe illallah -, i time okonča svoj život, ući će u Džennet; ko posti jedan dan želeći Allahovo zadovoljstvo i tako okonča svoj život, ući će u Džennet; ko podijeli sadaku u ime Allaha i time okonča svoj život, ući će u Džennet.” (Ahmed)

Post će se zauzimati za postača na Sudnjem danu

Abdullah ibn Amr ibn As, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Post i Kur'an će se zauzimati za vjernika na Sudnjem danu. Post će reći: ‘Gospodaru moj, ja sam mu uskratio jelo i odnos sa ženom u toku dana, pa prihvati moje zauzimanje za njega!” A Kur'an će reći: ‘Gospodaru moj, ja sam mu uskratio spavanje noću, pa primi moje zauzimanje za njega.’ I Allah će prihvatiti njihovo zauzimanje i njihov šefa'at.” (Ahmed, Taberani i El-Hakim)

El-Munavi kaže da postoji mogućnost da će Allah postu i Kur'anu dati određeni oblik i omogućit će im da govore, a postoji mogućnost da se ovdje radi o prenesenom značenju. Dok šejh Albani kategorički tvrdi da se radi o prvoj mogućnosti, odnosno da će Allah omogućiti postu i Kur'anu da govore i da se stvarno zauzimaju za postače i učače Kur'ana. (Sahih et-tergib vet-terhib, I/411.)

Post u vrelim ljetnim danima garancija je da će postač biti napojen na Sudnjem danu

Ibn Abbas prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jednom prilikom poslao Ebu Musaa el-Eš'arija na čelu vojske u bitku na moru, i dok su oni, pod okriljem noći, plovili u lađi, čuli su glasnika kako ih doziva: ”O putnici u lađi, stanite da vas obavijestim o onome čime je Allah Sebe obavezao!” Ebu Musa el-Eš'ari je zaustavio lađu i rekao: ”Obavijesti nas ako si od onih koji vijesti donose.” Zatim su čuli istog glasnika kada je rekao: ”Allah se obavezao da će onoga koji trpi žeđ u Njegovo ime u vrućem ljetnom danu, napojiti na Dan najveće žeđi, tj. na Sudnjem danu.” (El-Bezzar – šejh Albani ga je ocijenio kao hasen (dobar) hadis u Sahih et-tergib vet-terhib, I/412).

A Ibn Redžeb prenosi predaju iz prijašnjih generacija u kojoj dolazi: ”Do nas je došla vijest da će postačima na Sudnjem danu biti postavljena sofra sa koje će oni jesti dok drugi budu polagali račun, pa će reći: ‘Gospodaru, mi se obračunavamo, a oni jedu?!’ Bit će im rečeno: ‘Kad su oni postili vi ste mrsili, a kad su oni klanjali vi ste spavali.”’

Allahu dragi, primi naš post, namaz, učenje Kur'ana, sadaku, zekat i druge ibadete, očisti nas u potpunosti od grijeha u mubarek mjesecu ramazanu i učini da budemo među onima koji će biti prozvani sa džennetske kapije ”Rejjan” na Sudnjem danu i koji će bez polaganja računa ući u Džennet. Amin!

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.