Pijaca odjeće mrtvih u Džeddi

0
66

Pijaca odjeće mrtvih u Džeddi

Arabija – Pijaca odjeće mrtvih (Suk melabisil-mevta) nalazi se unutar velike pijace Al-Sawarikh u zapadnom dijelu Džedde. Pijaca odjeće mrtvih nazvana je ovim imenom jer je većina odjeće donirana od strane porodica umrlih osoba lokalnim prodavačima kako bi je prodavali po vrlo niskim cijenama. Cijena jednog artikla je izeđu pet i dvadeset saudijskih rijala, a većina mušterija su radnici iz afričkih i azijskih zemalja

Ekonomski stručnjak Muhammed Ali Selim objašjava da je pijaca veoma posjećena s obzirom da se na njoj po vrlo jeftinoj cijeni može naći skupocjena i dobro očuvana odjeća poznatih svjetskih marki. Selim objašnjava da je pijaca svoj naziv dobila davno kada je sva odjeća izložena na njoj pripadala mrtvim osobama čije porodice su je donirale lokalnim prodavačima, a sada se tu nalazi i donirana rabljena odjeća, kao i odjeća sa greškom u proizvodnji i slično.

Selim kaže ako pijacu posjećuju i mnoge hadžije i mu‘temiri (oni koji obavljaju umru), kako bi na njoj po niskim cijenama kupili kvalitetne poklone rodbini i prijateljima.

Doktori upozoravaju na opasnost od prenošenja bolesti putem te odjeće, ali kupci se uglavnom ne obaziru na upozorenja i zadovoljavaju se time da operu kupljenu odjeću prije njene upotrebe.

ad

Uprkos čestim kontrolama nadležnih organa i konfisciranju ove vrste odjeće, tržište je vrlo aktivno. Selim je mišljenja da nadležne institucije ma koliko se trudile ne mogu iskorijeniti ovu vrstu trgovačke aktivnosti jer se pijaca nalazi na ogromnoj površini, a roba stalno pristiže, te smatra da je potrebno raditi na osvješćivanju društva kako bi s više odgovornosti pristupili doniranju odjeće ove vrste.

Pijaca Al-Sawarikh je površinski najveća pijaca na svijetu i prostire se na više od milion kvadratnih metara, a na njoj se nalazi više od 15.000 prodajnih mjesta, uz još hiljadu prodajnih mjesta u blizini na kojima se prodaje željezo i metalni otpad. Postoji duže od tri decenije i jedan je od simbola Džedde, a naziv Sawarikh dobila je po obližnjoj raketnoj vojnoj bazi.

Pripremio: Abdullah Nasup
(saff.ba)


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.