Oholost i arogancija vode ljude do njihovih stratišta

0
222

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Na ovaj dan, 13. marta, 624. godine (17. ramazana, druge godine po Hidžri), dogodila se velika Bitka na Bedru.
Bedr nije bio samo bitka, to je bio prvi put da je islam ”isukao” svoj mač i poručio da nakon današnjeg dana ova vjera nije nemoćna i nije slomljenih krila, jer je Allah objavio Svome Poslaniku, s.a.v.s.: ”Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah ih je, doista, kadar pomoći, onima koji su ni krivi ni dužni iz zavičaja svoga prognani samo zato što su govorili: ‘Gospodar naš je Allah!'” (El-Hadždž, 39.-40.)
Iz Bitke na Bedru naučili smo sljedeće:

– Allahova volja je iznad svega. Muslimani su taj dan htjeli zarobiti mušričku karavanu koja je trgovala sa njihovim imetkom iz Mekke. Kurejšije su htjele da po svaku cijenu sačuvaju karavanu, ali je Allah htio da se desi bitka.
– Oholost i arogancija vode ljude do njihovih stratišta. Ebu Džehl je želio uništiti malobrojnu skupinu muslimana i na Bedru napraviti veliko slavlje, ali umjesto slavlja njemu je na Bedru bila sahrana.
– Nitko ne poznaje nevidljivo (gajb) osim Allaha, čak ni Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije znao da će doći do Bitke na Bedru.

– Vjera je skuplja od plemena, dragocjenija od domovine i uzvišenija od porodice.
– Vođa ne skriva svoje rođake da bi ih poštedio bitke. Allahov Poslanik, s.a.v.s., pozvao je svoje najbliže rođake da izađu na dvoboj mušricima i prije bitke: amidžu Hamzu, r.a., i amidžića i zeta Aliju, r.a.
– Plemeniti ne zaboravlja dobročinstvo koje je prema njemu učinjeno. Allahov Poslanik, s.a.v.s., gledao je zarobljene mušrike na Bedru i sjetio se tada Mut'ama ibn Adija, jednog od mušričkih vođa Mekke koji je, iako nije primio islam, pružio zaštitu Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., u najtežem trenutku, pa je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Da je Mut'am ibn Adi živ i da zatraži od mene da oslobodim sve ove zarobljenike, ja bih ih oslobodio.”

ad

– Džihad je propisan kao što je propisan i post. U Kur'anu se za oba propisa koristi ista imperativna forma: ”Naređuje vam se post” (Kutibe alejkumus-sijamu), ”Naređuje vam se borba” (Kutibe alejkumul-kitalu).
– Dova je oružje vjernika, bez obzira na snagu njegove sablje. Pred Bitku na Bedru, Allahov Poslanik, s.a.v.s., odvojio se od svoje vojske i skrušeno molio Allaha: ”Gospodaru moj, podari mi pobjedu koju si mi obećao! Gospodaru moj, ako ova skupina danas bude uništena, neće Te imati ko obožavati na Zemlji!”

– Da je iko oslobođen šure (međusobnog savjetovanja), bio bi to Allahov Poslanik, s.a.v.s., jer je on pomognut Objavom, ali nas je on kroz instituciju šure naučio da je Allahova ruka nad džematom u svakom pogledu.
– Bitka na Bedru naučila nas je da će onome ko žudi za Ahiretom, dunjaluk dolaziti u izobilju, a da će onaj ko žudi samo za dunjalukom, izgubiti i dunjaluk i Ahiret.

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.