‘Pa zašto se stalno okrećeš, robe Moj’?

0
63
Da bismo bolje spoznali našeg Gospodara, poslušajmo jedan divan hadis našega Poslanika, alejhis-selam, a koji je pouka svima nama: …

“Na Dan obračuna doći će čovjek pred Gospodara, pa će njegova djela biti vagana i prevagnut će loša djela. Allah Uzvišeni naredit će melekima da ga vode u Vatru…

Taj čovjek će ići prema Vatri stalno se okrećući, pa će ga Allah pozvati da se vrati i upitati ga je li u svojoj knjizi djela našao neko loše djelo koje nije uradio, a da su mu ga meleki pripisali. On će odgovoriti da nije. Zatim će ga Allah upitati je li u svojoj knjizi djela naišao na neko dobro djelo koje nije uradio, a da su mu ga meleki pripisali.

Ovaj čovjek će opet odgovoriti da nije, pa će ga onda Allah Uzvišeni upitati: ‘Pa zašto se onda stalno okrećeš, robe Moj?’, a on će odgovoriti: ‘Moje mišljenje o Tebi nije bilo ovakvo, moj Gospodaru. Ja sam se Tvojoj milosti nadao.’ Tada će mu Allah reći da ide u Džennet i da mu je oprošteno. A oprošteno će mu biti zbog lijepog mišljenja o Allahu i nade u Allahovu milost.” (Ahmed)

______________________________________________

POUKA:

ad

Gubljenje nade u Allahovu milost je zabranjeno riječima Uzvišenog: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'” Ez-Zumer, 53.

Nada u Allahovu milost je vezana za pokornost Njemu, i činjenje naređenog i izbjegavanje zabranjenog. No, šejtan je mnoge ljude zavarao ulijevajući im nadu u oprost, a pritom ih odvojio od činjenja dobrih djela. Tome je sličan primjer čovjeka koji očekuje da mu poslodavac na kraju mjeseca isplati platu, a ne dolazi na posao i izbjegava obaveze. Šta mislite, da li će na kraju mjeseca dobiti išta osim poruge ili otkaza? A Allahu pripada najuzvišeniji primjer.

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.