Omladino, vi nemate slobodnog vremena

0
87

nouman-al

Omladino, vi nemate nešto što se zove “slobodno vrijeme”. Nemate. Vi ste dio ovoga ummeta. Svaki član ummeta, a naročito oni mlađi, neprestano radi na poboljšanju društva. Radi nešto dobro za ljude.

Nemate slobodnog vremena. Nemate vremena da osam sati dnevno igrate video-igre. Nemate vremena da igrate GTA ili Modern Warfare. Nemate vremena za novi film koji izlazi. Imate vremena samo za bitnije stvari. Vi ste omladina ovoga ummeta – držite do viših standarda, ne zato što vam to savjetuju stariji od vas, ili šejhovi, ili neko drugi – već zato što bi vam to trebala reći vaša sopstvena savjest! Vaše svjedočenje La ilahe illallah vam to treba reći.

Šehadet ti govori da moraš biti aktivan. Vidjet ćeš loše stvari u društvu. Vidjet ćeš omladinu koja se udaljava od Allaha. Šta misliš – ko ih poziva? Ja? Ne! Ta djeca ne dolaze u džamiju. Ta djeca ne dolaze na islamska predavanja. Ja nemam načina da dođem do njih, ali vi imate! To su VAŠI prijatelji! Oni se druže sa vama, ne sa mnom. Idite njima. Budite im daije. Morate im biti inspiracija.

Budi osoba koja brine za ljude oko sebe, koja brine za svoje prijatelje. Nemoj se samo žaliti: “Ovi moji drugovi ništa pametno ne rade, samo gledaju filmove…” Jesi li ih ikada posavjetovao? Jesi li ih pozvao da rade nešto pozitivnije od toga što rade? Imaš li ikakav utjecaj kod njih?

ad

LIJEPO PONAŠANJE JE NAJBOLJA DA'VA

To je ono što svaki od vas mora činiti. Tako će Allah učiniti našu omladinu liderima ovog ummeta, da ih učini pozitivnim uzorima svima koji se žele vratiti iz zablude na Pravi put i da se približe Allahu. Želimo da, kada vas drugi vide, pomisle: “Čovječe, želim biti kao taj i taj. Želim biti musliman!” Takvi treba da budete. Po tom karakteru treba da živite – vaša iskrenost, način ophođenja prema drugima i poštovanje koje im ukazuješ. Kada vas drugi vide, da kažu: “Ovi muslimani su posebno dobri. Želim biti poput njih.” Kreni od sebe – postani takav uzor!

Prava da'va – pozivanje u islam – je tvoje ponašanje! Ahlak je karakter muslimana. Ti si daija čak i da ne otvoriš usta. Jer, šta god vide da ti radiš – mislit će da je to islam. Zato, šta god da radite, nebitno kada to radite, vi ste ambasadori islama. Bit ćemo pitani sa Sudnjem danu: “Zar si ovako predstavljao islam drugima?! Da li si bio razlog da se ljudi približe islamu ili da se udalje od njega?” SubhanAllah… Velika je odgovornost koju nosimo na plećima.

Molimo Allaha da nam podari snage da nosimo taj emanet i da postanemo odgovorni članovi ovog prelijepog ummeta. Amin.

(IslamPRESS.net)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.