Odgoji sebe – odgojit ćeš ummet: Strpljivost (sabur)

0
591
Odgoji sebe – odgojit ćeš ummet: Strpljivost (sabur)

U lijepu narav koja krasi muslimana ,između ostalog, spada strpljivost i podnošenje nepravde i vrijeđanja na putu svoga vjerovanja u Allaha dž.š. i u svakodnevnom životu.

Strpljivost ili sabur je podnošenje životne neprijatnosti i neugodnosti, te ne padanje u strah i nemir prilikom nesreće ili iskušenja.

Uzvišeni Allah dž.š kaže: “TI IZDRŽI KAO ŠTO SU IZDRŽALI ODLUČNI POSLANICI” (El-Ahkaf:35)

A Allahov poslanik, s.a.v.s., kaže: “Nikome nije dat obilniji i bolji poklon od onoga kome je darovan sabur” (Mutteferun alejhi)

Sabur je u Ku’ anu spomenut na oko devetnaest mjesta i zajedno sa njim kao njegovi plodovi spomenute su razne nagrade i veliko dobro:

ad

“MI ĆEMO SIGURNO ONE KOJI SU SABURILI NAGRADITI LJEPŠIM OD ONOGA ŠTO SU ČINILI” (En.Nahl:96).

Musliman u trenucima iskušenja traži oslonac i pomoć od  Uzvišenog Allaha dž.š, da bi time potvrdio postojanost imana i ihsana .

S druge strane,  Islam od njega traži da u momentima rahatluka, odnosno blagostanja, bude zahvalan Allahu dž.š. jer i time ,takođe,priznaje i očituje da je to blagodat od njegova Gospodara koju ne treba zanemariti ; blagodat koja brže otvara vrata Allahove milosti i pomoći pri iskušenjima.

Allahov poslanik s.a.v.s. o tome kaže: “Čudno li je ponašanje vjernika! Svako njegovo stanje jeste korist za njega, a to ne važi ni za koga osim za vjernika; ako ga zadesi kakva radost on zahvaljuje Allahu dž.š. i time postiže korist za sebe, a ako ga pogodi kakvo zlo ili šteta, on se strpi i postojano drži i time postiže korist (nagradu od Allaha dž.š.) za sebe” (Muslim)

Uz to zahvalnost Allahu dž.š. na Njegovim blagodatima produžuje, učvršćuje i povećava blagostanje, a i štiti od Allahove dž.š. kazne, te ujedno pri iskušenjima pruža nadu u Njegovu s.w. pomoć: “ALLAH VAS NEĆE KAŽNJAVATI AKO BUDETE ZAHVALJIVALI I VJEROVAL. ALLAH JE BLAGODARAN I SVEZNAJUĆI” (En-Nisa: 146)

Allah dž.š. poručuje da će svako od nas prolaziti kroz životna iskušenja -i u vjeri i u dunjalučkim poslovima. O tome se u Kur'anu na više mjesta govori: “MISLE LI LJUDI DA ĆE BITI (NA MIRU) OSTAVLJENI AKO KAŽU: “MI VJERUJEMO!” A DA U ISKUŠENJE NEĆE BITI DOVEDENI? A DOISTA SMO MI U ISKUŠENJE DOVODILI I ONE PRIJE NJIH,PA JE ALLAH DŽ.Š UISTINU,ZNAO (I UKAZAO NA) ONE KOJI ISTINU GOVORE I (NA) ONE KOJI LAŽU.” (El-Ankebut:2,3)

Vrste sabura:

Sabur u pokornosti ,to je ustrajnost čovjeka u činjenju dobrih djela i izvršavanju ibadeta (vjerskih propisa) , i strpljivost u tome. Radi toga je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Džennet je okružen neugodnostima, a vatra je okružena strastima (uživanjima)” (Muslim)

Sabur u iskušenju, to je strpljivo podnošenje svega onoga što je Uzvišeni Allah odredio i propisao čovjeku. Uzvišeni kaže:”…ONI KOJI SU STRPLJIVI I IZDRŽLJIVI U NEIMAŠTINI, I BOLESTI, I U BOJU LJUTOM. ONI SU ISKRENI VJERNICI, I ONI SE ALLAHA BOJE I RUŽNIH POSTUPAKA KLONE.” (El-Bekare:177)

Kod iskušenja ili nedaće pravilo je da se učini “ISTIRDŽA” tj. Da onaj koji je pogođen iskušenjem ili nekim drugim musibetom (nedaćom) kaže: “INNA LILLAHI VE INNA ILEJHI RADŽIUN.” Dokaz za to su riječi Uzvišenog Allaha: “A TI OBRADUJ IZDRŽLJIVE ,ONE KOJI,KADA IH KAKVA NEVOLJA ZADESI,SAMO KAŽU- “MI SMO ALLAHOVI I MI ĆEMO SE NJEMU VRATITI!” NJIH ČEKA OPROST OD GOSPODARA NJIHOVA I MILOST ;ONI SU NA PRAVOME PUTU!” (El-Bekare:155-157); te Alejhiselamove riječi: “Kojeg god roba zadesi musibet-nesreća pa kaže: Mi smo Allahovi i njemu ćemo se vratiti, Gospodaru moj, nagradi me za moj musibet i zamjeni mi ga za dobro, Allah će ga nagraditi za njegov musibeti i nadomjestiti ga nečim boljim.” (Ahmed)

Sabur-strpljivost sa ljudima, to je podnošenje ljudskih uvreda i njihovih ružnih postupaka. Najbolji primjer o ovome vidimo u životopisu ranijih Allahovih poslanika, te našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. i njegovih vjernih ashaba. Zlo treba dobrim uzvratiti ,te oprostom i strpljenjem. Allah dž.š. kaže: “STRPLJIVO PODNOSITI I PRAŠTATI,TAKO TREBA SVAKI PAMETAN POSTUPATI” (Eš-Šura:43)

Neki od drugova Allahova poslanika s.a.v.s imali su običaj reći: “Čovjekov iman nismo računali imanom, ukoliko nije znao otrpiti nanesenu uvredu.”

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas obogati blagodatima sabura i pomogne nas na putu sticanja znanja u ime Njega s.w.t.

***

Molim Allaha dž.š. za Uputu, ljubav prema Njemu s.w.t. i ono čime ćemo osigurati sebi mjesto u džennetu,da nam današnji dan bude bolji od jučerašnjeg, a sutrašnji bolji od današnjeg. Pripremimo se za Dan susreta s našim Gospodarem s.w.t. u kojem će nas dočekati njegova milost i oprost, jer smo joj čeznuli iz ljubavi i želje za Njegovim zadovoljstvom.

              Wesallallahu ala nebijjina Muhammed,we lillahil hamd.

Za Akos.ba piše: Bedrija Ramić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.