Planovi i taktike kako da nadoknadite dane posta iz prethodnih ramazana

0
690

Planovi i taktike kako da nadoknadite dane posta iz prethodnih ramazana

Propustila sam post i u prethodnim ramazanima, zbog putovanja, bolesti ili trudnoće. Propušteni dani datiraju nekoliko godina unazad i moram ih nadoknaditi.

To je puno dana koje treba napostiti.

Jeste li i vi u sličnoj situaciji? Činjenica je da sestre propuštaju dane posta zbog razloga kao što su trudnoća, dojenje i menstruacija. Ako ne bilježimo koliko smo dana propustile, prije ili kasnije ćemo zaboraviti koliko dana smo propustile. Stoga nam je potrebna metoda kojom ćemo izbrojati propuštene dane i plan da nadoknadimo propuštene dana. Jeste li nervozne kada vam naumpadne broj dana koje morate napustiti? (Znam da ja jesam!)

Uzmite olovku, papir i digitron, i pratite moju jednostavnu metodu za brojanje propuštenih dana. Naučit ćemo kada je sve dozvoljeno izostaviti post i istražiti različite načine na koje možemo nadoknaditi što više njih.

ad

Jeste li spremne? Počnimo s bismillom!

Prvo se trebamo zapitati: “Zašto želim i trebam nadoknaditi propuštene dane posta?”

Allah dž.š. u Kur’anu kaže:

“Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.” (2:185)

Hvala Allahu što nam je dozvolio da ne moramo postiti kada putujemo, kada smo bolesne ili trudne. Post tokom Ramazana je obavezan, stoga moramo nadoknaditi dane koje smo propustile što prije, najbolje prije narednog Ramazana. Podsjećanjem sebe na ovo ćemo obnoviti naš nijjet i postat ćemo nepokolebljive u ostvarenju našeg cilja. Naravno, ako imate dane koje trebate napostiti iz prethodnih godina, prvi korak je da čvrsto odlučite da ćete ih nadoknaditi, a onda pređite na brojanje.

Brojanje propuštenih dana

1) Nacrtajte tabelu s pet kolona:

Godina – predstavlja godinu u kojoj ste propustili post

Ispošteni dani – broj dana koje ste ispostili te godine

Propušteni dani – koliko dana ste propustili tog Ramazana

Razlozi za propuštanje posta – navedite razlog

Napošteno – tu ćete zabilježiti koliko ste dana uspjele napostiti

2) U vertikalnoj listi napravite redove i ispišite sve godine od godine u kojoj ste  postaleobavezne postiti (od prve menstruacije) do ove godine.

3) Sada, prije nego što pređemo na računanje broja propuštenih dana, bilo bi korisno prisjetiti se situacija u kojima je dozvoljeno propuštanje posta. Ovo će nam osvježiti memoriju i podsjetiti nas na okolnosti s kojima smo se suočavale proteklih ramazana na koje smo možda zaboravile.

Učenjaci se slažu da je osobi dozvoljeno izostaviti post tokom Ramazana ako je:

bolesna

u stanju hajza/nifasa

na putu

trudna ili doji (ako vam zdravstveno stanje ne dozvoljava da postite)

stara

suočena s intenzivnom glađu ili žeđi

pod prisilom

Imajući sve ovo na umu, krenite od posljednje godine (jer vam je ona najsvježija u sjećanju) i prisjetite se jeste li bile u bilo kojoj od ovih okolnosti i zapišite broj propuštenih dana u prosloj godini. U mom slučaju je to 30, pa ću u kolonu “Ispošteni dani” upisati 0, u kolonu “Propušteni dani” 30, a u kolonu “Razlozi za propuštanje posta” staviti bolest.

Isto učinite i za sve ostale godine, razmišljajući o svim razlozima koje mogu biti razlog za izostavljanje posta i popunite svaku kolonu. Ako niste postile zbog trudnoće, jednostavno upišite broj dana Ramazana u godinama u kojima ste rodili svoju djecu. Isto uradite i sa godinama u kojima ste dojile.

To će izgledati ovako nekako:

Šta ako ne znate tačan broj dana koje ste propustile u određenoj godini?

Ako brojite propuštene dane iz više godina, možete imati poteškoće s prisjećanjem kad ste koliko dana propustile i zašto. U tom slučaju, morate se koncentrisati i procijeniti najvjerovatniji broj dana koje ste propustili. Obično sestre znaju koliko su dana propustile zbog menstruacije, tako da ne bi trebalo biti teško prisjetiti se tih dana.

Čvrsto odlučite da nadoknadite propuštene dane

Dakle, završile ste s brojanjem dana koje niste ispostili? Čini vam se da ih je previše? Pa, i moji dani djeluju poražavajuće. Ali, ne brinite, inšallah, Allah dž.š. će nam olakšati sve u čemu smo iskreni, kao što kaže u Kur’anu:

“Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih” (2:286)

Počnimo s pripremama plana za smanjenje ovog broja, inšallah. Važno je zapamtiti da će nam biti od pomoći ako počnemo s malim, ostvarivim ciljevima umjesto velikih, jer je velika vjerovatnoća da ne ostvarimo velike ciljeve.

Kada sam završila s kemoterapijom i počela se bolje osjećati, planirala sam da nadoknadim propuštene dane u decembru, kako bi svi dani koje sam propustila bili napošteni. No, uslijedilo je veliko razočarenje: nisam uspjela. Svoj neuspjeh objašnjavam pravljenjem “velikih” planova više nego bolešću. Da sam napravila manje planove i ranije počela, uspjela bih u onome što sam naumila!

Pripremite vaš raspored i sebe za post.

Post i svakodnevne aktivnosti je puno lakše balansirati tokom Ramazana, zbog ramazanske atmosfere, svako od nas posti i zbog toga je mjesec Ramazan ispunjen Božijim blagodatima!

Stoga, ako ove godine počnemo sa fokusiranim pristupom i planiranjem, post ne sam10o da će biti jednostavan, nego ćemo i uživati.

1) Označite na kalendaru dane tokom kojih planirate postiti. Postite u kraćim intervalima (2 ili 3 dana u sedmici), kako biste razvili naviku nadoknađivanja propuštenih dana. Planiranje unaprijed će vam pomoći i u kupovini namirnica, kuhanju i organiziranju sastanaka u skladu sa danima koje planirate napostiti.

2) Uzmite lunarni (hidžretski) i solarni (gregorijanski) kalendar. Označite na gregorijanskom kalendaru dane koji se poklapaju sa bijelim danima (13, 14 i 15. dan svakog hidžretskog mjeseca), te postavite za prioritet da postite ponedjeljkom i četvrtkom, u skladu sa sunnetom Božijeg Poslanika.

3) Spremite svoju knjigu dova. Ovo je nešto što bih zaista voljela uraditi ovog Ramazana. U knjizi označite sve dove koje želite uputiti na maternjem jetiku, za sebe, supruga, djecu, roditelje, prijatelje, rođake, ummet, čovječanstvo, bilo šta što vas muči i što želite zamoliti Allaha dž.š. Organizirajte preporučene dove iz Kur’ana i sunneta tako da ih naučite i da vam postanu navika tokom Ramazana. Pokušajte s upućivanje ovih dova poslije tehedždžuda, poslije namaza, na džumi i poslije iftara, jer se tada dove najviše primaju.

4) Osnujte svoj klub “Nadoknađivanje propuštenih dana Ramazana”. Ovo je jednostavno uraditi i virtualno (preko Whatsapp i Facebook grupa) i fizički (sa mamom, sestrama i prijateljicama). Pitajte sestre koje poznajete žele li i one napostiti dane koje su propustile. Ohrabrujuće je kada to još neko radi; možete motivisati jedne druge tako što će svaka imati dan kada budi druge na sehur, tako što ćete pitati jedne druge kako ide post i slati dove jedne drugima tokom iftara. Osjetit ćete pravi smisao sestrinstva u islamu, inšallah!

Počnite!

Sada ste spremne da počnete postiti! Idealno vrijeme za nadoknađivanje propuštenih dana je tokom zime, kada su dani kraći

Ovisno od vaših navika i obaveza, možete se odlučiti da postite svaki dan u sedmici ili se rasporediti tako da postite pomenute dane. Kada počnete postiti, vodite evidenciju o broju ispoštenih dana u 5. koloni označenoj sa “Napošteno”.

Da li i vama djeluje kao da toga ima previše?

Nekad kad pogledam listu, sve mi to djeluje obeshrabrujuće i upitam se “Kako ću uspjeti?”.

Ne želim umrijeti sa dugom izostavljenih dana posta. Ali, ne smijemo ovako razmišljati! Dok god to želimo uraditi, Allah dž.š. će nam olakšati. Možda potraje mjesecima da sve nadoknadimo, ali moramo biti ustrajne. Ili ćemo uspjeti, ili umrijeti pokušavajući, inšallah.

Stoga, drage sestre,  uzmite olovke, papir, kalendare i knjige dova i prionite na posao! Da nam dragi Allah dž.š. primi naš post i učini ga jednostavnim za nas, amin.

Tekst je objavljen na: http://productivemuslim.com/make-up-your-missed-fasts/

Prevod: divithana.com

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.