Pastir odbio 300.000 saudijskih rijala krvarine i halalio ubici svoga sina

0
39

Abdullah Muhammed en-Numejr, iz jednog sela u blizini mjesta ed-Duvejm u Sudanu, na obali Bijelog Nila. Prije 15 godina, nastanio se u Džiddi, ali je ubrzo otišao u svoje rodno mjesto nakon tužnog iskušenja koje ga je zadesilo, kada je njegov sin Muhammed ubijen. U snu ga je ubio Afrikanac po imenu el-Gali. Tada se Abdullah vratio u svoje malo mjesto, u jednostavnu kućicu od zemlje gdje je radio samo koliko da preživi. Za to vrijeme, punih 15 godina, ubica je čekao na trenutak odmazde, dok je Salih Serhan el-Gamidi, direktor lokalnog Udruženja za ljudska prava u Džiddi tragao  za Ebu Muhammedom, sudanskim čobaninom koji je napustio Džiddu i nije se više nikada vratio.

Potraga za Abdullahom

Na kraju je direktor lokalnog ureda saznao da se Abdullah Muhammed en-Numejr, čovjek koji je radio kao pastir u Džiddi vratio u svoje rodno mjesto i tu nastanio, noseći sa sobom bol zbog ubijenog sina. Prije svog konačnog povratka, on je pred sudijom zatražio da se izvrši odmazda nad ubicom.

Početkom ramazana prošle godine, kada je Salih došao na mjesto direktora ureda za Džiddu, on je listajući dokumenta, došao do dosijea u kojem porodica ubice traži od Udruženja da se uključi i pomogne pronalasku porodice ubijenog, ne bi li na taj način uspjeli dobiti oprost za njihovog sina.

ad

Sablja je spremna

Čovjek, kroz suze prepričava događaj ubistva njegovog sina, a zatim kaže: “Dobio sam poziv od Saliha el-Gamidija, koji je tražio od mene da hitno otputujem u Džiddu i zamolio me da oprostim ubici moga sina. Ali, ja sam to u potpunosti odbio. Onda mi je on rekao: ‘Dobro, ali hitno trebaš doći u Džiddu da prisustvuješ odmazdi, moj si gost.’ Kolebao sam se i odbio putovati, ali nakon njegovog insistiranja otputovao sam u Džiddu kako bih prisustvovao tom odlučujućem trenutku.”

Abdullah je prije tri mjeseca stigao u Džiddu i na aerodromu ga je dočekao Salih el-Gamidi, otvorio mu je vrata svoje kuće i zamolio ga da, ipak, razmisli, o mogućem pomilovanju za ubicu, u suprotnom, sablja je bila spremna.

Abdullah priča: “El-Gamidi me obavijestio da je neki dobrotvor u sudnici ostavio ček od 300 hiljada rijala (op. prev. preko 138 hiljada KM) kao nadoknadu ukoliko odustanem od odmazde, ali sam ja to odbio, a i pozvao sam svoju suprugu u Sudanu da se s njome konsultujem, ali mi je ona odgovorila da ne želi nikakvu materijalnu nadoknadu: ‘Ukoliko se iz Saudije vratiš sa jednim rijalom, ne vraćaj se kući.”

Abdullah je donio odluku i prenio je posrednicima: “Odustajemo od odmazde bez ikakve materijalne nadoknade.” Čvrsto je odlučio da ne prihvati niti jedan rijal, njegov oprost je bio neuvjetovan. Uvjeravali su ga da je ček spreman, da će iznos od 300 hiljada rijala biti dovoljan da on i njegova žena ne žive više u siromaštvu, ali je on to sve odbio kazavši da želi potpunu nagradu i da želi da taj njegov postupak bude isključivo radi Allahovog zadovoljstva.

Susret sa ubicom svoga sina

Narednog dana, u sudnici je održano zasjedanje gdje je i potpisano pomilovanje. I tu je Abdullah odbacio svaku mogućnost materijalne nadoknade. Nakon toga je izrazio želju da se susretne sa ubicom, gdje je otišao u pratnji Saliha el-Gamidija. Susreo se sa uplakanim ubicom koji je u vrijeme ubistva imao trideset godina, a sada je već navršio četrdeset pet.

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.