Okupatorske čizme ponovo u Mesdžidu-l-Aksi

0
51

Palestina – Čuvari Mesdžidu-l-Akse saopćili su da su izraelske policijske snage upale opet u kompleks Mesdžidu-l-Akse, upali u džamiju Kibla i došli do minbera džamije. Oni su unutar džamije ispaljivali vatru, ciljajući ljude koji su boravili u džamiji.

Jedan od čuvara je saopćio da je izraelska policija upala u kompleks Mesdžidu-l-Akse, uhapsila određen broj klanjača i u sklopu džamije Kibla ranjeno je osam osoba a njihov broj se povećava.

Izraelski okupator skinuo je olovne prozore sa mesdžida kako bi mogao ispaljivati vatru na klanjače u džamiji, kazavši da su klanjači iz prostora džamije pozvali u pomoć i zatražili spašavanje i zbrinjavanje ranjenih.

Šejh Azzam el-Hatib, Upravnik vakufske službe grada Jerusalema, saopćio je da su okupatorski vojnici, u čizmama i pod punom vojnom opremom došli i do minbera džamije, što je opasan presedan koji se desio samo dva puta u historiji, 1967. kad su cionisti okupirali Jerusalem i prošle godine u novembru.

Velike vojno-policijske snage, oko 250 okupatorskih specijalaca upao je u kompleks, a snajperisti su se rasporedili u područijima oko vrata Silsila, oko Kubetu-s-sahre i u ostalim dijelovima Mesdžidu-l-Akse, kao i na krovovima džamija.

Glavni sukob odvijao se kod vrata Silsila, kada su okupatorski vojnici i policajci uhapsili jedanaest osoba koje su čuvale kompleks.

Palestinska hitna služba potvrdila je da je ranjeno 36 Palestinaca koji su, uglavnom, ranjeni u predjelu glave, dok su neki u teškom stanju od posljedica udisanja suzavca i dimnih bombi.

Moše Ja’lon, okupatorski Ministar odbrane, saopćio je da je organiziranje straža i zaštite unutar Mesdžidu-l-Akse “nelegalan potez i treba prestati”. Na to je odgovorio šejh Ikrime Sabri, imam u Mesdžidu koji je u petak, na džumi kazao: “Odavde, sa ove minbere, poručujem svima, i bliskim i dalekim, poručujem cijelom svijetu da odluka koju je donio takozvani ministar odbrane je zločinačka i rasistička i ona nas ne obavezuje, nećemo po njoj postupiti.”

Muslimani u Jerusalemu već mjesecima organiziraju straže i štite Mesdžudu-l-Aksu od upada jevrejskih doseljenika koji žele na mjestu džamije obaviti svoje molitve.

Glasnogovornik Hamasa, Sami Ebu Zuhri je saopćio da je eskalacija nasilja cionističkog okupatora prema Palestincima i Mesdžidu-l-Aksi čin objave rata. On je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira na izraelsku torturu i zločine prije nego situacija još više eskalira.

Podsjetimo, ovo je treći dan kontinuiranih napada okupatora na prostor jednog od tri najznačajnije džamije, na kompleks Mesdžidu-l-Akse.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.