NYT: Rat u Jemenu je postao Bin Salmanova močvara

0
27

Rat u Jemenu postao je močvara za saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana nakon povlačenja Ujedinjenih Arapskih Emirata iz područja u Jemenu, piše New York Times.

List ističe da se Saudijci sada možda nadaju pomoći Sjedinjenih Američkih Država kako bi nadoknadili nedostatak.

Istovremeno, pojedini diplomati smatraju da bi povlačenje moglo potaknuti Saudijce na pregovore s pobunjenim Husima.

Prema riječima diplomata i analitičara, četverogodišnji rat u Jemenu zapeo je u ćorsokak, a Bin Salmanova bitka, koja je počela 2015. godine, pretvorila se u močvaru, dok povlačenje glavnog saveznika nameće pitanja o sposobnosti Saudijske Arabije da sama vodi rat, piše NYT.

ad

Emiratska iskustva u ratu

Prema dobro obaviještenim diplomatima, Bin Salman se nada da će mu američka administracija pomoći, ali se zbog protivljenja u Kongresu, to se čini malo vjerovatnim, što princu ostavlja skromne mogućnosti.

Američki list pojašnjava da se Saudijska Arabija bori iz zraka, ali da je UAE, naoružan iskustvom u dugogodišnjim borbama uz Amerikance u Afganistanu i drugdje, uspijevao ostvariti napredak na terenu.

Emiratski oficiri, oružje i novac igraju važnu ulogu u održavanju krhkog saveza protiv Husa, koji su se već počeli popunjavati vakuum nakon povlačenje UAE-a, piše list.

Prema analitičarima, zbog izlaska Emirata iz Jemena, čini se da Saudijska Arabija ima još manje izglede da ostvari vojnu pobjedu.

“Saudijska Arabija može spriječiti postizanje mira i nanijeti štetu Husima u borbama kojima se ne nazire kraja, ali samo su Emirati imali vojnu moć i lokalne savezničke snage, što je bila stvarna prijetnja za nanošenje poraza Husima”, izjavio je Michael Knights, istraživač na Institutu za Bliski istok u Washingtonu.

Strah od iranskog utjecaja

Međutim, Saudijska Arabija se ne može povući zbog svoje granice s Jemenom, koja se proteže na više od 1.600 kilometara, kao i da su Husi intenzivirali raketne napade na saudijsku teritoriju, piše list.

Pojedini zapadni i diplomati Ujedinjenih naroda nadaju se da će povlačenje Emirata natjerati Bin Salmana da pregovara o sporazumu s Husima i dovesti do okončanja saudijske zračne kampanje, u zamjenu za neke mjere sigurnosti na granici.

Međutim, Bin Salman je sada učvrstio svoju vlast, kao de facto vladar države, i ne nailazi na domaći pritisak da okonča rat, nakon što je ugušeno svako protivljenje unutar kraljevske porodice, kažu diplomati i analitičari.

Jedan od razloga zbog kojih rat nije doveo do većeg protivljenja domaće opozicije, kako prenosi NYT od diplomata, jeste taj da strah od iranskog utjecaja, koji je potaknuo intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu, nije prisutan samo u kraljevskoj porodici, nego i u saudijskoj javnosti, koja osjeća da je izložena iranskoj prijetnji.

Povlačenje UAE-a također je ozbiljno oslabilo pregovaračku moć Saudijaca, što može povećati troškove koje bi Bin Salman trebao platiti u slučaju bilo kakvih pregovora o okončanju napada Husa.

Ubistvo Jamala Khashoggija

Diplomate kažu da je Bin Salman, koji je sada blokiran u Jemenu, tražio više pomoći od Sjedinjenih Američkih Država.

Amerikanci već pružaju logističku podršku i prodaju oružje Saudijcima.

Saudijci se nadaju većoj razmjeni američkih obavještajnih podataka i eventualnom raspoređivanju specijalnih snaga ili vojnih savjetnika, izjavili su diplomati.

Međutim, Washington je, kako se žali Saudijska Arabija, poslao kontradiktorne poruke o podršci ratu u Jemenu.

Ljutnja koju su Amerikanci pokazali zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je pisao za Washington Post, navela je američke zakonodavce da skeptičnije gledaju na jemenski rat.

Kongres je ove godine usvojio zakon kojim se zahtijeva okončanje američke vojne podrške Saudijskoj Arabiji, uključujući i prodaju oružja.

Dužnosnici Pentagona također su zaključili da se jemenski rat pretvorio u nepodnošljivu močvaru i već mjesecima podstiču Saudijce da pokušaju pregovarati o okončanju borbi.

S druge strane, predsjednik SAD-a Donald Trump je u više navrata koristio veto na zakone koji ukidaju američku podršku ratu.

Jastrebovi Pompeo i Bolton

Kako su se napetosti s Iranom povećavale, jastrebovi iz Trumpove administracije – poput državnog sekretara Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona – počeli su zvučati jednako kao i Saudijci dok su upozoravali na opasnost koju predstavlja iranski savez s Husima.

Saudijci Pompeove izjave, koje je iznio na konferenciji u Varšavi u februaru vezano za potrebu da se Husi istjeraju, vide kao podsjetnik da Washington dijeli mišljenje Rijada da treba ograničiti iranski utjecaj uklanjanjem Husa, rekao je jedan diplomata, koji je želio ostati anoniman, pošto je iznosio detalje sa privatnog sastanka na kojem je prisustvovao.

Izvor: New York TimesIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.