Neslaganje Rusije i Irana o Halepu

0
45

Rusija, Iran, Šam – Neslaganja između Moskve i Teherana isplivala su na površinu nakon ponovne uspostave odnosa između Turske i Rusije.

Piše: Rania Dridi

Kriza koja je nastala zbog evakuacije civila i pobunjenika iz opkoljenih dijelova istočnog Halepa izbacila je na površinu neslaganja između Rusije i Irana.

Iako Iranci negiraju da ovakva neslaganja postoje, to baš i nije zvučalo uvjerljivo nakon što je Rusija zaprijetila da će odgovoriti na bilo kakvu upotrebu vatre tokom procesa evakuacije iz Halepa, pa čak ako do pucnjave dođe s položaja sirijskog režima ili njemu lojalnih milicija.

ad

Da postoje neslaganja potvrdila je i sirijska opozicija, koja kaže da su iranske milicije opstruirale proces evakuacije postavljanjem dodatnih uvjeta, koji se odnose na evakuaciju ranjenika iz Kefraye i Al-Foue, šiitskih sela lojalnih režimu na periferiji Idliba, na sjeverozapadu Sirije.

Ključna neslaganja

Neslaganja između Moskve i Teherana isplivala su na površinu nakon ponovnog uspostavljanja odnosa između Turske i Rusije te njihove saradnje u pokušaju da se obuzda kriza u Halepu i krene u pravcu pokretanja pregovora između dvije strane u sirijskoj krizi, što se, prema riječima analitičara međunarodnih odnosa Sergeja Strokana za ruski list Komersant, suprotstavlja iranskim ciljevima u Siriji.

Strokan smatra da Iran svim sredstvima pokušava ojačati režim Bashara al-Assada i ostvariti dodatne pobjede u Halepu. Rusija se ne slaže s time jer će to dovesti do eskalacije napetosti u odnosima između nje i arapskog svijeta, s jedne strane, i između nje i Zapada, s druge strane.

Ovaj analitičar naglasio je da između Rusije i Irana postoji suštinsko neslaganje o budućnosti Sirije. Teheran nije zainteresiran za političko rješenje krize jer to dovodi u pitanje sudbinu Assada. Osim toga, na sukob u Siriji gledaju iz perspektive sukoba između šiita i sunita u arapskom svijetu dok stanje u Halepu i proces evakuacije smatraju poravnanjem računa. Stoga Iran igra negativnu ulogu u ovoj krizi i nastavit će postavljati prepreke pred bilo kakve pokušaje za njeno rješavanje, kaže on.

Različita stvarnost

Nikolaj Kožanov, savjetnik za program sigurnosti i vanjsku politiku na Institutu Carnegie, skrenuo je pažnju na drugu realnost, koja se tiče iranskog nastojanja da kroz vojnu intervenciju u Siriji zadrži pristup Libanu i pružanju podrške Hezbollahu. U tom bi se slučaju sirijska teritorija u budućnosti koristila kao platforma za obračunavanje s Izraelom.

On smatra da Rusija to neće dozvoliti, pogotovo zato što je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom garantirao sigurnost Izraela. Prema tome, svaki novi korak u pravcu suzbijanja krize izazivat će zabrinutost Irana, što će ga navoditi na tvrdoglavost, kao što se desilo prilikom evakuacije civila u Halepu.

Fjodor Lukjanov, predsjednik ruskog nevladinog Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku, smatra da se neslaganje između Irana i Rusije ne može izbjeći. Stav ove dvije države prema krizi u Siriji uvijek je bio drugačiji.

On je objasnio da Rusija ima velike interese u Siriji i da je mnogo uložila u nju. Dakle, to je za nju pitanje prestiža. Što se tiče Irana, Sirija je pitanje od vitalnog interesa, gdje ova država nastoji održati na vlasti postojeći režim i spriječiti da se poveća utjecaj radikalnih sunita u regionu. Zbog toga je Iran radikalniji i rigorozniji na svom putu da uništi sirijsku opoziciju i grupe koje opisuje kao terorističke.

Različiti interesi

Premda se ruski analitičari slažu da su razlike u interesima i ciljevima koje otežavaju situaciju na terenu i da su uzrok izbijanja sporova između Moskve i Teherana, ipak odbacuju mogućnost da će to dovesti do eskalacije odnosa između dvije države.

U ovom kontekstu, Lukjanov kaže da su neslaganje Rusije i Irana u Siriji samo taktičke prirode, ali ne i strateške. Prema tome, to neće biti prepreka za njihovu saradnju s obzirom na to da Iran, Rusija i Hezbollah obavljaju određene zadatke kako bi zaštitili sirijski režim i da je to njihov zajednički cilj.

Međutim, Strokan smatra da će ove dvije strane, u svakom slučaju, nastojati sačuvati svoj obraz i izgladiti bilo kakve nesporazume, ali je ukazao na potrebu da Moskva objasni svojim partnerima Irancima da ona vodi glavnu riječ u Siriji.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.