Ostati u kući, u svom mjestu, najveći je stepen dobročinstva

0
6

Jučer je bio drugi džuma-namaz otkako građani žive u uvjetima vanrednog stanja na Zemlji, usljed pandemije koronavirusa, a reis Kavazović je kazao da je nevolja koja je pogodila svijet veliko iskušenje kojega vjernici treba da prihvate, s uvjerenjem da je ono od Boga.

“U ovoj situaciji još jednom smo se uvjerili u istinitost suneta, u oporuku pejgambera Muhammeda, a.s., koji nas je poučio čistoći tijela. Zato, uzimajmo abdest što više i makar pet puta dnevno perimo naše ruke i naša lica, potirimo naše glave i perimo naše noge”, kazao je Kavazović.Podsjetio je na riječi Poslanika a.s. koji je kazao: Ako čujete da se u nekom mjestu pojavila kuga, nemojte ići u to mjesto, a ako ste se zatekli u mjestu u kojem se pojavila kuga, nemojte napuštati to mjesto“ – shodno tim riječima i Kavazović je pozvao ljude da ostanu u svojim domovima, u mjestima njihova boravka.

Također, reis Kavazović je naglasio da i u kriznim situacijama treba stalno tražiti izlaz i prevladavanje kušnjii, da se traga za najboljim rješenjima i za izlazima i da to traganje nikada ne smije prestati, čak i kada bi nastupao Sudnji dan.

Mi moramo razmišljati, kazao je, i o našim planovima za bližu budućnost. Ne smijemo gubiti vjeru, nadu i razum, jer čovjek je biće vjere, nade i razuma. Proljeće je, pa bismo trebali zasaditi naše drvo, posijati sjemenje na našim oranicama i u našim vrtovima. Ovo je vrijeme sjetve.

“Pozivam sve, koji ne spadaju u rizične grupe da, dok ljekari vode borbu s virusom, obradimo naša polja i naše bašče. Neka svako zasije svoj vrt. Bog nam uvijek šalje znakove i trebamo se naučiti čitati Njegove poruke. Sada je vrijeme da stanemo, da pogledamo u zemlju, da je uzmemo u ruke, da ponovo osjetimo njen miris. Sjetimo se, od nje smo stvoreni, u nju ćemo se vratiti. Ona je naše tijelo i iz nje je naša hrana”, poručio je Kavazović.

ad

Učinimo, dodao je, ono što se od nas traži, a potom se oslonimo na Allaha “odbacimo lijenost i zanemarivanje obaveza – naša vjera je vjera obaveza, dužnosti prije prava, rada prije nade, zdravlja prije obreda, čistoće prije molitve”.

U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, džuma – namazu prisustvovuju samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Izvor: akos.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.