Odriče li se Velika Britanija osnovnih ljudskih prava, zarad novca?

0
24
odrie-li-se-velika-britanija-osnovnih-ljudski
Velika Britanija, Egipat – Šest mjeseci nakon što je britanski sekretar za vanjske poslove, Philip Hammond, na čelu delegacije britanskih investirota posjetio Šarm el-Šejh, gdje je razgovarao o jačanju odnosa sa Egiptom, lider vojne hunte u Egiptu i aktuelni predsjednik Abdel Fetah es-Sisi, pred kojim su demokratski izbori, dočekan je na crvenom tepihu u Londonu.
Britanska poduzetnička misija ubavljena u martu je završila uspješno, jer je naftni gigant BritishPetroleum zaključio posao vrijedan 11,8 milijardi dolara, u Delti Nila.
Hiljade ljudi u Londonu su protestovale protiv Sisijeve posjete Velikoj Britaniji, zbog njegove poznate uloge u jednom od najkrvavijih državnih udara u posljednjem desetljeću. Prvi demokratski izabran predsjednik zemlje na čijem je on čelu i hiljade pripadnika Muslimanskog bratstva, nekada vladajuće stranke, osuđeni su na smrtnu kaznu i čekaju njeno izvršenje u egipatskim zatvorima.
Nevladine i organizacije za zaštitu ljudskih prava su uputile otvorenu kritiku vladi premijera Davida Camerona zbog prijema lidera čija je pozicija izvojevana državnim udarom u kome su bezočno kršena ljudska prava.
Slični protesti su se desili na ulicama Londona i prilikom posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Stotina policajaca patrolirale su ulicama kojima je kineski lider prolazio da svoga odredišta. Policija je navodno hapsila lica koja su se eventualno usudila usprkositi tibetanskom zastavom. Snage sigurnosti su privele i preživjelu osobu sa masakra na Trgu Tianmen, koja je imala namjeru protestovati protiv Xi Jinpinga. I tokom njegove posjete, Britanci su uspjeli da isposluju mnoge ugovore sa Kinom.
Neki eksperti tvrde da su demonstrantima koji žele da se čuje njihov glas protiv kršenja ljudskih prava u Kini onemogućene sloboda riječi i izražavanja u zemlji koja se diči epitetom najnaprednije demokratije u svijetu.
Conor Gearty, profesor ljudskih prava na London School of Economics, smatra da je ovakav stav Velike Britanije politika “duplih aršina.”
“Velika Britanija je u stanju totalne zbunjenosti o ljudskim pravima. Ministarstvo vanjskih poslova je prema inostranstvu uperilo jaku agendu o zaštiti ljudskih prava, a Vlada kod kuće vrši takav atak na ljudska prava da se čini… ukoliko se olahko može umiješati u vojnu agresiju izvan zemlje, na sličan način može djelovati i kod kuće.”
Gearty tvrdi da je ovakva situacija dovela do “kolapsa” britanske vlade: “Ovako proturiječna pozicija, koja svoje korijene vuče iz dvostrukih standarda, ne može se ni u kojem slučaju održati. Velika Britanija se urušila najprije pred Kinom, a zatim stala u odbranu Egipta i drugih nacija koje krše ljudska prava, a sa kojima komercijalno međudjeluje.”
Velika Britanija se sprema i za posjetu indijskog premijera Narendre Modija, još jednog lidera koji je na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava i povreda prava nacionalnih manjina u jednoj od dvije najnaseljenije zemlje svijeta. Proslave i protesti u povodu Modijeve posjete već se dešavaju u Londonu. Veliki miting podrške Modijevoj posjeti desiće se i na historijskom stadionu Wembley.
Južnoazijska grupa za solidarnost, regionalna organizacija za zaštitu ljudskih prava, okupiće se u 10 Downing Street (ispred ureda britanske vlade), sa “nekoliko hiljada ljudi”, najavio je oficir za odnose sa javnošću M. Gazali Han.
Ne očekuje se ništa drukčija reakcija na proteste prilikom posjete indijskog premijera od one koja je bila u slučaju posjete kineskog i egipatskog predsjednika. Velika Britanija je ojačala poslovne i trgovinske veze sa tri važna partnera za samo dva mjeseca, uprkos činjenici da su aktivisti stalno skretali pažnju na kršenje ljudskih prava u tim zemljama.
Usama Muhamed Mursi, sin i advokat svrgnutog egipatskog predsjednika, izjavio je da je Velika Britanija kontradiktorna vlastitim demokratskim vrijednostima i stavovima o ljudskim pravima, kada je prihvatila Sisijevu posjetu: “Mislim da je gospodin Cameron izabrao pogrešan put, pruživši ruku zločincu, vođi državnog udara, ubici i kršitelju ljudskih prava. Mislim da pogrešni potezi poput ovih nemaju ništa podudarno sa britanskim demokratskim vrijednostima,” kazao je Mursi.
(AA)


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.