Pouzdajte se u Allaha- Priča o drozdovima

0
270

Pouzdajte se u Allaha. Naišao sam na ovaj prekrasan citat koji glasi: “Pouzdati se u nekoga je najveći kompliment koji možete pokazati, više od toga da ih samo volite”.

Kao dijete koje je odrastalo u Winnipegu, Kanada, jedna od najčešćih vrsta ptica koje sam viđao bio je drozd. Oni su bili veliki sa crvenkasto- narandžastim stomacima. Bilo je toliko drozdova da su bili posvuda. Ko ih je sve hranio?

Screen-Shot-2016-02-24-at-3.57.25-PM-446x415

Nastavniče, možemo li pomoći u hranjenju ptica?

ad

Nastavnici u mojoj osnovnoj školi su nam rekli da ne hranimo drozdove. SubhanaAllah! Znate li zašto mi kao ljudi ne bismo trebali hraniti ptice? SubhanaAllah! Znate li zašto? Jer smo mi kao ljudska bića NESAVRŠENI, a pticama je potrebna SAVRŠENA opskrba. One se ne mogu osloniti na nas ljude. Ukoliko ih nahranimo jedan dan, dva dana, mjesec, ptice će se navići na naše hranjenje i oslonit će se nas potpuno. I to pouzdanje je potpuno pogrešno.
Na kraju, mi ne bismo mogli nastaviti da ih hranimo. Bez obzira na to, drozdovi bi i dalje tražili hranu. Naviknute ptice bi se stalno vraćale, iznova i iznova sve dok ne bi uginule.
Nastavnici su nas naučili- ostavite ptice na miru. Prepustite drozdove SAVRŠENOJ opskrbi od Allaha.
Sada, šta ako o sebi pomislite kao o drozdu?

Screen-Shot-2016-02-24-at-4.02.50-PM-750x99

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Kada biste se vi istinski oslanjali na Allaha, On bi vas opskrbljivao kao što opskrbljuje ptice: ujutro odlaze gladne, a predvečer se vraćaju site. (Sunnen et-Tirmizi, 2344, Sunen Ibn Madže, 4164)

Primjer ptice koja odlazi ujutro pokazuje nam da je jedan od najvećih izraza imana i vjere preduzeti sve praktične korake da bi postigli svoje ciljeve, a istovremeno potpuno se osloniti na Allaha za ishod. (Selman el-Auda)

Ukoliko se nedavno niste podsjetili na Allahove mudžize, možda ste zaboravili da je vaše stvaranje također jedno.

 

Napisao: Muhammed eš-Šerif

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.