Pismo sestri muslimanki

0
378

Sva zahvala pripada Allahu, dželle šanuhu, neka su selam i salavat na poslanika Muhammeda, na njegovu porodicu i ashabe.

Odavno razmišljam o nečemu što me muči i konačno odlučih da svoje misli pretočim u riječi i uputim svojim sestrama u vjeri, da ih zapišem i podijelim sa vjernicima. Porijeklom sam Bošnjak, ali sam rođen u Njemačkoj u kojoj i živim, evo, već trideset godina. Odavno imam želju da se oženim, ali s kime da stupim u brak? Zar ovo pitanje nije već za plakati? Tražim ženu koja je vjernica, muslimanski odgojena djevojka. Tražim li previše? Mislim da, ako je djevojka islamski obrazovana, da sve ostalo time dolazi automatski: poslušna kćerka, dobra žena mužu i majka djeci.

Ima mnogo djevojaka, ali, osim u imenu, ne vidim razliku između Bošnjakinje ili naprimjer Hrvatice. Gdje su naše Bošnjakinje? Tražim vas u mesdžidu, ali nema vas ni na podne-namazu, ni na akšam-namazu… U gradu u kojem živim ima tri hiljade Bošnjaka, ali uprkos tome mesdžid je prazan. Da budem pravedan, nisam ni ja perfektan. Činio sam mnogo grijeha i molim Allaha da mi oprosti! Hvala Gospodaru, brzo sam se vratio vjeri. Muškarac sam koji treba ženu jer se time želim sačuvati grijeha. Drage sestre, ne želim vas poniziti, već samo upozoriti na neke pogrešne poglede. Nismo ni mi muškarci bez grijeha. Ima nas svakakvih. Poznajem skromnu braću, vjernike, ali ne mogu naći djevojku kojom bi se oženili.

Drage sestre, čini mi se da vam je dunjaluk najvažniji. Zar niste čule da je brak sunnet? Zar ne znate za hadise: “Ženite se, jer vam žene, doista, donose blagoslov u kuće”; “Tražite nafaku stupanjem u brak”? Zar vam je dunjaluk preči od hadisa: “Kada vam dođe neko čijom ste vjerom i moralom zadovoljni, oženite ga. A ako to ne učinite, pojavit će se smutnja i veliki nered na Zemlji”?

ad

Nažalost, danas je sve postalo važnije. Prioritet je postao da se završi škola, zatim fakultet. Nakon toga treba i posao naći. Potrebno je još malo vremena. Ko vam kaže da u braku ne možete završiti fakultet? Nažalost, i roditelji daju kćerkama čudne savjete, u kojima su na prvom mjestu stavljeni karijera i materijalni status mladića, a većinom ili potpuno izostaju savjeti u kojima se kćerkama preporučuje da kod mladića, budućeg supružnika, primarno gledaju moral, vjeru, iman. Imajući u vidu ovakvo stanje, nikoga ne treba čuditi nered na Zemlji!

Čini mi se da djevojke gledaju na nas vjernike kao na neprijatelje protiv kojih se treba boriti. Draga sestro, nemoj gledati na nas kao na neprijatelja, već kao na budućeg muža koji bi svoj život dao za sigurnost tebe i naše djece. Sjeti se riječi Allaha, dželle šanuhu: “I jedan od dokaza Njegovih jeste to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.” (Er-Rum, 21)

Djevojka se mora znati udati. Muškarcu ne koristi najljepša romantična zaruka ako djevojka nakon zaruke ne drži svoju riječ. Koliko zna boljeti činjenica kada djevojka odbije svadbu, jer joj, naprimjer, na svadbu ne želi doći tetka. Zašto ste od nemuslimana preuzele toliko običaja? Neke se Bošnjakinje ne žele udati ukoliko se ne organizira velika svadba sa muzikom, kamerama itd. Često se postavljaju zapovjednički i izabraniku postavljaju uvjete govoreći da svadbe neće biti ako ih ne ispuni, ne želeći uopće ni pomisliti da takva svadba nije u skladu sa vjerom i vjerskim propisima. Činjenica da se mladić ženi i da bi se također trebala pitati i njegova porodica, ne interesuje nikoga. Važna je mlada, muzika i želje njezine porodice. Žalosno je vidjeti Bošnjakinju koja viče na budućeg muža i tvrdoglavo neće da popusti, a on skromno i lijepim riječima pokušava razgovarati, sve dok mu ne krenu suze. Moja draga mama nikada nije vikala na mene, a da takvo ponašanje trpim od buduće žene! Gdje je odgoj?

Gdje su roditelji koji daju kćerki sljedeći savjet:

Moderna majka, uplakana i nasmijana, savjetovala je svoju kćerku: “O kćeri moja, uskoro ćeš se uploviti u novi život – život u kojem nema mjesta za mene i za tvog oca, za tvoju braću i sestre. U tom novom životu postat ćeš drúga svome suprugu koji te neće htjeti dijeliti ni sa kim, pa čak ni sa tvojom vlastitom porodicom. Budi mu supruga i majka! Učini da osjeti da si mu ti sve u životu! Uvijek se sjeti da je svaki muškarac ustvari veliko dijete i da će ga slatka riječ usrećiti. Nemoj da osjeti da te ženidbom udaljio od tvoje porodice, jer i on osjeća isto. I on je napustio svoje roditelje da bi bio sa tobom. A razlika između tebe i njega je razlika između muža i žene, jer žena uvijek čezne za kućom u kojoj je rođena. Ali, ipak se mora prilagoditi novom životu sa čovjekom koji će biti otac njene djece. Kćeri moja! To je tvoja sadašnjost i tvoja budućnost, to je tvoja porodica koju ćeš zasnovati sa svojim mužem. Ne tražim da nas zaboraviš, jer mi tebe nećemo zaboraviti. Kako da majka zaboravi kćerku koja je zjenica njenoga oka? Ali, tražim da voliš svoga muža, zato živi sa njim i budi sretna sa njim.”

Pobjeda dolazi nakon patnje

Nakon dolaska sa medenog mjeseca, kćerka je napisala pismo svojoj majci: “Draga majko, danas sam stigla kući, u malo gnijezdo koje mi je muž pripremio. Poželjela sam da si bila tu, pa da ti ispričam sve o svom novom životu. Moj muž je dobar čovjek, voli me i ja njega volim, i činim sve što će ga učiniti zadovoljnim. Nemoj se brinuti jer sam se sjetila tvojih savjeta i ponašala sam se u skladu s njima. Još se sjećam svake riječi, svakog slova koje si mi šapnula na dan mog vjenčanja. Na život gledam onako kako si me ti podučila. Ti si mi uzor. Cilj mi je da radim ono što si ti radila za nas i za mog voljenog oca. Dala si nam svu ljubav i naučila nas kako živjeti i šta život znači. Svojom si rukom u naša srca usadila zrno ljubavi. Čujem ključ u vratima, to mora da je moj muž. Želi pročitati što sam ti napisala. Želi mi se pridružiti u ovom sretnom trenutku koji sam provela sa tobom u mojim mislima. I on želi nešto napisati. Poselami oca, moju braću i sestre. ”

_____________________

Mislim da se djevojke ne trebaju čuditi neredu u porodici ako su ponašanjem odbili vjernika i sada žive sa čovjekom koji psuje, pije, kocka. Ne vrijede suze kada slušaš kako psuje i tuče djecu, umjesto prizora babe i sina koji uče Kur’an. Ne znam šta naše djevojke misle. Kaže se u hadisu: “Najbolji među vama jesu oni koji su najbolji prema svojim ženama.” Živimo u čudnom vremenu. Ponekad, što je muž više blag i dobar prema ženi, ona to koristi i postaje gora prema njemu. Djevojke traže finog muža, ali što je on bolji, mnoge djevojke su sve gore. Pa gdje je tu logika?

Drage sestre, ako mislite da vam je dunjaluk preči od ahireta, ako mislite da nafaka i berićet dolazi sa ohološću, ako vam je auto muža važnije od njegovog namaza, ako vam je važnije upotrijebiti silu nego blage riječi, ako ne znate cijeniti blagu narav muža, ako vam je važnija sila nego harmonija, ako vam je važnija skupa haljina ili šminka od hidžaba, ako vam je vaša tvrdoglavost važnija nego zadovoljstvo muža, ako vam je važnije da vam tetka bude na svadbi nego da održite svoju riječ, ako su vam nekoliko sati i ispunjenje vaših hirova važniji nego cijeli život, ako vam je važnija muzika od ezana, ako vam je emisija važnija od namaza, od babe koji blago poljubi kćerku i sina u čelo, onda bujrum! Ali nemojte jednoga dana tugovati i plakati ako se niste udale i ako se niste znale osloniti na Allaha, dželle šanuhu.

Na kraju još jednom želim naglasiti da se ovo ne odnosi na sve sestre. Zasigurno ih ima mnogo iskrenih i poštenih, onih koje nose hidžab i pridržavaju se svoje vjere. Allah vam dao strpljivost u iskušenjima i svaki hajr!

Mirzet B.

 

Izvor: minber.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.