Opozicija u Siriji aktivno napreduje protiv Assada

0
63

Latakia_war_map

Džejšul-feth, najjača koalicija džihadskih skupina u Siriji, zadnjih dana je od režima zauzela više naselja i kontrolnih tačaka na visoravni Gab, na sjeverozapadu provincije Hama, te iznova oblikovala mapu kontrole u ovoj strateškoj oblasti.

Na slikama ispod je uporedna mapa kontrole unutar jedne sedmice ofanzive Džejšul-fetha, 5. augusta (prva slika) i 9. augusta (druga slika).

Mapa kontrole visoravni Gab za 5. august 2015
Mapa kontrole visoravni Gab za 5. august 2015
Mapa kontrole visoravni Gab za 9. august 2015
Mapa kontrole visoravni Gab za 9. august 2015

Uskoro ofanziva na Latakiju

Mudžahidi Džejšul Fetha (Vojske pobjede) najavili su ofanzivu na jezgro zapadne sirijske provincije Latakija koju uglavnom naseljavaju nusajrije/alewije, sekta kojoj pripada tiranin Bašar al-Assad.

Mnogi sirijski aktivisti su najavili ovu ofanzivu nakon što je Džejšul Feth proteklih dana zabilježio veliki vojni napredak i pobjedu protiv režimskih nusajrijsko-šiitskih snaga u bogatoj visoravni Al-Ghab (Sahl al-Ghab) koja ima veoma važan strateški značaj i njen potpuni pad bi otvorio vrata prema provincijama Latakija i Hama tj. znatno bi se povećala pokretljivost snaga Džejšul Fetha u pomenutim provincijama.

ad

Džejšul Feth namjerava da se ponovno probije do Sredozemnog mora pa čak i grada Latakije, najvećeg grada na zapadu Sirije koji je naseljen nusajrijama/alewijama mada taj zadatak neće biti nimalo lak iz razloga što režim u posljednje vrijeme sve više nagomilava snage u Latakiji dok se također u ovom području nalazi nekoliko desetina hiljada boraca NDF-a (Nacionalnih odbrambenih snaga) koje su uglavnom sastavljene od šiitskih boraca iz Sirije, Irana i Afganistana te kršćanskih milicija i ostalih etničkih manjina.

Nusra napusta položaje protiv IDIŠ-a

 

Džebhetun-nusra, džihadska skupina u Siriji odana Al-Kaidi, povlači svoje snage sa fronta protiv skupine “Islamska država” (IDIŠ, ISIS, ISIL), izvijestili su sirijski aktivisti i mediji, među njima i zvanični mediji vojne koalicije Džebhetu-Šamije, koja je preuzela Nusrine položaje oko Sawrana, grada kojeg je IDIŠ nedavno zauzeo od džihadsko-olobodilačkih snaga.

Mnogi Twitter računi Džebhetun-nusre su zatvoreni, te je vrlo teško doći do zvanične izjave Džebhetun-nusre o razlozima povlačenja sa sjevra Halepa, ipak aktivisti bliski Džebhetun-nusri tvrde da se Nusra povlači sa sjevera provincije Halep jer ne želi da učestvuje u kreiranju “Buffer zone” od strane Turske, koja želi ući u rat protiv IDIŠ-a na sjeveru provincije Halep.

Budući da je Nusra imala zaseban front protiv IDIŠ-a u Halepu (prema svjedočenju Nusrinog borca i aktivbiste Ebu Muhammeda el-Hulandija), Nusra ne želi da učestvuje u obračunu Turske protiv IDIŠ-a, te napusta svoje položaje.

S druge strane, Turska smatra Nusru terorističkom skupinom i isključuje svaku mogućnost da Nusra ostane u “Buffer zoni”, što je još jedan od razloga zbog kojeg Nusra povlači svoje snage izbjegavajući ulazak u rat i sa Turskom.

Iznenađujuće, Nusrino povlačenje sa fronta protiv IDIŠ-a su mediji i aktivisti IDIŠ-a nazvali izdajom, te iskoristili još jednu priliku da proglase Nusru nevjerničkom skupinom.

Izvor: Put vjernikaIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.