Pismo mojoj kćeri- Allah je izabrao tebe, a hoćeš li ti izabrati Njega?

0
18

Od svih ljudi na svijetu, Allah, s.v.t., je izabrao poslanika Musa’a, a.s., da doživi jedinstveno putovanje koje je imalo mnogo različitih faza i zapetljanih priča o snazi i mudrosti. Allah je razgovarao sa Musa’om direktno, rekavši mu: Tebe sam izabrao, zato, ono što ti se objavljuje, slušaj! (Ta-ha, 13)

Allah, s.v.t., je izabrao njega za zadatak poslanstva kako bi mogao voditi svoj narod i ostati besmrtan u Kur’anu kako bismo neprestano učili iz njegovog primjera.

Allah, s.v.t., podsjeća Musa’a, a.s., u istoj suri Kur’ana da je On imao planove za njega i da počašćen još otkako je bio beba: …a ukazali smo ti milost Svoju još jednom, kada smo majku tvoju nadahnuli onim što se samo nadahnućem stječe: ’Metni ga u sanduk i u rijeku baci, rijeka će ga na obalu izbaciti, pa će ga i Moj i njegov neprijatelj prihvatiti.’ I Ja sam učinio da te svako voli i da rasteš pod okom mojim. Kada je sestra tvoja otišla i rekla: ’Hoćete li da vam pokažem onu koja će se o njemu brinuti?’ – Mi smo te majci tvojoj povratili da se raduje i da više ne tuguje. A ti si ubio jednog čovjeka, pa smo te Mi brige oslobodili i iz raznih nevolja te spasili. I ti si ostao godinama među stanovnicima Medjena, zatim si, o Musa, u pravo vrijeme došao. (Ta-ha, 37-40)

Otkako je Musa, a.s., bio beba pa do odrasle dobi, Allah, s.v.t., ga je stavljao u različite domove i slao ga je na različite puteve- sve zbog posebnog razloga, sve zbog većeg cilja. On je isplanirao za njega tačan razvoj života kako bi mu olakšao razvoj čvrstog karaktera. On je odabrao ko će mu biti roditelji, gdje će odrasti i kada će postati poslanik.
Allah, s.v.t., je također planirao i za tebe.

ad

On je planirao ko će biti tvoji roditelji. On je planirao gdje ćeš živjeti i koje jezike ćeš govoriti. On je isplanirao svaku fazu tvog života prije nego što si se i rodila, prije nego što si i začeta. On zna u šta ćeš izrasti i gdje ćeš završiti.

Baš kao što je Allah, s.v.t., podario Musa’u, a.s., tačna iskustva koja su mu bila potrebna da bi izrastao u jakog vjernika, On će ti podariti radost, bol, uspjehe i neuspjehe koji su ti potrebni da bi prepoznala Njegovu vlast nad tobom. On će ti podariti  sva sredstva koja su ti potrebna da bi Ga obožavala na najbolji mogući način.

Tvoj je izbor da li ćeš prihvatiti, ili ne, ta sredstva i iskustva i učiti iz njih.

Ali, Allah, s.v.t., nije samo planirao tvoj život za tebe, On te je također izabrao. On je izabrao da budeš rođena na određenom mjestu i u određeno vrijeme. On je izabrao koje ćeš sposobnosti imati, određene prednosti i određene slabosti. Ništa nije slučajno, i ništa nije bezveze.

Ti nisi slučajna. Izabrana si da budeš ovdje, sa mnom. Ja sam izabrana da budem ovdje, s tobom. On je planirao da te odgojim bez oca. To je test i iskušenje. Hoćemo li koristiti naša srca, naše sposobnosti, naše bogatstvo i naš govor za dobro ili loše? Hoćemo li prihvatiti Allaha, s.v.t., kao našeg Stvoritelja, Muhammeda, s.a.v.s., kao našeg poslanika i islam kao našu vjeru? Ili ćemo sve odbaciti?

Možemo razmišljati o pitanju ‘zašto je Allah odabrao baš ovaj život za mene?” samo da bi razumjele Njegove blagodati koje nam je podario, Savršenstvo Njegovog planiranja i kako da Ga obožavamo na najbolji mogući način u našim specifičnim životnim okolnostima. Ali mi ne gubimo vrijeme okupirajući se razlozima dešavanja. I mi se ne upuštamo u ispitivanje ‘šta ako…?”
Umjesto toga, mi svoju energiju i nade polažemo u Allaha. Mi vjerujemo da baš kao što je podigao Musa’a, a.s., pod Svojim budnim okom, planirajući sve u njegovu korist, On će također dati isto i nama. On će na naše puteve postaviti pravi slijed događaja, prave ljude i prave okolnosti koje će nam dati šanse da budemo najbolje osobe koje možemo biti. I mi vjerujemo da će On ukloniti sa naših puteva sve stvari koje će nas udaljiti od Njega.

Nije slučajnost to što si živa. Nije slučajnost to što si ono ko si. Tvoja krv ne teče uspješno kroz tvoje vene zbog slučajenog niza brojeva i događaja. Ti nisi slučajna. Ja nisam slučajna.
Pojedinci provedu svoje živote kao da su slučajni- kao da stvari koje kažu ili rade nemaju značaja, kao da njihov Gospodar nije Onaj koji ih je postavio tu gdje jesu i Koji im je podario sve što imaju. Oni žive zaboravljajući sve ono što je važno.
Ali postoji razlog za svaki trenutak što si živa. Sve stvari koje su mogle biti pogrešne u tvom tijelu, unutra ili izvana, nisu se dogodile. Ti si još uvijek ovdje. Ti još uvijek imaš neku svrhu koju moraš ispuniti.
Allah, s.v.t., je izabrao tebe da budeš ono što jesi. On je izabrao da danas budeš živa. On je izabrao da imaš glas. Ukoliko izabereš da vjeruješ u Njega, On će za tebe isplanirati savršen život- sve dobre stvari u tvom životu su šansa da budeš zahvalna. Sve što je bolno u tvom životu je šansa da budeš strpljiva.

Sada, šta ćeš izabrati da uradiš sa ovim darovima?

 

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

* Esma Hussejn je magistrica socijalnog rada, ponosna majka dvoipogodišnje Rukaje.

Kada je njen suprug ubijen u avgustu 2013. godina, njihovoj kćerci je bilo samo devet mjeseci

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.