Polahko i blago sa ”staklenkama” (ženama)

0
177

Premium Vector | Cute muslim couple with flower for wedding invitation card

Piše: Edhem Šerkavi /Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, krenuo je na hadž sa svojim suprugama. Kada su prevalili određeni dio puta, odredio je ashaba Endžešu, radijallahu anhu, da predvodi karavanu. On je imao lijep glas pa su deve, na kojima su bile nosiljke sa suprugama Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom trenutku pojurile. Vidjevši to, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Endžeši: ”Endžeše, polahko sa ‘staklenkama’!” 

Dok su tako putovali, deva Poslanikove supruge i naše majke Safijje bint Hujejj, radijallahu anha, kleknula je u jednom trenutku i nije htjela da ide, pa se Safija, radijallahu anhu, rasplakala zbog toga. Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obaviješten o tome, prišao je i obrisao joj suze svojom mubarek rukom. 

Da je neki drugi muškarac, mimo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vidio suprugu kako plače jer joj je deva stala, on bi se još naljutio i povikao na nju, govoreći: ”Šta plačeš i cmizdriš zbog trivijalnog razloga?” Ali, darovana Allahova milost, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, premda je bilo dovoljno da je utješi lijepom riječju, odbio je sve osim savršenog morala, pa joj je svojom mubarek rukom obrisao suze, kao da je htio reći: ”Tvoje suze su dragocjene, Safija!” 

Žene su emocionalne, promjenjivih emocija, plaču u najmanjoj krizi, čak neke od njih osjećaju uznemirenost i plaču iz razloga koji ni same ne znaju. Ovo je nešto što muškarci teško mogu shvatiti i ponašati se ozbiljno i sa velikom pažnjom kao da zaista postoji problem, jer je svako drugo ponašanje osim toga, zapravo, otvaranje vrata stvarnom problemu. 

 Ponekad žena samo želi da joj pokažeš da ti je stalo i da su njezine brige i tvoje brige. Kad se vratiš s posla i požali ti se na brigu oko djece i njen rad kod kuće, ona ti ne iznosi problem i ne traži rješenje. Ona dobro zna da su to njena djeca i da mora biti strpljiva s njima, te da je to njen dom i da mora brinuti o njemu, ali želi da je pažljivo slušaš. Želi da je uzmeš za ruku i kažeš joj da je sjajna žena i da ako bi ti bio na njenom mjestu, ne bi mogao raditi to što ona radi, to će je ispuniti srećom i zadovoljstvom. 

Što se tiče muškaraca koji ne poznaju svijet žena, oni će požuriti i otprilike reći: ”Nisi ti jedina koja radi, ja radim i izvan kuće i jako sam umoran. Ovo je tvoja kuća i ovo su tvoja djeca, žena koja ne želi odgajati djecu ili čistiti kuću trebala bi ostati u kući svojih roditelja.”

Kad ćemo shvatiti da žene o uobičajenim životnim stvarima govore kao o velikim problemima, a sve što žele je da ih sa zanimanjem slušamo kao da je to zaista veliki problem.

Kada žena govori o svojim problemima, ona to priča nadugo i naširoko, ne tražeći rješenje. U osnovi, ona zna da ti za to nemaš rješenja, inače bi postupila drugačije.

Diskomoditet u stanu, nedostatak sredstava, namještaj koji je dotrajao i koji bi trebalo zamijeniti a nema se mogućnosti, ona dobro zna da je to stvarnost s kojom ona mora živjeti i zbog toga ne pravi probleme, već sve što želi od tebe jeste da osjeti tvoju blizinu i tvoju brigu, da je razumiješ i budeš joj istinska podrška. Zar je to mnogo?! 

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.