Pet dnevnih navika koje će vas učiniti produktivnijim

0
3
Pet dnevnih navika koje će vas učiniti produktivnijim
Savremeni život je prepun stresa i ljudi se često pitaju kako da dobiju na vremenu, kako da u jednom danu urade sve obaveze, a uz to budu produktivni. …
Navike su glavni ključ uspjeha. Evo nekih koje pomažu da budemo produktivniji:1. Svakodnevni rad na dugoročnim ciljevima

Neki ciljevi su dugoročni i traju mjesecima, godinama, ali se mogu ostvariti svakodnevnim radom na njima. Kada radimo korak po korak svakodnevno smo bliži zacrtanom cilju. Upravo zbog toga moramo svaki dan izdvojiti vrijeme koje ćemo utrošiti radeći na tim ciljevima. To uključuje planiranje, istraživanje, pisanje i savjetovanje djece kako da rade za uzvišene principe dugoročnih životnih ciljeva. Dakle, poenta je da svakodnevno radimo na ostvarenju dugoročnih ciljeva, inače će nam se ti ciljevi izgubiti i nećemo biti istinski produktivni. Lako je nešto raditi i biti zauzet, ali trebamo se preispitati da li od tih zadataka na kojima radimo iko ima koristi i da li radimo stvari koje će pružiti dugoročne pozitvne rezultate?

2. Rasporedi svakodnevno vrijeme pisanja

Između moja dva bloga i pisanja knjiga, pisanje je vrlo važan dio mene i moje karijere. Upravo zbog toga ja svakodnevno izdvojim sat vremena da radim na mojoj novoj knjizi, a sat vremena da pišem na mom blogu. Recimo, ovaj sat sam posvetio pisanju, istraživanju, brainstormingu ili uređivanju. Uprkos masi obaveza, ipak uspijem dobro iskoristiti moje vrijeme i napisati 3-4 knjige godišnje i 3-8 članaka sedmično. Za sve to mi je potrebno sahat-dva vremena dnevno da izdvojim u te svrhe.

3. Svakodnevna šetnja u cilju razmišljanja kako da unaprijedim rad

Uvijek postoji način kako da poboljšamo naš rad. Uvijek se može bolje, brže i kvalitetnije. Upravo iz tog razloga se ne smijemo zadovoljiti trenutnim stanjem, već trebamo kontinuirano raditi na podizanju ljestvice vlastitih dometa. Volim prošetati na kraju svakog dana, kako bi razmislio o onome što sam u tom danu uradio od posla. Dok šetam, razmišljam o svemu što sam taj dan radio i kako da to unaprijedim, kako mogu još više da učinim u buduće, te šta sam od grešaka taj dan uradio. Šetnja mi pruža smiraj i prostor za razmišljanje o novim temama i načinima kako da unaprijedim moje svakodnevne poslove.

ad

4. Svaki dan nešto novo naučim

Postoje dva ključna načina kroz koje svakodnevno nešto novo naučim. Svaki dan nešto novo pročitam i poslušam neko predavanje (audio). To činim zbog toga što se svijet svakodnevno mijenja i puno toga mi ne znamo. Glupo je da se oslanjamo na stvari koje smo naučili prijed desetak godina i smatramo da su nam one dovoljne. Moramo kontinuirano da ostvarujem rast i napredak, a to možemo postići samo ako svakodnevno učimo i upravo zbog toga ja svaki dan poslušam i pročitam nešto novo iz različitih naučnih oblasti (razna znanja).

5. Posvetim dio vremena porodici i sebi

Nije moguće održati produktivan život ako smo stalno fokusirani na posao. Ako tako radite, vjerovatno ćete ubrzo sagorijeti. Svaki dan nastojim da izdvojim vrijeme za moju suprugu, djecu i za sebe lično, a jednom sedmično za ostale ljude: prijatelje, rodbinu i kolege. To vrijeme je vrijeme pauze, odmora i opuštanja. U tom vremenu dajem sve od sebe da ne mislim na posao i obaveze, jednostavno u tom vremenu se samo opustam i to je to. Kao rezultat toga, uspijevam da napunim moje baterije i budem spreman za posao u sutrašnjem danu. Zato, nemojte se puno opterećavati, jer vi ste ljudsko biće. Nego se opustite u granicama halala/dozvoljenog i nastojte da se ne pretvorite u robota koji samo radi.
To bi bio zaključak moji dnevnih navika za produktivnost. Nadam se da ste pronašli ponešto korisno za sebe.

Autor: Ismail Kamdar
Za Akos.ba preveo i obradio: Fahrudin Vojić, prof.

Biografija autora

Ismail Kamdar je glavni asistent Islamic Online University, autor je knjige “Zabavimo se na halal način: Zabava u islamu”, i voditelj redovnog radio programa “Tafsir” na radio Al-Ansaar. Ismail je počeo izučavati islam u dobi od trinaest godina, sedam godina je pohađao kurs u lokalnoj medresi. Svoje znanje je sticao pred raznim alimima širom svijeta. Najznačajniji profesor u njegovoj biografiji je Dr. Bilal Philips, osnivač projekta Islamic Online University. Ismail je trenutno student završne godine BAIS-a (Bachelors of Arts in Islamic Studies). Ima svoj vlastiti blog na kojem objavljuje vrlo korisne članke.

Izvor: Akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.