Organizacija dnevnih aktivnosti ambicioznih duša

0
33
Organizacija dnevnih aktivnosti ambicioznih duša
Ambiciozna duša zna vrijednost vremena i kako na najbolji način iskoristiti dnevne sate, popunjavajući ih s korisnim stvarima. Ona dobro pazi da joj sat ne prođe bez koristi, već je svaki sat tematski dobro isplanirala….
Takva duša zna brižno i precizno isprogramirati kada će jesti, piti, odmarati se, kada spavati i kada ustati.Programirani dnevni sati

Znamo da dan ima dvadeset i četiri sata. Jednak broj sati različito će provesti čovjek od nauke i nemarni čovjek koji vrijeme troši stihijski.
Većina ljudi ne vodi brigu o svom danu. Ne poznaju kako da ga iskoriste, niti shvataju njegovu važnost, niti osjećaju njegov prolazak. Čovjek od nauke ima sjajnu koordinaciju i harmonizaciju planskog vremena u toku dana.

On isprogramira ova 24 sata, tako što postavi prostudirani plan da bi iskoristio svaki sat i svaku minutu za realizaciju svog sjajnog naučnog plana, koji smo ranije spomenuli.

Kod njega je račun ovakav: Ovaj dan ima 24 sata. Svaki sat 60 minuta. Zbir minuta je 1440 minuta. Kako da provedem ove duševne sate i dragocijene minute?

Oprez od nemara – gafleta

Čovjek od nauke je na oprezu od stalnog dušmana koji mu krade vrijeme, tj. zbog koga mu propadaju dnevni sati. Taj dušman se zove “nemarnost – gaflet“, nemar prema sebi i svojim obavezama, gaflet prema svom životu, jer svoj dan provodi stihijiski. Nemarni su gubitnici u ovosvjetskom životu – dunjaluku i onosvjetskom životu – ahiretu. Ovu činjenicu potvrđuju mnogobrojni ajeti iz Kur'ana:

ad

“Ljudima se približava čas polaganja računa njihova, a oni u nemaru okreću glave. Ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova a da se oni, slušajući je igri ne odaju.“ (El-Enbija’, 1-2)

“I Prijetnja Istinska se približi, tad će se pogledi onih koji ne vjeruju ukočiti: “Teško nama! Mi smo spram ovoga u nemaru bili, čak smo sami sebi nasilje učinili!“ (El-Enbija’, 97.)

“A smrtne muke će uistinu doći, to je ono od čega ne možeš umaći! I u rog će se puhnuti, to je Dan kojim se prijeti, i svaki čovjek će doći, s njim će vodič i svjedok biti: Bio si spram ovoga u nemaru, pa smo s tebe skinuli tvoju koprenu, i pogled tvoj Danas je oštar!“ (Kaf, 19-22.)
Za sve namarne gubitnike bit će pripremljena džehennemska vatra, jer su na dunjaluku bili gori od stoke.

“A za džehennem Mi smo džine i ljude mnoge stvorili, oni srce i pamet imaju, ali njima ne razmišljaju, oni oči imaju, ali njima ne gledaju, oni uši imaju, ali njima ne slušaju! Oni su kao stoka, pa i gori! Eto, takvi su nemarni!“ (El-‘Araf, 179.)

A dobar vjernik, onaj koji je stjecao nauku nije od nemarnih. On je budan, oprezan i pažljiv, onaj koji je istinski robovao i zikr činio Allahu.
“A oni koji se Allaha svjesno boje kad njih šejtansko kolo obmane dodirne, Allaha se sjete i odmah se k sebi vrate!“ (El-‘Araf, 201.)
“A kad se uči Kur'an, vi Kur'an slušajte i šutite da bi na vas samilost prosula se! I ti u sebi Gospodara svoga i jutrom i večerom spominji, kratko, sa strepnjom i glasno ne zboreći i ne budi od onih nemarnih!“ (El-‘Araf, 204-205.)

Allah je svakom dobrom i čestitom koji se da popravljati podario da u njegovom srcu ne bude nemara – gafleta, niti da se povode za njim.
Stalno i to u kontinuitetu, osoba od nauke mora biti daleko od nemarnosti, i paziti da ne upadne u gaflet.

Prijašnji naši dobri preci mnogo su dovili u dovama:

“Allahu! Doista, molim Te da mi popraviš sate i napredak (bereket) u vremenu.“
“Allahu! Ne učini nam strahote smrtne muke, niti nam uzmi nesmotrenost, niti nas učini od nemarnih.“

Izvor: ‘‘Svijetli plan za marljivu dušu”
Autor: Salah Halidi
Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.