Pismo mojoj kćeri- Nemoj da te iznenadi Allahova odredba

0
234

Bez obzira koliko da se trudiš, bez obzira na to koliko učiš ili vježbaš ili potrošiš, nikada nećeš postići ništa značajno ili postati najbolja verzija sebe bez Allahove, s.v.t., pomoći.

Kada shvatiš apsolutnu moć Allaha, s.v.t., Koji ti pomaže da ostvariš svoje snove, osjetit ćeš da se cijeli svijet otvorio za tebe. Bit će to kao da šetaš kroz svoje postojanje samo da bi pokupila blagodati koje su poput divljeg cvijeća koje čeka na tebe da ga ubereš.

Žena poslanika Ibrahima je nije mogla imati djecu, ali kada je već bila stara, melek je obavijestio nju i Ibrahima da će dobiti sina: I Ibrahimu smo izaslanike Naše poslali da mu donesu radosnu vijest. (Hud, 71)

Kada je čula vijesti, rekla je začuđeno: “Jadna ja!” – reče – “zar da rodim ovako stara, a i ovaj moj muž je star. Ovo je zaista nešto neobično!”  “Zar se čudiš Allahovoj moći?”… (Hud, 72-73)
Kratki niz riječi koje čine ovo retoričko pitanje sadrže toliko značenja. Ona nas preklinju da preispitamo apsurdne misli koje nastanjuju naše umove o našim nemogućnostima da učinimo ili postignemo određene stvari. Da li si ikada posumnjala da ti Allah, s.v.t., može podariti tačno ono što ti je potrebno u bilo koje vrijeme- čak iako se čini tako daleko od istine ili nerealno?
Ukoliko si ikada bila bez nade, znaj je tvoje beznađe pogrešno. Allah, s.v.t., je u stanju da učini bilo šta, u stanju je da izliječi bilo kakvu ranu, u stanju je da te učini najtalentiranijom osobom u tvojoj profesiji, u stanju je da ti podari dobro zdravlje, djecu, bogatstvo i utjecaj.

ad

Nikada nemoj sumnjati u Njega. Ono što je tebi nemoguće da ostvariš, nije nemoguće za Njega. Stoga, podigni svoje prazne dlanove prema nebu i zamoli Ga za bilo šta. Da, za bilo šta. Sve što ti je potrebno, sve što želiš i hoćeš.
Nastavi raditi i samo čekaj i vidjet ćeš kako ti On neće dati samo ono što si tražila, već će ti On dati bolje. Svaki put.
Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao: Zaista, vaš je Gospodar jako stidljiv i plemenit. On se stidi da ne usliša dovu onog čovjeka koji ga zamoli podigavši svoje ruke prema Njemu. (Ebu Davud)

Jedno od Allahovih imena je El-Vehhab, što znači Koji mnogo poklanja. On nam daje poklone iz različitih razloga. On može dati poklon isključivo iz ljubavi prema Njegovom robu. Ili možda vidi da je Njegov rob daleko od Njega, pa mu daje prekrasan poklon da bi ga vratio kako bi Mu se zahvalio.
Allah je također Er-Rezzak, što znači Održavatelj ili Koji obilno daje rizk (opskrbu). Ali postoji razlika između ovog imena i El-Vehhab. Allahovo ime Er-Rezak ukazuje na to da osoba i dalje ulaže određeni napor da bi se opskrbila. Dok El-Vehhab je ime koje ukazuje na to da je Allah onaj koji daje poklone bez muke, jednostavno iz ljubavi prema robovima.

On je s tobom, daje ti opskrbu koju tražiš dok naporno radiš i razvijaš marljivo sebe i svoje vještine. I On je također s tobom, stalno dajući ti pokone koje možda uopže nisi ni tražila.
Nikada se nemoj čuditi blagodatima koje Allah, s.v.t., dovodi u tvoj život. On kaže ‘Budi’ i ‘ono bude’. Nema sumnje u to. Ono što ostaje, onda, jeste da Mu budeš zahvalna konstantno, riječima i djelima.
Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalna na blagodati tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!

Ciljaj visoko. Ne postoji ništa što On ne može uraditi

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.