Ovo su vrijednosti Dan Arefata

0
111

Sutra je 9. zu-l-hidže, dan u kojem svi hadžije obavljaju najvažniji rukn hadža, stajanje na Arefatu. To je jedini obred hadža u kojem svi hadžije u isto vrijeme moraju biti na istom mjestu. Ovaj dan ima brojne vrijednosti, od kojih navodimo:

1. To je dan usavršavanja vjere i upotpunjenja blagodati

Imami Buhari i Musim prenose da je neki Jevrej došao kod Omera, r.a., i rekao mu: “Vladaru muslimana, vi imate ajet u Kur’anu, da je nama Jevrejima objavljen mi bismo taj dan uzeli kao blagdan.” Omer je upitao: “Koji je to ajet?” On je odgovorio: Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio. Omer je rekao: “Mi znamo taj dan u kojem je objavljen Poslaniku. Objavljen mu je na Arefatu, u danu petka.”

2. Taj dan je blagdan za vjernike

ad

Omer, r.a., je rekao: “Dan u kome je objavljen Danas sam vam vjeru vašu usavršio… je petak i dan Arefata, oba ta dana su za nas blagdani.”

3. To je dan kojim se Uzvišeni Allah kune

Poznato je da se Uzvišeni Allah u Kur’anu kune samo velikim i značajnim stvarima ili pojavama. Uzvišeni Allah se u Kur’anu, u suri el-Burudž kune: I tako Mi dana obećanog (yewmul-mew’ud), i svjedoka (šahid) i osvjedočenog (mešhud).

Imam Tirmizi prenosi predaju od Ibn Abbasa, r.a., koju je šejh Albani ocijenio dobrom ocjenom, da je Ibn Abbas kazao: “Dan obećani je Sudnji dan, osvjedočeni, ili dan kome se prisustvuje je dan Arefata, a svjedok je petak.”

Uzvišeni se, također, u suri el-Fedžr kune: Tako mi zore, i deset noći, i parnog i neparnog…” Ibn Abbas, tumačeći ove riječi kaže da se pod parnog misli na prvi dan Kur’ban bajrama, koji je 10. (parni) dan zu-l-hidžeta, a pod neparnog se misli na dan Arefata, 9. zu-l-hidžžet koji je neparni dan.

4. Dan u kome je Uzvišeni Allah uzeo misak-obećanje na pokornost i robovanje od Ademovih potomaka

Imam Ahmed bilježi predaju koju je šejh Albani ocijenio vjerodostojnom u od Ibn Abbasa, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Uzvišeni Allah je na dan Arefata izveo svo Ademovo potomstvo iz njegove kičme i postavio ih ispred sebe, a zatim rekao: I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.”

5. To je dan brisanja grijeha, oslobođenja od vatre i divljenja pred melekima

Muslim prenosi od Aiše, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Nema dana u kojem Uzvišeni Allah oslobodi više Svojih robova vatre, nego što je to dan Arefata. On im se približi i onda se ponosi njima pred melekima govoreći: ‘Šta oni žele?'”

Imam Ahmed prenosi vjerodostojnu predaju od Ibn Omera, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Uzvišeni Allah se na dan Arefata pred melekima ponosi Svojim robovima na Arefatu i govori: ‘Pogledajte Moje robove, došli su mi prašnjavi i raščupani.'”

 

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.