O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite?

0
45

Nakon što je jednog petka održao hutbu Hasanu el-Basriju prišla je grupa robova i rekla mu: „Šejh, molimo te da iduće sedmice održiš hutbu o oslobađanju robova!“. Hasan se složio i sljedeće sedmice u džamiji su se pojavili robovi nestrpljivo isčekujući hutbu. Hasan se popeo na minber i održao hutbu koja je dirnula srca i izmamila suze, ali on nije ni pomenuo oslobađanje robova.

Robovi su mislili da je šejh očito zaboravio na obećanje.

Sljedeće sedmice robovi su opet došli na hutbu nadajući se da će uskoro biti oslobođeni. Međutim šejh opet nije ništa pomenuo. Prošlo je nekoliko sedmica a robovi su bili ubijeđeni da je šejh zaboravio na obećanje i nisu se usudili opet pitati.

Prošla je godina dana i umorni robovi su došli u šejhovu džamiju. Oni su odavno zaboravili na svoju molbu šejhu te su ostali začuđeni kada je šejh počeo govoriti o uslovima robovanja i važnosti njihovog oslobađanja. Njihova lica bila su poput svjetiljki kada je šejh ohrabrio ljude da oslobode svoje robove u zamjenu za Allahovu milost i zadovoljstvo.

ad

Nakon hutbe robovi su oslobođeni i otrčali su do šejha pitajući ga zbog čega mu je trebala godina dana da bi održao hutbu o oslobađanju. Hasan el-Basri je odgovorio: „U vrijeme kad ste me pitali da održim hutbu odmah sam pristao. Međutim nakon što ste otišli shvatio sam da nemam vlastitog roba. Pošto sam siromašan trebalo mi je godinu dana da skupim novac kako bih kupio roba. Danas, elhamdulillah, uspio sam kupiti roba. Nakon što sam ga kupio otišao sam pijacu te ga oslobodio. Onda sam otišao u džamiju i održao hutbu“.

Gledajući ga zbunjeno oslobođeni robovi su upitali: „Ali zašto? Zbog čega ste to tako uradili?“

Šejh je odgovorio: „Da sam održao tu hutbu prije godinu dana potaknuo bih ljude da urade nešto što sam nisam uradio. Dakle, odlučio sam čekati dok sam ne oslobodim roba tako da moja djela i riječi budu jednaki“.

 

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite?

O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!

(Es-Saff, 2-3) 

Zar da od drugih tražite da dobra djela čine,

a da pri tome sebe zaboravljate,vi koji Knjigu učite?

Zar se opametiti nećete?’

(El-Bekare, 44)

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.