Palestincima ne treba ničija dozvola da ustanu protiv Izraela

0
39

Imam i hatib Mesdžidu-l-Akse, šejh Ikrime Sabri je odbacio izraelsko miješanje u poslove Mesdžidu-l-Akse. On je naglasio da dozvoljavanje postavljanja izraelskih nadzornih kamera u Mesdžidu-l-Aksi, kao i njihovih policijskih stanica pod zajedničkim nadzorom Odjela za islamski vakuf i izraelskih okupacionih vlasti odražava ‘prihvatanje partnerstva’ sa okupacionim vlastima u upravljanju Džamijom i islamskim svetim mjestima u Jerusalemu, što je opisao kao vrlo ozbiljnu stvar.

U svojoj izjavi za Quds Press, šejh Sabri je kazao da Palestinci neće dozvoliti okupacionim snagama da instaliraju nadzorne kamere na krovovima i dvorištima kompleksa.

On je kazao da ‘onaj ko želi mir na palestinskim teritorijama mora prestati da izaziva tenzije poput upadanja u Mesdžidu-l-Aksu, spriječavanja muslimanki da uđu u Mesdžidu-l-Aksu, te izraelske policijske kontrole na vanjskim kapijama Džamije.

Šejh Sabri, koji se trenutno nalazi u Jordanu na poziv Udruženja inženjera Jordana, je kazao da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ‘nije odgovorna osoba za islamska sveta mjesta tako da nije ni osoba koja odlučuje da li je muslimanima dozvoljeno, ili nije, da klanjaju u Mesdžidu-l-Aksi, ili da li je nemuslimanima dozvoljen ulazak u Mesdžidu-l-Aksu ili nije.

ad

On vjeruje da dolazak američkog državnog sekretara John Kerry-ja u regiju je s ciljem ‘da pomogne Netanyahuu u njegovoj krizi, krizi koju predstavlja intifada mladih Palestinaca protiv izraelske okupacije.

Kerry, koji je u subotu posjetio Amman, je objavio sporazum između Izraela i Jordana, koji ima ovlasti nam Mesdžidu-l-Aksom. Sporazumom se Izrael obavezao da će ‘okončati tenzije na palestinskim teritorijima’, i da će izraelske okupacione vlasti dozvoliti 24-satno nadziranje Mesdžidu-l-Akse, muslimanima je dozvoljeno da klanjaju u Mesdžidu-l-Aksi, a nemuslimanima su jedino dozvoljene posjete.

On dodaje “zabrinuti smo zbog posljedica Kerry-jeve posjete”, dodajući da on jedino “želi da sačuva Netanyahua i njegovu vladu”.

Šejh je naglasio da “kada palestinski narod ustane on ne mora nikoga da pita za dozvolu, a mladi Palestinci su odlučili da se suprotstave izraelskoj okupaciji i kontinuiranom kršenju njihovih prava”.

Šejh Sabri je kazao da svakodnevna patnja stanovnika Jerusalema, gdje su okupacione vlasti pooštrile mjere nad Palestincima, je pokušaj da se okonča intifada.

On je pozvao arapske vlade da podrže palestinski narod, naročito Palestince u Jerusalemu, i da podrže njihovu ustrajnost.

Šejh je pozvao da na snagu stupi rezolucija koja je usvojena 2010. na Arapskom samitu u Sirtu, Libija, gdje stoji da se uspostavi fond u vrijednosti od 500 miliona dolara kao znak podrške Jerusalemu i njegovim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, kao i stambenim objektima.

On je kazao da se među najvećim problemima stanovnika Jerusalema nalazi nezaposlenost zbog izraelskih ograničenja.

Izvor: IslamBosnaIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.