O jedenju lijevom rukom

0
60

lijeva ruka

Islam je savršena vjera koja definira i pojašnjava primarna pitanja koja su čovjeku potrebna u svakodnevnom životu, ali i ona sekundarna čije ga nepoznavanje može odvesti na put grijeha. Jedno od tih pitanja jeste pitanje konzumiranja hrane, odnosno propis o jedenju i pijenju lijevom rukom.

Primjetno je da veliki broj ljudi u našem društvu koristi lijevu ruku prilikom jedenja i pijenja, stoga smatram za shodno da u narednim redovima pojasnim i ukažem na važnost ovog propisa.

U vezi sa propisom o jedenju i pijenju lijevom rukom navode se mnobrojni hadisi, koji se mogu podijeliti u tri kategorije:

  1. Hadisi u kojima Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređuje da se jede desnom rukom.

Ebu Selema, radijallahu anhu, kazuje: “Kao dječak bio sam pod skrbništvom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa pošto sam, dok bih jeo, ruku pružao po cijeloj posudi, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom mi je rekao: ‘Dječače, spomeni ime Uzvišenog Allaha – bismillah, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.’ Na takav sam način poslije jeo.” (Buhari i Muslim)

ad
  1. Hadisi u kojima je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se jede lijevom rukom.

Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Neka niko od vas nikako ne jede i ne pije lijevom rukom, jer doista šejtan jede i pije lijevom rukom.” (Muslim)

  1. Hadisi u kojima je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio dovu protiv onoga koji je iz oholosti odbio da jede desnom rukom.

Selema b. Ekva, radijallahu anhu, prenosi da je neki čovjek jeo kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, lijevom rukom. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče mu: “Jedi desnom rukom!” Čovjek odgovori: “Ne mogu” – a samo ga je oholost spriječila da to učini. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče mu: “I ne mogao!”. Nakon toga, ovaj čovjek više nije mogao ruku podići do usta. (Muslim)

Uvažena braćo i sestre, na osnovu navedenih hadisa zaključujemo da se onaj ko jede ili pije lijevom rukom jasno suprotstavlja sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i na taj način oponaša prokletog šejtana, a da ne govorimo da je mnogo onih koji to čine jer su iz zapadnjačkog bontona preuzeli način objedovanja.

Svaki hajr i blagoslov, pa makar se radilo i o “sitnim” postupcima, nalazi se u slijeđenju sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a svaka nesreća i nazadnost nalazi se u suprotstavljanju sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Jedan od osnovnih razloga uspjeha i superiornosti prvih generacija muslimana nalazio se u njihovom dosljednom prakticiranju sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bez obzira o čemu se radilo.

Muavija b. Kurra prenosi od svoga oca da je kazao: “Došao sam kod Allahovog Poslanika  i dao mu prisegu, a dugme na vrhu njegove košulje bilo je otkopčano.“ Urva kazuje: “Nikada nisam vidio ni Muaviju ni njegovog sina, bez obzira da li bilo ljeto ili zima, a da gornja dugmad na njihovim košuljama nije bila otkopčana.” (Ibn Madža, a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Abdullah b. Mugaffel, radijallahu anhu, rekao je: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je bacanje kamenčića, rekavši: ‘Oni ne mogu ubiti ulov i raniti neprijatelja, već samo mogu izbiti oko i slomiti zub.’”

U drugoj verziji navodi se da je jedan rođak Abdullaha b. Mugaffela, radijallahu anhu, bacao kamenčiće, pa mu je to ovaj zabranio rekavši: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je bacanje kamenčića i rekao: ‘Oni ne mogu usmrtiti lovinu.’ Zatim je njegov rođak ponovo počeo bacati, a Abdullah b. Mugaffel reče mu: ‘Ja ti govorim da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to zabranio, a ti ih ponovo bacaš!? Od sada s tobom više nikada neću progovoriti!’”  (Buhari i Muslim)

Piše: mr. Elvedin Pezić

Izvor: minber.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.