Pitanje o nepostojanju nijednog sunije u iranskoj vladi, razbjesnilo predsjednika Rouhanija

0
48

Iran – U toku nedavne posjete iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, iranskoj pokrajini Kurdistan, koja je pretežno naseljena Kurdima sunijama, jedan novinar je postavio pitanje o razlozima nepostojanja nijednog sunijskog ministra u iranskoj vladi, niti guvernera u većinskim sunijskim pokrajinama, što je žestoko naljutilo iranskog predsjednika Rouhanija, pa je sav uzbuđen i ljut, na novinarsko pitanje odbrusio kako njegova vlada ne pravi razliku između šija i sunija u Iranu i kako su oni ravnopravni.

Naime, u Iranu živi između 20% i 25% sunijskog stanovništva i oni naseljavaju pokrajine: Kurdistan, Baluchistan i Golestan, kao i neke priobalne dijelove, dok su manjina u zapadnom Azerbejdžanu, Ahvazu i Horosanu. No, i pored toga, iranske vlasti odbijaju uključiti sunije u javni, odnosno državni sektor.

Zbog toga nije čudo što je Rouhani ostao zatečen tim pitanjem, pa je, u nedostatku pravog odgovora, visokim tonom i neartikulisanim govorom pokušavao da se izvuće iz neugodne situacije, govoreći novinaru: ”Tvoj govor me je u potpunosti iznenadio i zaprepastio. Rečenica koju si upotrijebio je toliko neodmjerena i loša, da ja naprosto nemam odgovora na nju. O kakvim ti razlikama govoriš? Zar mi branimo sunijama da uđu u vladu? Da li se naša vlada svodi samo na Vijeće ministara? Šta je sa svim tim sunijskim službenicima, gradonačelnicima i zamjenicima guvernera? Osim toga, mi imamo i ministra suniju.”

Oni koji ga poznaju kažu da je Hassan Rouhani poznat po svojoj hladnokrvnosti i smirenosti, međutim, njegova smirenost je nestala onda kada se jedan novinar osmjelio da mu postavi pravo pitanje na pravom mjestu.

Komentirajući Rouhanijev postupak i odgovarajući na Rouhanijeve neistinite tvrdnje o jednakopravnosti šija i sunija u Iranu, bivši sunijski član iranskog Shura vijeća za reformske pokrete, Dželal Dželali Zadeh, rekao je: ”Ne postoji nijedan sunijski službenik u iranskom ministarstvu vanjskih poslova.”

On se dotakao i drugih iranskih ministarstava i otkrio je da u svim iranskim ministarstvima ima samo jedan sunija, Imad Hossein, koji je zamjenik ministra za naftu i to je, kako je rekao Dželai Zadeh, jedini sunija koji je postao zamjenik ministra u iranskoj vladi za 36 godina.

Osim činjenica koje je iznio Dželali Zadeh, nisu prošla ni tri dana od Rouhanijeve tvrdnje o ravnopravnosti šija i sunija u Iranu, a općinske vlasti u Teheranu srušile su jedini sunijski mesdžid u Teheranu. Iako mediji govore o mesdžidu, to zapravo i nije bio pravi mesdžid, već vrlo mali prostor za klanjanje kakav se može vidjeti na nekim aerodromima i sl. No, i pored toga, iranske vlasti su naredile da se taj prostor sruši i ne dopuštaju izgradnju sunijske džamije u glavnom gradu Irana, Teheranu, iako u njemu živi oko milion muslimana sunija.

(Saff)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.