Poslanik, s.a.v.s., podstiče na pažnju prema rodbini

0
90

Family Ties in the Islamic Family |Salam Islam

Poslanik islama, s.a.v.s., u brojnim je hadisima ukazao na potrebu izuzetne pažnje prema rodbini. Na koji stepen je to podigao najbolje će ilustrirati autentičan hadisi-kudsi koji prenosi Muslim, a u kojem se rodbinska krvna veze svrstava u nešto što je Allahu Uzvišenom blisko, pa čak se vezuje i za sami ‘Arš.

U tom hadisu koji prenosi Aiša, r.a., Vjerovjesnik, s.a.v.s., je rekao: „Rodbinska krvna veza visi o ‘Aršu i viče: ‘Ko mene posjećuje i respektira i njega će Allah Uzvišeni posjećivati i respektirati, a ko mene ne posjećuje i ne respektira, neće ni Allah Uzvišeni njega posjećivati ni respektirati.'“(Muslim)

Kakav značaj Poslanik islama, s.a.v.s., pridaje njegovanju rodbinskih odnosa, najbolje potvrđuje hadisi-kudsi u kojem se kaže da je er-rahim/krvna veza, krvno srodstvo, rodbinska veza nastala od lijepog Allahovog imena Er-Rahman/Milostiv. U ovoj hadisi-kudsijji koju prenosi ‘Abdurrahman b. ‘Avf, r.a., Vjerovjesnik, s.a.v.s., veli: „Allah Uzvišeni kaže: ‘Ja sam Milostivi. Ja sam stvorio rodbinske veze i izveo sam ih iz ovog Mog imena, pa ko ih održava i Ja ću s njim veze održavati, a ko ih prekida i Ja ću s njim prekinuti.’ (Tirmizi)

U hadisu Ebu Zerra el-Gifarija, r.a., jasno se nazire Poslanikovo, s.a.v.s., podsticanje na posebnu pažnju prema rodbini. Naime, Allahov Poslanik, s.a.v.s., nagovještavajući oslobađanje Egipta oporučuje svojim sljedbenicima: „Osvojićete Egipat. Kada ga osvojite, postupajte lijepo prema njegovim stanovnicima, jer su oni štićenici islamske države, a i rodbina su.“ U drugoj predaji stoji: „… a i tazbina su.“ (Muslim)

Islamski učenjaci kažu da se pod rodbinom ovdje misli na Hadžeru, majku Ismaila, a.s., koja je bila iz Egiptaa pod tazbinstvom na Mariju, majku Poslanikovog, s.a.v.s., sina Ibrahima, koja je također, bila iz Egipta.

Izvor: Dužnosti prema djeci, roditeljima i rodbini

Autor: Dr. Šefik Kurdić

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

(akos.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.