Odgojimo djecu kao vjernike

0
39
Mnogo predavanja, hutbi i novinskih članaka je posvećeno dobročinstvu prema roditeljima. …

Konstantno slušamo kako trebamo postupati sa roditeljima,predavanja o odnosu prema roditeljima i treba biti mnogo. Zašto šutimo, ne pričamo i ne pišemo o odnosu i odgoju djece, kako da djeca poštuju roditelje ako ih nisu odgojili lijepo i podučili islamu?. Povremeno se pojavi tekst kako treba odgojiti dijete ali to ostaje nezapaženo.

Šta treba muslimanima Bošnjacima, kako bi pružili svojoj djeci lijepo odgoj?

Prvenstveno im treba znanje. Ono što je jasno svima jeste to da malo znamo o tome kako odgojiti dijete. Obrazovne ustanove su odgoj potisnule iz svojih ustanova, kad govorimo o obrazovnim ustanovama tu ubrajamo i mektebe. Većina kaže odgoj se nosi od kuće, na taj način i sami prosvjetni radnici pokušavaju skinuti taj „teret“ sa sebe. Roditeljima je bitno da dijetetu obezbijede kuće, stanove, mobitele, auta, međutim pojavljuje se problem da mladi kada im roditelji daju auta i stanove a ne znaju uživati u tim blagodatima. Uzmimo za primjer da rijetki danas ustaju starim osobama u javnom prevozu da sjedu na njihova mjesta. Svojih običaja i tradicije se stidimo, čak šta više trudimo se zaboraviti ih i nastojimo uzimati običaje drugih. Kad ostanemo u raskoraku između tog modernizma i islama ono što nam ostane jesu samo prazna srca.

Odgoj treba da prati tehnologiju i razvoj al ne smijemo zapostaviti stubove našeg odgoja. Opravdanje za nerad i loš odgoj djece pravdamo težinom posla i manjkom vremena.

Zašto nemamo vremena i imamo težak posao?

ad

Zbog toga što smo napustili islamski odgoj, zato što nas je obuzeo materijalizam u svoje okove,odgoj je praćen novim običajima koji se nameću u našem društvu. Ono što nam svima treba biti jasno jeste da razgovor sa djetetom ne možemo i ne smijemo zamijeniti crtanim filmom ili video igrom. Lakše je djetetu dati tablet ili pustiti crtani nego razgovarati sa njim. Komšija ili nastavnik ne smije kritikovati dijete jer će biti napadnut od roditelja. Odgajamo nedruštvenu djecu koja nisu spremna za dijalog i savjet, jer roditelji nisu dozvolil da ih neko savjetuje, djeca znaju danas dovoljno. Teško je sa dvadeset godina prihvatiti kritiku i nepravdu ako to prije nisu dozvolili tvoji roditelji. Nismo spremni da primamo savjete od roditelja ili prijatelja kako odgajati djecu. Šta je uzrok toga? Neznanje je naš najveći problem. Sa djetetom koje nije dobilo osnovno obrazovanje i odgoj, može se lahko manipulisati.

Potrebna nam je knjiga koja će biti opšte uputstvo kako odgojiti dijete. Rijaset treba izabrati alima kome će povjeriti pisanje knjige. Ta knjiga mora biti besplatna i svima dostupna. Moramo odgajati i obrazovati sebe i djecu. Moramo prioritete u našem društvu označiti i imati plan razvoja društva. Treba snimiti serijal video predavanja o odgoju djece, a onda ta ista video predavanja učiniti dostupnim roditeljima preko web stranica, snimati i prevoditi crtane filmove sa islamskim temama.

Svi navedeni projekti moraju biti sinhronizovano vođeni i detaljno isplanirani. U realizaciju projekata Rijaset treba da bude voditelj. Nevladine organizacije koje imaju ljudske resurse uključiti u projekte kako bi se smanjili troškovi.

Za sve projekte napraviti ekonomski plan realizacije i osnovati zaseban budžet za finansiranje. Projekte provesti za najboljim profesionalcima i sa najsavremenijom opremom.

Ovaj tekst ima za cilj da potakne veliki projekat. O ovim idejama treba još mnogo razgovarati kako bi se došlo do najboljih rješenja uz Allahovu dž.š. pomoć. Pisan je sa ciljem razvoja Bošnjaka kao muslimana. Bez dugoročnog plana teško ćemo ostvariti i kratkoročne ciljeve.

Piše: Semir Zejćirović, Čelić

Izvor: Akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.