Pešmerge ili IDIŠ – ko će dobiti bitku za Sinjar?

0
69

Šam – Nakon što je grupa Islamska država Irak i Šam preuzela kontrolu nad gradom Sinjar, stanovnici su bili primorani tražiti spas na obližnjoj planini.

Piše: Abdul Hamid Zebari

Erbil – Sve su pretpostavke da će se u iračkom gradu Sinjaru, mjestu u kojem su brojni stambeni objekti sravnjeni sa zemljom, voditi odlučujuća bitka u sukobu koji traje skoro godinu dana između kurdskih Pešmergi i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Šam (IDIŠ). No, u gradu trenutno vlada poprilično mirna situacija koju prekidaju sporadična ispaljivanja raketa i zračni napadi.

Okrug Sinjar smješten je zapadno od grada Mosula, na južnoj padini planine Sinjar, i proteže se dužinom od 76 kilometara. Pretežno ga naseljava jezidska zajednica koja za sebe tvrdi da vodi porijeklo od Kurda. Prošle godine, ova zajednica se suočila sa teškim povredama ljudskih prava od strane IDIŠ-a, što potvrđuju i međunarodne organizacije.

Nakon što je IDIŠ preuzeo kontrolu nad gradom Sinjar, stanovnici ovog grada i obližnjih sela bili su primorani potražiti utočište na obližnjoj planini sve dok im nije pristigla pomoć iz zraka. Jedan dio njih je potom evakuiran preko sigurnog koridora u Siriju, a odatle u regiju Irački Kurdistan i Tursku.

Samo jedan put

Prema sjeveru Sinjara vodi samo jedan put koji prolazi kroz grad Dohuk u Iračkom Kurdistanu. Sjeverna strana nalazi se pod kontrolom kurdskih Pešmergi, dok se ostatak grada nalazi u rukama IDIŠ-a. U isto vrijeme, u šatorskim naseljima na planini Sinjar živi na stotine raseljenih jezida koji su odlučili ostati tu sve dok se ne ostvari mogućnosti za njihov povratak u grad.

General Hashim Sataa, komandant snaga Pešmergi u Sinjaru, kaže da njegovi borci drže pod kontrolom 30 posto teritorije grada, dok preostali dio kontrolira IDIŠ. Također je izjavio da oni ne namjeravaju upasti u centar grada zbog toga što žele izbjeći ulične borbe koje bi dovele do velikog broja žrtava.

Ukoliko bi i ušli u grad, postoji mogućnost da ne bi bili u stanju spriječiti napade IDIŠ-a na centar okruga.

Stambeni objekti i zgrade gradske vlasti postali su baze za jedinice kurdskih Pešmergi. Grad Sinjar iz daljine podsjeća na grad duhova, budući da pripadnici grupe IDIŠ izbjegavaju kretati se po gradu u strahu od zračnih napada međunarodne koalicije ili snajperista. Tek s vremena na vrijeme izvedu po koji napad raketnim bacačima i mitraljezima na položaje Pešmergi.

Tokom noći, tišinu grada razbija zavijanje pasa, zvuk minobacača i zujanje aviona koji nadlijeću grad uz sporadično bombardiranje, dok je na putu koji vodi prema Tal Afaru i Mosulu primjetan veoma slab saobraćaj.

Trebaju više boraca

General Sataa kaže da se grad nalazi na glavnoj cesti koja povezuje distrikt Al-Ba'aj i oblast Tal Afar sa Mosulom, uporištem IDIŠ-a. Budući da se radi o nizinskom području veoma je teško preuzeti kontrolu nad tom teritorijom sve dok se IDIŠ prvo ne protjera iz Tal Afara ili Mosula. Dodaje i kako se centar okruga Sinjar također nalazi na glavnom putu koji povezuje Siriju i Mosul, što znači da je neophodno osvojiti i ovaj put.

Sa ovom konstatacijom slaže se i Qasim Shisho, jezidski komandant na terenu, koji komanduje snagama od oko 3.000 boraca. On kaže da im ne treba više od 300 boraca da protjeraju IDIŠ iz centra grada, ali im treba na hiljade boraca da kasnije štite grad jer je to otvoreno područje prema svim stranama.

Kurdske snage kontrolirale su krajem prošle godine većinu teritorije u blizini samog centra sinjarskog okruga, ali su još u to vrijeme izjavili da oslobađanje centra grada ne vide kao dio svoga plana, nakon čega su se stacionirali na planinskim vrhovima sjeverno od grada.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.