Odnos djece prema roditeljima- Ono što posijemo, to ćemo i požnjeti!

0
93

Birr el-validejn, ljubaznost i poštovanje prema roditeljima, je više od deklarativnog,  hutbe ili pogodne teme za predavanja, to je više od ajeta ili hadisa koji se uče ili postavljaju, to je djelovanje! Veliki broj onih koji se žale da im djeca nisu dobra prema njima mogu jedino sebe kriviti, jer njihova djeca nisu u njima vidjela primjer. Pročitajte sljedeći jednostavni primjer koji ilustruje poentu.

Čovjek je služio svoje goste sipajući im kahvu. Dok je to radio, a sjedio je ukrštenih nogu dok mu je jedna noga virila, njegov sinčić je dopuzao u prostoriju. Došao je do svog babe i poljubio njegovo stopalo, na šta se on okrenuo i poljubio sina. Onda, kada je čovjek promijenio položaj te je njegova druga noga izvirila, dječak je otpuzao sa druge strane i poljubio njegovo drugo stopalo. Nakon što je ovo vidio, gost reče: “Pa, šta je ovo? Kako dozvoljavaš da tvoj sin uprlja svoje usne na taj način?”

Čovjek mu reče da se ne zamara s tim, da to nije neka velika stvar, u čemu je problem. Njegov gost mu odgovori da nije navikao na takve stvari.
Onda čovjek reče gostu: “Jadan li si ti, kako si ti uskraćen. Moj sin ima dvije godine i nikada nisam od njega tražio da poljubi moja stopala. Ali ja imam staru majku koja živi u prizemlju zbog toga što je bole koljena i ne može da se penje uz stepenice. Kada god odem da je probudim, uvijek puzim iz straha da ću svojim hodanjem poremetiti njen san i da će se probuditi u šoku. Puzim sve dok ne dođem do njenih stopala i poljubim ih. Kada osjeti hladnoću mojih usana na svojim toplim stopalima, ona se probudi, pogleda me i kaže: “O Muhammede, ti si zjenica mog oka”.
Tako da me je moj sin vidio kako puzim i posmatrao me je kako ljubim njena stopala i on to imitira. Tako mi Allaha, nikada mu to nisam rekao da uradi”.

Braćo i sestre, ono što posijemo, to ćemo i požnjeti.
O Allahu, učini nas od onih koji prema svojim roditeljima pokazuju samo ljubaznost i koji im donose samo sreću. Zaštiti nas od toga da im budemo neposlušni i izvor njihove patnje i tuge. O Allahu, nagradi naše roditelji i budi milostiv prema njima kako što su oni prema nama pokazivali milost odgajajući nas.
Gospodaru naš, ukoliko su naši roditelji preselili, olakšaj im njihov kaburski azab i neka im njihovi kaburovi budu bašta od džennetskih bašti. Gospodaru naš, sastavi nas u najvećim džennetskim deredžama. Milostivi, oprosti nam naše grijehe i učini da u srcima naših roditelja usadi oprost prema nama.

ad

 

 

Autor: Šejh Junus Katrada

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.