Osama je ta koja čovjeka uzvisuje i unizuje

0
231

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Poznati italijanski pisac Umberto Eco (1932.-2016.), rekao je: ”Društvene mreže, poput Twittera i Facebooka, dale su pravo govora armiji glupaka i idiota, koji su inače govorili isključivo u kafanama i to tek nakon što bi popili koju čašu vina, ali njihov govor nije imao štetnih posljedica po društvenu zajednicu i oni bi uvijek bili brzo ućutkani. Međutim, oni danas imaju pravo govora na društvenim mrežama baš kao i oni koji imaju Nobelovu nagradu. To je prava invazija idiota i glupaka.”

Miris njegove dobrote širi se na sve strane

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je. ”Ako želiš znati stepen svoga imana, onda gledaj na svoje ponašanje u osami. Vjera (iman) se ne očituje u klanjanju dva rekata ili postu tokom dana, već se ona očituje i potvrđuje u stalnoj borbi protiv želja i prohtjeva duše.”

Ibnul-Dževzi, rekao je: ”Osama je ta koja čovjeka uzvisuje i unizuje.”

Rekao je također: ”Vidio sam nekog ko mnogo klanja i posti nafilu, ko prakticira šutnju i nosi skromnu i pohabanu odjeću, ali se ljudska srca okreću od njega i on u njihovim dušama nema vrijednosti. I vidio sam nekoga ko nosi luksuznu odjeću i nema mnogo dobrovoljnog namaza i posta, a srca ljudi ga vole. Razlog tome je u ljudskoj nutrini, pa ko popravi svoju nutrinu, miris njegove dobrote širi se na sve strane. Stoga, popravi svoju nutrinu, jer ako je nutrina pokvarena, neće ti koristiti to što ti je vanjština prividno ispravna.” 

Najteža vrsta odstupanja

Najteža vrsta odstupanja je kad se onaj ko posjeduje zdrav razum preda razbuktaloj strasti koja ga potpuno zaslijepi, pa mu se od kopna pričinjava more, od drveta zlato, od fatamorgane voda, i on vidi nadu tamo gdje ne postoji nikakva nada. I tako sve dok ne izgubi razboritost i sposbnost ispravnog razmišljanja i rezonovanja te iskrenost u govoru, tako da njegovi postupci liče postupcima djeteta i on postane prezren nakon što je bio ugledan i poštovan.

Tumačeći ajet: ”I obraduj vjernike da će Allah na njih veliku milost prosuti” (El-Ahzab, 47.), šejh Es-Sa'di, rekao je: ”Velika milost ili veliko dobro znači: uspjeh i pobjeda na dunjaluku, uputa srca, oprost grijeha i otklanjanje nevolja.” 

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.