Pismo mojoj kćeri- Pouzdanje u Allaha može promijeniti tok historije

0
129

Jedan pravi trenutak pouzdanja u Allaha može promijeniti tok tvog života. Zapravo, može promjeniti tok historije.
Jedan od najboljih primjera pouzdanja u Allaha je priča o poslaniku Ibrahimu, a.s. Pogledaj sljedeće ajete Kur’ana: ...Gospodar svjetova, koji me je stvorio i na Pravi put uputio,i koji me hrani i poji,i koji me, kad se razbolim, liječi, i koji će mi život oduzeti, i koji će me poslije oživiti, i koji će mi, nadam se, pogreške moje na Sudnjem danu oprostiti! (eš-Šuara, 77-82)

Riječi koje ovdje koristi poslanik Ibrahim su zaista spektakularne. On nikada ne kaže: “Allah mi je dao sposobnost da radim tako da mogu zaraditi novac i kupiti hranu i piće”. Ili “On mi je dao sposobnost da nabavim lijek koji će me izliječiti”. Sve ove stvari su istinite- one su istinite za njega i istinite za nas.

Ali, poslanik Ibrahim je jasno vidio kako ga Allah opskrbljuje na vrlo direktan način. On se pouzdao da će mu Allah podariti stvari koje su mu potrebne- i zar se mi ne bismo također trebali pouzdati i slijediti Allahove naredbe?
Poslanik Ibrahimovo izuzetno oslanjanje na Allaha, s.v.t., stavilo ga je u poziciju da se potpuno pouzda u Allaha do te tačke da nikada nije ispitivao Allahove naredbe.
Kada mu je Allah, s.v.t., naredio da žrtvuje svoga sina Ismaila, on je izveo sina na vani i htio je da ga zakolje prije nego što ga je zaustavio melek i naredio mu da umjesto sina zakolje životinju. I do današnjeg dana, mi još uvijek praktikujemo klanje životinje tokom kurban bajrama.

Kada mu je naređeno da odvede Hadžeru i njihovo novorođenče u pustinju i ostavi ih tamo, to je učinio bez pitanja, i zbog svoga besprijekornog oslanjanja na Allaha mi imamo ove predivne primjere u kojima možemo vidjeti kako je snaga oslanjanja na Allaha, s.v.t., promijenila tok historije. Hadžera je bila prva koja je pronašla zemzem u pustinji, ona je uklonila prljavštinu okolo tako da je postao bunar umjesto potoka. I oko tog bunara izgrađen je cijeli grad i civilizacija.
Polazna tačka i izvor svega bio je jedan jednostavni čin potpunog pouzdanja u Allaha. Naređeno mu je da uradi teške stvari, ali on ih je uradio zbog toga što je razumio svog odnos sa Stvoriteljem.
Kada mislim o tome kako je pouzdanje poslanika Ibrahima doslovce promijenilo tok historije, ja također mislim o nama. Mi još uvijek ne znamo koje će se to lijepe stvari rasplesti u našim životima i životima generacija koje dolaze kada se mi pouzdamo u Allaha.

ad

Pouzdanje u Njega znači da moraš staviti Njegove zapovijedi iznad vlastitih želja.
Ukoliko radiš posao koji ti ne dozvoljava da se oblačiš skromno, ili da klanjaš na vrijeme propisane namaze, pouzdanje u Njega znači da napustiš taj posao znajući da će ti On podariti nešto bolje.
Ukoliko se suočavaš sa profitabilnim ulaganjem koje bi moglo uvećati tvoj prihod, ali donekle sumnjaš u ispravnost investicije, pouzdanje u Njega znači da ćeš ostaviti po strani ulaganje znajući da će ti On dati bolju priliku.
Ukoliko si zaljubljena u nekoga i želiš da se udaš za njega, ali on nije prikladna prilika, pouzdanje u Allaha znači da ćeš izaći iz štetnog odnosa znajući da će On zaliječiti tvoje slomljeno srce.
Samo dobre stvari proizilaze iz pouzdanja u Allaha. Čak i ukoliko pouzdanje u Njega znači da ćeš morati donijeti teške i bolne odluke, znaj da te čeka lijepa i uspješna budućnost odmah iza zadnjeg dodira boli.

a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio. (et-Talak, 2-3)

 

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

* Esma Hussejn je magistrica socijalnog rada, ponosna majka dvoipogodišnje Rukaje.

Kada je njen suprug ubijen u avgustu 2013. godina, njihovoj kćerci je bilo samo devet mjeseciIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.