Pet lekcija koje sam naučila nakon razvoda

0
159

Sjećam se dobro razgovora. Bila sam oko šest mjeseci odvojena od bivšeg muža kada me nazvala prijateljica sa vijestima da se druga prijateljica također  razvodi. „Rekla mi je nešto za šta mi je potrebno tvoje mišljenje“, kazala mi je. „Rekla je mi je da sada kada je prošla kroz jedan razvod bit će joj lakše proći kroz drugi. Da li je stvarno takav osjećaj?“

„Ne“, rekla sam svojoj dragoj prijateljici. „Nikada zaista ne bih željela da ponovo kroz to prolazim. Ne mogu da ga zamisliim osim kao najtežu stvar koju sam ikada uradila”.

Sada, kada je prošlo gotovo 18 mjeseci od našeg razvoda, zahvalna sam na tom iskustvu. Ne zbog našeg neuspješnog braka- jer uz njega dolazi sramota i tuga koju možete sahraniti, ali koja nikada ne odlazi- već što me razvod naučio o životu i o sebi. Bez obzira da li se vaš brak okončao ili prolazite kroz srceparajući raskid, možda ste također naučili ove lekcije. A ukoliko niste, nadam se da ih možete naučiti na osnovu mog iskustva a da to ne bude vaše vlastito.

1. Ja sam tako jaka

ad

Nekada sam to znala bez imalo sumnji. A onda, malo po malo, zapravo, nisam ni primijetila da sam  izgubila dio te snage. Bila sam tako nesretna, tako izgubljena. Nastojala sam da mom tadašnjem mužu bude sve bude potaman, što je preveliki teret za bilo koga, a kamoli za osobu koja više ne želi biti s vama u braku. I onda kada sam došla na ideju da napunim moju malenu Toyota Yaris sa svojom odjećom, knjigama, kompjuterom, TV-om, usisivačem, peglom- daskom za peglanje, bila sam uvjerena da ću umrijeti tokom sedamnaestosatne vožnje do kuće u Ohaju. Mislila sam da će me bukvalno ubiti gubitak i bol. Ne samo da sam preživjela, već sam u narednih 18 mjeseci procvjetala. Istina je da stvari koje vas ne ubiju vas zapravo ojačaju. I ponekad je potrebno da sebe gurnete do ruba onoga što mislite da možete podnijeti kako biste shvatili da ste dovoljno jaki da ustanete, krenete dalje i dobro živite.

2. Moja porodica i prijatelji najbolje znaju

Moja porodica i prijatelji nikada nisu voljeli mog bivšeg muža. Oni su ga tolerisali, u najboljem slučaju, i bili su dovoljno ljubazni (uglavnom) da drže jezik za zubima. Ali kad god sam ih pitala za mišljenje, oni su izražavali svoju zabrinutost. A ja, ja sam ih ignorisala. Živjela sam na 17 sati udaljenosti od svog rodnog grada, šta su oni mogli znati o ovom čovjeku? Razmišljala sam na taj način. Bila sam pametna, nezavisna žena.  Rekla bih da sam konačno dobila princa iz bajke. Samo nisam. I dok sam bila očarana neiskrenim riječima, obećanjima i otrcanim gestama, moji prijatelji su vidjeli sebičnu, okrutnu srž. Sljedeći put kada budete imali ‘osjećaj’ o čovjeku kojeg dovedem kući, slušat ću vas širom otvorenih ušiju i srca.

3. Ljubav nikada stvarno ne umire

Ona se mijenja. Ona se pretvara u nešto manje, nešto što vas ne može održati zajedno doživotno ili čak sat vremena. Ali nikada ne odlazi potpuno. Sada, ne mogu zamisliti da svoj život provedem sa bivšim mužem. Mi bismo uništili jedno drugo i uskratili sreću jedno drugom. Ali, zbog to malo ljubavi koja još postoji, iskreno želim da bude sretan. Potpuno bih besramno lagala kada bih napisala da mi ne pričinjavaju zadovoljstvo čudne stvari koje mu se dešavaju. (Nedavno sam čula, preko prijatelja, da je na kreditnu karticu postavio svoju sliku, i to sam, i da ga je konobarica koja je naplaćivala račun preko kartice nazvala narcisom. Dobro sam se ismijala na to.) Ali nadam se, na kraju dana, da ima sve što mu je potrebno i da je zadovoljan svojim životom.

4. Jedini način na koji možete živjeti jeste da se ne kajete

Rastuži me kad ljudi kažu da se kaju zbog svojih veza i iskustava. Da li želim da se predstavljam kao 28-godišnjakinja, uskoro 29, koja je razvedena? Aha. Da. Ali ja ne kajem zbog svog braka, ljubavi koju sam nekad osjećala za svog muža, braka koji je učinio da postanem osoba kakva sam sada, braka koji me je spremio za moju sljedeću vezu. Naravno, tu je dio mene koji smatra da sam izgubila vrijeme na vezu koja se raspala, ali sve dok sam ja sada sretna, što jesam, jako puno- kako se onda mogu kajati zbog postupaka koji su me doveli do toga? Bez obzira sa čim se suočavate, trebali biste dopustiti da nakon toga budete bolji, jači.

5. Neko drugi će znati da cijeni moje kvalitete

Otprilike kada sam pakovala stvari da odem, broj mog grudnjaka se promijenio, to se tamam poklopilo sa polugodišnjom rasprodajom u Victoria Secret.  Tako da sam se opskrbila sa grudnjacima koji bi mi odgovarali i jednodijelnim korsetom koji je koštao bijednih 25 dolara na online rasprodaji- tako lijepo, tako jeftino za jednog takvog proizvođača da bukvalno nisam mogla odoljeti. Kada je paket stigao izvukla sam svaki artikl iz kutije, a moj tadašnji suprug je ušao u spavaću sobu. Uočio je crni, čipkasti veš i promrmljao: „Šta misliš ko će te u tome vidjeti?“ Nisam imala pojma. Ali sam se nadala da će me vidjeti neko jednog dana. I da će me taj muškarac vidjeti kao nježnu, hrabru, darežljivu ženu,  koja izgleda izazovno u tom čipkastom malom korsetu. Moj bivši muž ništa od toga nije mogao vidjeti, jer je bio zaslijepljen negativnim emocijama koje su propratni dio razvoda. Ali, tako mi je drago da nisam slušala njegove riječi i što sam umjesto toga izabrala da vjerujem da  postoji neko bolji u budućnosti. Ispostavilo se da sam bila u pravu.

Napisala: Jillian Kramer

Prijevod  i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.