Prava žena: Vrijeme za odgovornost S. Arabije

0
33

Saudijska Arabija se obavezala da će ukinuti sistem muškog starateljstva. Pobrinimo se da ovo ne budu prazne riječi.

Saudijska Arabija se ponovo obavezala da će ukinuti sistem muškog starateljstva.

U izjavi pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih naroda (HRC) u Ženevi, saudijske vlasti su odgovorile na preporuke načinjenje kao dio univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) u novembru 2018. Među preporukama koje su prihvaćene od strane ove države bilo je onih od 18 država koje pozivaju na ukidanje sistema muškog starateljstva.

Ovo je bio drugi put u šest godina da je Saudijska Arabija dala takvo obećanje pred HRC-om. Sada je potreban povećan međunarodni pritisak da se osigura da ovo ne budu samo prazne riječi.

Pod sistemom muškog starateljstva, žene su pravni maloljetnici i potrebna im je dozvola muškog rođaka da putuju, dobiju pasoše, udaju se, rade i studiraju vani, među drugim restrikcijama. Ovaj sistem je došao u središte pažnje nedavno kada je tinejdžerka Rahaf Mohammed pobjegla iz države zbog navodnog zlostavljanja od svoje porodice. Mnoge žene i djevojke u Saudijskoj Arabiji ostaju zarobljene u nasilničkim okolinama, spriječene da traže zaštitu bez pristanka muškog rođaka.

ad

Hapšenje Al-Hathloul

Loujain al-Hathloul je bila u procesu uspostavljanja utočišta za žrtve nasilja u porodici u vrijeme kada su je saudijske vlasti uhapsile u maju 2018. Pasionirana braniteljica ženskih prava, Loujain je također vodila kampanju za ukidanje zabrane da žene voze. Kada je ova zabrana ukinuta u junu 2018, mnogi komentatori širom svijeta pozdravili su ovaj potez kao značajan korak ka jednakosti spolova u Saudijskoj Arabiji. Međutim, većina aktivista koji su neumorno vodili kampanje za ovo pitanje sada je u zatvoru, naprosto zato što su pozivali na stvarnije reforme, uključujući i okončanje sistema muškog starateljstva.

Loujain je jedna od jedanaest aktivistkinja za ženska prava, uključujući Azizu al-Yousef i Eman al-Nafjan, čija su suđenja počela jučer. Iako je ovim braniteljicama ljudskih prava inicijalno rečeno da će im se suditi pred saudijskim „sudom za terorizam“, u onome što je možda odgovor na međunarodni pritisak, u večer 12. marta, njihove porodice su obaviještene da će njihovi slučajevi biti premješteni na Krivični sud u Rijadu.

Tokom saslušanja u srijedu, optuženima je uskraćen pristup advokatima, a nezavisnim posmatračima je zabranjen ulazak u sudnicu. Optužene su za „krivična djela“ koja potpadaju pod njihovo pravo na slobodu izražavanja, uključujući kontaktiranje „neprijateljskih grupa“ – što se odnosi na njihovu saradnju sa UN-ovim mehanizmima za ljudska prava. Prema članu 6 Zakona o sajber kriminalu – koji je korišten da se tuže aktivistkinje i koji je naširoko kritikovan zbog korištenja tihog i mirnog neslaganja – mogle bi dobiti do pet godina u zatvoru.

Ponovljena saudijska obećanja

Krivično gonjenje aktivistkinja za ženska prava i ozbiljan manjak jednakosti polova ostaje uprkos obećanjima datim tokom UPR-a Saudijske Arabije 2013. da „će razmontirati sistem muškog starateljstva“, kao i pojačanog međunarodnog pritiska nakon vansudskog ubistva Jamala Khashoggija. Poslije posebno snažnog seta preporuka koji je dat Saudijskoj Arabiji tokom njenog UPR-a iz 2018. uslijedila je rezolucija Evropskog parlamenta i historijska izjava koju je predvodio Island i koju je podržalo 35 drugih država članica HRC-a, pozivajući Saudijsku Arabiju da oslobodi nasumično zatvorene aktivistkinje za ženska prava.

Unutar ovog konteksta rastućeg međunarodnog pritiska danas je Saudijska Arabija prihvatila preporuku Španije da „ukine muško starateljstvo nad ženama“, riječi koje su odjeknule od Irske, Švedske, Slovenije, Švicarske i Novog Zelanda, između ostalih. Međutim, kako je tipično za selektivni pristup Saudijske Arabije svojim međunarodnim obavezama prema ljudskih pravima, također je odbila preporuku Njemačke da „smjesta ukine zabranu i kriminalizaciju protesta i bezuslovno oslobodi svakog ko je zatvoren samo zato što je koristio svoje pravo na slobodu udruživanja i mirnog okupljanja, uključujući žene braniteljice ljudskih prava.“

Dok se međunarodna zajednica konačno počinje buditi po pitanju ozbiljne situacije sa ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji – što će nadamo se voditi do tog da će više država stavljati ljudska prava ispred trgovinskih sporazuma – mora biti jasno stavljeno na znanje da nedosljednosti u pristupu ove države prema svojim obavezama prema pravima više neće biti tolerisane.

Samo će kroz punu provedbu preporuka UPR-a na koju se ova država obavezala danas Loujain, Eman, Aziza i druge aktivistkinje za ženska prava biti oslobođene i njihova vizija jednakih prava za sve u Saudijskoj Arabiji biti postignuta. Jer kako je Loujainin brat Walid napisao na Međunarodni dan žena „stajanje sa Loujain znači dolazak korak bliže jednakosti spolova“. Imperativ je sada na međunarodnoj zajednici da osigura da djela Saudijske Arabije budu snažnija od riječi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.