Omladina bajraktar ideje – Hasan el-Benna

0
33

Omladina bajraktar ideje - Hasan el-Benna

OMLADINO!

Hvala neka je Allahu, Njemu Jednom Jedinom, a salavat i selam neka je na našeg prvaka Muhammeda, a.s.,

pročelnika reformatora i vođu mudžahida, na njegovu porodicu, ashabe i tabi’ine.

Omladino!

ad

Ideja postaje uspješna kada je ojačana čvrstom vjerom, kada je potpomognuta iskrenom namjerom, kada joj se poveća elan i  kada nosi spremnost na žrtvu u radu na njenom ostvarenju.

Ove četiri koomponente: iman – vjera, čista namjera, entuzijazam  i aktivnost moraju postati kvalitet omladine. Temelj vjere je čisto srce; temelj čiste namjere je čisto biće; temelj entuzijazma  su jaki osjećaji, a temelj aktivnosti je mladalačka odvažnost.

Omladina – bajraktar ideje

Otuda je omladina, u dalekoj i bliskoj prošlosti, u svakoj zajednici bila stup njenog preporoda, a u svakom tom preporodu – tajna njene snage, dok je kod svake ideje omladina bila njen bajraktar:

To su bili momci, vjerovali su u Gospodara svoga, a mi smo im ubjeđenje još više učvrstili”. El- Kehf: 13

Otuda se množe vaše dužnosti i vaša odgovornost postaje veća; udvostručavaju se prava vaše zajednice spram vas, a povjerenje koje ste dužni ostvariti postaje znatno teže na vašem vratu. Vaša je obaveza da razmišljate dugo, da radite mnogo i da, konačno, budete preteče spasa! Vaša je obaveza da date svojoj zajednici pravo koje joj pripada.

Pokatkad se razvija omladina u nekoj staloženoj, mirnoj zajednici u kojoj jača njena snaga i cvjeta blagostanje, tako da omladina posvećuje pažnju više sebi nego svojoj zajednici. Ona se i zabavlja i svjest joj je umirena.

Međutim, neka omladina stasa u budnoj i aktivnoj zajednici nad kojom su drugi zagospodarili. Njen neprijatelj je nametnuo svoje mišljenje. Ona se trudi koliko je moguće na putu vraćanja uskraćenog prava, uzurpirane baštine, izgubljene slobode, dostojanstva i časti.

 

Na putu istine i slobode

Prioritetna zadaća ove omladine postaje da posveti pažnju svojoj zajednici više nego samoj sebi. Ako to učini, postignut će vrlo brzo veliki uspjeh na putu pobjede, a dobro koje poslije dolazi nagrada je od Uzvišenog Allaha.

Možda je naša sreća što pripadamo ovoj drugoj skupini i da nam se otvore oči pred zajednicom stalnog džihada, konstantne borbe na putu istine i slobode. Pripremite se, o ljudi, zar ima bliže pobjede negoli pobjede vjernika?! Zar ima većeg uspjeha od uspjeha onih koji stalno rade i angažirano djeluju?!

 

Omladino!

Jedna od najvećih opasnosti u životu progresivne zajednice, koja se nalazi u osvitu svog preporoda, jeste različitost misija, izmiješanost poziva, mnoštvo programa, oprečnost planova i metoda. Opasnost je također u brojnosti onih koji žele da ih uzmemo za vođe i lidere.

To je rasipanje i razbacivanje snaga, što onemogućava ostvarenje pravih ciljeva. I upravo analiza ovih poziva i komparacija između njih temeljna je stvar bez koje se ne može zamisliti onaj koji želi reformu i promjene.

Otuda je moja dužnost bila da vam u kratkim crtama, objasnim poziv Muslimanske braće ili zov islama u 14. hidžretskom stoljeću.

 

Poziv “Muslimanske braće” ili zov Islama u 14. hidžretskom stoljeću

Omladino!

Doista vjerujemo takvom vjerom u kojoj nema nikakve sumnje niti raspravljanja, stabilnijom i čvršćom od planina i dubljom od najskrivenije savjesti, da postoji samo jedna ideja koja će spasiti napaćeni svijet, usmjeriti zbunjeno čovječanstvo i uputiti ljude ispravnom putu. Zbog te misli isplati se žrtvovati na putu njenog uzdizanja, razveseliti se sa njom, poticati ljude da se angažiraju na toj ideji svojim životima i irnecima i svime čime raspolažu. Ta ideja je časni islam u kojem nema izvitoperivanja niti zablude za onoga ko ga slijedi:

Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega – a i meleki i učeni su uz Njega – i da On postupa pravedno. – Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog! Allahu je prava vjera jedino – islam” Alu- Imran: 18-19

Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera” El-Maide: 3

Ova ideja je isključivo islamska i ona se na islamu zasniva, na njega se oslanja, na njega upućuje i na putu uzdizanja njegove riječi se angažira. Sa islamom se ni jedan sistem ne može uporediti, niti se zadovoljava da se drugi – izuzev on – uzima kao voda, a ni ti se propisi od drugoga – izuzev njega – slijede:

A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena” Alu’Imran: 85

 

Nastavlja se, ako Bog da.

Odlomak iz knjige:

“Poslanica omladini” Hasan el-Benna

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.